FOLLOW US: facebook twitter

Οι δήμοι αναζητούν σανίδα σωτηρίας!

Ημερομηνία: 23-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σύσκεψη εργασίας της ΠΕΔ στον Πύργο για τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα των δήμων:

-Δραματικοί τόνοι από τους δημάρχους της Ηλείας– Καταπέλτης ο δήμαρχος Ήλιδας

 

Την δραματική οικονομική κυρίως κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι που προσπαθούν να επιβιώσουν και παράλληλα να κάνουν έργο για τον τόπο τους από εκείνα που δεν… έχουν, περιέγραψαν με μελανό τρόπο χθες το απόγευμα οι περισσότεροι από τους δημάρχους που συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Η σύσκεψη εργασίας της ΠΕΔ στον Πύργο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου που έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς καθίσταται φανερή η ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δημάρχων και των συλλογικών οργάνων της Τ.Α προκειμένου οι επιχειρούμενες αλλαγές στον θεσμικό και αναπτυξιακό ζωτικό χώρο της Αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση να διαθέτουν την συναίνεση όλων.  Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΠΕΔ αποφάσισε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και έτσι την 1η Ιουνίου έχει κληθεί από την ΠΕΔ στην Πάτρα, ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ.  Πουλάκης στον οποίο θα πρέπει να θέσουν συγκεκριμένα ζητήματα και αιτήματα περιμένοντας λύσεις και απαντήσεις.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Λιατσής τόνισε ότι για να προετοιμαστούν οι δήμαρχοι της Ηλείας γι αυτήν την συνάντηση, θα ακολουθήσουν μεταξύ τους και άλλες συναντήσεις και ζήτησε να καταθέσουν όλοι προτάσεις ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης, διότι όλοι οι δήμαρχοι του νομού έχουν πλούσια εμπειρία και είναι πραγματικοί εργάτες της Αυτοδιοίκησης. Τους κάλεσε δε, να είναι όλοι παρόντες σε αυτήν την συνάντηση με τον Γ.Γ του ΥΠΕΣ.

Στην χθεσινή συνάντηση εργασίας συμμετείχαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Ηλείας πολλοί εκ των οποίων κατέθεσαν και τις απόψεις τους. Μεταξύ αυτών παρόντες ήταν πέραν του δημάρχου Πύργου, οι δήμαρχοι Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος, Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, Πηνειού Α. Καστρινός, Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Μποράντ και εκπρόσωποι των άλλων δήμων.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Μπαλιούκος ο οποίος τόνισε ότι το ΕΣΠΑ και οι κατανομές της Περιφέρειας θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο , ενώ τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και με την Περιφέρεια έχουν γίνει λάθη, αλλά μπορούν να κλειστούν όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο να τα βρουν και να βγουν έξω με θέσεις αυτοδιοίκησης. «Είμαστε ο ισχυρότερος θεσμός στη χώρα , πρέπει να μπορούμε να τα βρούμε με τον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης και η συνάντηση με τον κ. Πουλάκη θα πρέπει να είναι εφ΄ολης της ύλης».

«Θέλουμε να γίνει το εργοστάσιο απορριμμάτων»

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει  σήμερα οι δήμοι, τονίζοντας ότι περνάμε την χειρότερη περίοδο και θεσμικά και οικονομικά και εξέφρασε την αγωνία του για δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ηλεία. Το ένα είναι ο δρόμος Πάτρα- Πύργος που ακόμα δεν έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση ο φάκελος μεγάλου έργου, τη στιγμή που εγκαινιάζονται άλλα μεγάλα οδικά έργα και η Ηλεία αγωνιά για το τι θα γίνει με το δρόμο όπως και για το τρένο.

Το άλλο μεγάλο θέμα που έθεσε ήταν το εργοστάσιο απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η ενδιάμεση λύση έκλεισε ήδη τον ένα χρόνο και δεν είναι μόνιμη λύση και παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, του κ. Χαρίτση και του κ. Φλαμπουράρη στην σύσκεψη της Αμαλιάδας ότι άμεσα θα έχει απάντηση, εν τούτοις όσες φορές επιχείρησε συνάντηση στην Αθήνα, όλο ασχολούνται με τους θεσμούς και απάντηση δεν έχει. Θα γίνει ή δεν θα γίνει το εργοστάσιο; «Εμείς θέλουμε να γίνει το εργοστάσιο απορριμμάτων, θέλουμε οριστική λύση και περιμένουμε γι αυτό απαντήσεις επιτέλους!» Μίλησε λοιπόν για δυσκολία επικοινωνίας με το κεντρικό κράτος, ακόμα και με την περιφέρεια , ενώ έθεσε πολλά ακόμα θέματα, όπως την ανάγκη για παράταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, για το τεράστιο κόστος που πληρώνουν στη ΔΕΗ για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του δήμου για το ΕΣΠΑ, για την ανάδειξη της Λίμνης Πηνειού κ.α

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Καστρινός, αρκετά γλαφυρός όπως πάντα αλλά και ουσιαστικός, τόνισε ότι δεν θα πάει στην σύσκεψη με τον Πουλάκη αν και τον σέβεται γιατί και αυτός δεν πήγε στην ΚΕΔΕ, και έθεσε πολλά θέματα κυρίως οικονομικά, όπως την κατανομή της ΣΑΤΑ, τα ανταποδοτικά, την κινητικότητα κλπ ενώ επισήμανε ότι τον ίδιο προσωπικά και τους άλλους μικρούς δήμους, δεν τον απασχολεί η απλή αναλογική, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με μεγάλους δήμους όπου αν εφαρμοστεί στον Α΄ βαθμό θα υπάρξει μεγάλο  «αλισβερίσι».

Ο κ. Μοράντ τόνισε ότι το κράτος δεν υπολογίζει τους δήμους «είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης και αν η χώρα έχει φορτωθεί με 4 μνημόνια η αυτοδιοίκηση φορτώθηκε με… 10»!

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Καλλικράτης στην αρχή ήταν καλός αλλά στην πορεία έβγαλε προβλήματα και ότι θα πρέπει οι μικροί δήμοι με μεγάλη έκταση όπως η Ολυμπία, να ενισχυθούν και να αντιμετωπίζονται με ιδιαιτερότητα και ευαισθησία. Θέση πήρε και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος που επισήμανε ότι θα πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι το χωροταξικό του Καλλικράτη γιατί η δεν είναι όλοι οι δήμοι ευέλικτοι. Η συζήτηση συνεχίστηκε και με άλλες τοποθετήσεις και εντός των ημερών οι δήμαρχοι της Ηλείας με πρόσκληση Λιατσή θα κάτσουν ξανά στο τραπέζι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος