FOLLOW US: facebook twitter

«Οικονομία, Τράπεζες και Δεοντολογία»

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:

eve-hmrida-kokkinadaneia

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα «κόκκινα δάνεια» στο ΕΒΕ Ηλείας

Ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια». Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος σύμβουλος επιχειρήσεων και Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρίας “Business Support Services”, δρ. Ευστάθιος Λιακόπουλος. Στην ημερίδα συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι λόγοι, που οδηγηθήκαμε σε αυτό το φαινόμενο, ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν, τι είναι τα «Κόκκινα Δάνεια», πως προσεγγίζουμε τη κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πως καταλήγουμε σε λύση του ζητήματος. Στο τέλος ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με παραδείγματα για τους συμμετέχοντες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λιακόπουλος, αναφέρθηκε σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης των επιχειρηματιών και των ιδιωτιών για τα «κόκκινα δάνεια» και στο πως μπορούν να ανανεώσουν τις επιχειρήσεις τους και να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα βιωσιμότητας. «Θα πρέπει να σπάσουμε λίγο την αδράνεια που υπάρχει καθώς σύμφωνα με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας ορίζεται ένα διάστημα έως το τέλος του 2017 που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις βιώσιμες και τις μη βιώσιμες δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποενοχοποιήσουν λίγο την κατάσταση μέσα στην οποία βρίσκονται. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχει επέλθει μία συντριβή στην ελληνική οικονομία και το πρόβλημα δεν το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι αλλά έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς παράγοντες. Άρα θα πρέπει να το αποδεχτούν να το κατανοήσουν και στην συνέχεια να δράσουνε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δυνατότητες και μπορούμε πραγματικά να δώσουμε βιώσιμες λύσεις με την επιχειρηματική δράση». Ο κ. Λιακόπουλος μιλώντας με αριθμούς τόνισε πως από τα 206 δις ευρώ δανείων τα 107 δις θεωρούνται «κόκκινα», ποσοστό μεγαλύτερο από τα ενήμερα. Από αυτά το 55% είναι επαγγελματικά και το 45% στεγαστικά ή καταναλωτικά, με τα στεγαστικά να είναι σε καλύτερη κατάσταση λόγω ιδιαιτεροτήτων αφού η κατοικία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Έλληνα.

Από 1/1/2016 αλλάζουν τα πράγματα

Ο κ. Λιακόπουλος εξήγησε πως από την 1/1/2017 θα μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που έχουν και δεν πληρώνουν από αυτούς που δεν έχουν και δεν πληρώνουν τα δάνεια τους. «Πλέον και οι τράπεζες και οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να βλέπουν την εικόνα μας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Ήδη το δημόσιο μπορεί να βλέπει τις καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες και τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και θα παρέχεται πρόσβαση και από το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να ξεχωρίζουν αυτοί οι οποίοι όντος δεν μπορούν και ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν» σχολίασε. Παράλληλα επισήμανε πως «η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν βρεθεί οριστική λύση στο φαινόμενο αυτό. Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή τράπεζα και αφορά τα κόκκινα δάνεια, η οποία εάν δεν επιτευχθεί θα χρειαστεί νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών που σύμφωνα με τις δηλώσεις νέα κεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει άρα αυτό θα έχει συνέπειες στο ύψος των καταθέσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος μίλησε για την σημαντική εμπειρία της εταιρίες στο θέμα της διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και το τελευταίο διάστημα και της διαχείρισης των δανείων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος