FOLLOW US: facebook twitter

ΟΑΣΗ: Αγριεύουν αγρότες και κτηνοτρόφοι-Κινητοποίηση με διπλό στόχο σε Δ.Ο.Υ. Πύργου και Π.Ε. Ηλείας

Ημερομηνία: 28-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Μαθημένα λένε τα βουνά στα χιόνια και τα μέλη της ΟΑΣΗ μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους, έκαναν μια δυναμική κινητοποίηση χθες στον Πύργο. Πέταξαν σανό και έχυσαν καρδάρες με γάλα στην είσοδο της Δ.Ο.Υ. Πύργου και της Π.Ε. Ηλείας και είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο, διατρανώνοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και προαναγγέλοντας την επόμενη δράση τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου και κομβόι ακολούθησαν πορεία προς τη Δ.Ο.Υ. Πύργου που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της κινητοποίησης. Εκεί φτάνοντας στην είσοδο της υπηρεσίας, σκόρπισαν μπάλες με σανό και έχυσαν μια καρδάρα γάλα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δεινά που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο. Χωρίς να χάσουν χρόνο μετέβησαν στο διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας όπου προέβησαν σε παρόμοια δράση στην είσοδο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, για να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη μαχητικότητα των αγροτών. «Είναι μια πρώτη απάντηση στα πανηγύρια που έστησε η Κυβέρνηση ότι βγαίνει ο ελληνικός λαός από τα μνημόνια. Δυστυχώς τα προβλήματά μας πολλαπλασιάστηκαν με αυτές τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες. Έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ήδη οι πρώτες ζημιές στα κηπευτικά στο νομό μας και τις επόμενες ημέρες δυστυχώς θα εμφανιστούν και στη σταφίδα και στα αμπελο-οινικά προϊόντα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει εδώ και τώρα ότι ζημιά υπάρξει στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες». Ο κ. Γιαννόπουλος κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης να εκβιάζει τους αγρότες με πλειστηριασμούς χωραφιών ή σπιτιών τη στιγμή που δεν έχουν εισοδήματα, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ όπου δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία. Προανήγγειλε δε την επόμενη δράση στις 3 Ιουλίου στα δικαστήρια Πύργου.

«Δεν είναι μόνο το θέμα ότι στηρίζουμε μόνο τον συνάδελφο κτηνοτρόφο. Οποιαδήποτε απόφαση πάρει το δικαστήριο που θα είναι ενάντια στο συνάδελφο ανοίγει την πόρτα σε όλους όσους έχουν σκοπό να λειτουργήσουν έτσι στον αγροτικό κόσμο και να μην πληρώσουν και να έχουν δε δικασμένη απόφαση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, αφού άκουσε τα προβλήματα των αγροτών, ενημέρωσε πως έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΑΟΚ Ηλείας και τους γεωπόνους της, να προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή της Κάστας Σκουροχωρίου, αλλά και ευρύτερα σε όλο το νομό, ώστε να υπάρχει μια εικόνα των ζημιών και να ενημερωθούν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας και ο ΕΛΓΑ. Ο κ. Γεωργιόπουλος μιλώντας για το θέμα των κτηνοτρόφων και του γάλακτος σημείωσε πως έχουν γίνει επαφές και από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Μητρόπουλο για το ζήτημα της τιμής αλλά έχουν υπάρξει και επαφές με τις γαλακτοβιομηχανίες. Σημείωσε πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αγοράζουν το γάλα σε χαμηλές τιμές από το Νοέμβριο και αναφέρθηκε στη δημιουργία φορέα που θα ασχοληθεί με θέματα όπως η προστασία της ταυτότητας της φέτας και της τιμής του γάλακτος.

Στο θέμα των ΠΣΕΑ που έθεσαν τα μέλη της ΟΑΣΗ σημείωσε πως είναι γνωστό το θέμα της αργοπορίας αλλά παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού και του προέδρου του ΕΛΓΑ δεν άλλαξε κάτι. Ακόμα συζήτησε τις παραμέτρους του θέματος που αφορά τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ και τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν εκεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος