FOLLOW US: facebook twitter

Ξύπνησαν μνήμες του 2007: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα σε Κρυονέρι Αμαλιάδας, Στρέφι, Αντρώνι και Μέλισσα

Ημερομηνία: 16-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Την κήρυξη του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος

Μνήμες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 ξύπνησαν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου στην Ηλεία καθώς μέσα σε λίγες ώρες μαίνονταν ανεξέλεγκτα τέσσερα μέτωπα φωτιάς! Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος ζήτησε να σταλεί αίτημα για κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στην Ανάληψη…

 

Χιλιάδες στρέμματα, δάσους και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας και έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κυκλώνοντας τα χωριά Ανάληψη, Περιστέρι και Αγία Κυριακή.. Ένα μαύρο σύννεφο καπνού, σκέπασε ένα μεγάλο μέρος της Ηλείας και η φωτιά ήταν εμφανής ακόμα και από τον Πύργο. Με διαφορά μερικών ωρών, ακόμα τρία μέτωπα ξέσπασαν σε Στρέφι, Μέλισσα Λεχαινών και Αντρώνι Ολυμπίας σε δασώδεις περιοχές απειλώντας και καλλιέργειες.

Λίγα μέτρα από τις πρώτες καλλιέργειες στο Περιστέρι…

 

Με εντολή Εισαγγελέα και τη βοήθεια Αστυνομικών δυνάμεων εκκενώθηκε (με ιδιαίτερη δυσκολία λόγω της άρνησης των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους) η Ανάληψη καθώς οι φλόγες κύκλωσαν το χωριό ωστόσο οι διαρκείς ρίψεις από το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson και τα τέσσερα αεροσκάφη pzl (ήρθαν από Καλαμάτα και Τρίπολη) κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά λίγα μέτρα πριν τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα, η δημοτική αρχή Ήλιδας, που βρισκόταν σε ετοιμότητα είχε ήδη δρομολογήσει λεωφορεία που βρίσκονταν στο χωριό για τη μεταφορά των κατοίκων.

Στο σημείο, επιχείρησαν περισσότεροι από 80 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο αλλά και δυο βυτιοφόρα.

Από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο και το Δήμαρχο Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλο.

 

Στην περιοχή, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στο Γεράκι…

 

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηλείας παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλου, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Αδαμάντιου Μητρόπουλου και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ζητήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας η κήρυξη του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος