FOLLOW US: facebook twitter

Ξεσηκωμός στην Ευρώπη για την Παλαιστίνη – “Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία”

Ημερομηνία: 16-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Χιλιάδες άνθρωποι, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ως ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κεντρικό σύνθημα “η σιωπή του ενός είναι η οδύνη του άλλου”.

Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, σε ειρηνικό κλίμα, στο κέντρο της Μαδρίτης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή του στους Παλαιστίνιους, με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

«Η σιωπή του ενός είναι η οδύνη του άλλου», «Ιερουσαλήμ αιώνια πρωτεύουσα των Παλαιστινίων», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες.

Περίπου 2.500 άνθρωποι στην Ισπανία διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων
Περίπου 2.500 άνθρωποι στην Ισπανία διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων  AP

«Δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία», φώναζε το πλήθος, κατά τη διάρκεια της πορείας του από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Πολλοί νέοι είχαν τυλιχθεί με την παλαιστινιακή σημαία.

«Μας σφαγιάζουν. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Νάκμπα (η καταστροφή στα αραβικά) συνεχίζεται στον 21ο αιώνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σέιχ-Άλι, 37 ετών, κόρη Παλαιστινίων μεταναστών, αναφερόμενη σε έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η έξοδος των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Περίπου 2.500 άνθρωποι στην Ισπανία διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων
Περίπου 2.500 άνθρωποι στην Ισπανία διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων  AP

«Θέλουμε να ζητήσουμε από την Ισπανία και από τις ευρωπαϊκές αρχές να μην συνεργάζονται με το Ισραήλ, διότι συμβάλλουν με τη σιωπή τους» στη βία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, είπε, από την πλευρά του, η Ικλάς Αμπουσουσιάνε, 25 ετών, μια νοσηλεύτρια μαροκινής καταγωγής.

Επεισόδια στο Παρίσι

Η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων και στόχευσε με αντλίες νερού υπό πίεση τους διαδηλωτές, που αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών για μια κινητοποίηση κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, επιχειρώντας να διαλύσει τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, που είχαν συγκεντρωθεί σε ομάδες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν επίσης το «παρών» σε διαδηλώσεις, που είχαν επιτρέψει οι αρχές, σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ άλλων στη Λιόν και τη Μασσαλία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα.

Στο Παρίσι, η κινητοποίηση απαγορεύτηκε από την αστυνομία και έπειτα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, με τις αρχές να επικαλούνται φόβους για πρόκληση βίαιων επεισοδίων.

Χιλιάδες διαδηλωτές και στο Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα και στο κέντρο του Λονδίνου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για την Παλαιστίνη
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για την Παλαιστίνη  AP

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι, τοπική ώρα, στο Μάρμπλ Άρτς, δίπλα στο Χάιντ Παρκ, απ’ όπου κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία του Ισραήλ, στην άλλη πλευρά του πάρκου, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της «απελευθέρωσης» των παλαιστινιακών εδαφών.

«Είναι απαραίτητο η βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα», δήλωσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων ο συνασπισμός Stop the War, η μουσουλμανική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οργάνωση Palestine Solidarity Campaign και η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε οι βιαιοπραγίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και η καταπίεση από το Ισραήλ να μένουν ατιμώρητες», συμπλήρωσαν, καταγγέλλοντας τους βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει αμάχους στη Γάζα ως «εγκλήματα πολέμου».

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι συνεργός αυτών των ενεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προσφέρει στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στο Ισραήλ», υποστηρίζουν, επίσης, οι διοργανωτές.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των παλαιστινιακών αρχών κάνει λόγο για 139 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά και 1000 τραυματίες στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από τη Δευτέρα.

Στο Ισραήλ, περισσότερες από 2.300 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ένας στρατιώτης. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε περισσότερους από 560, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για την “ημέρα της Νάκμπα”

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα και στις Βρυξέλλες (στην Place de l’Albertine) για την «Ημέρα της Νάκμπα», που στα αραβικά σημαίνει «καταστροφή».

«Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την αρχή της εξόδου εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ τον Μάιο του 1948», αναφέρει το δίκτυο RTL και προσθέτει ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική, ενώ οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος