FOLLOW US: facebook twitter

«Ξεριζώνουν» τους κτηνοτρόφους στη Στροφυλιά Ραχών

Ημερομηνία: 18-10-2016 | Συντάκτης:

raxes-gkremisma2

Αντιδρούν στα πρωτόκολλα κατεδάφισης – Ζητούν νέους χώρους εγκατάστασης

Τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης για τον φόβο επεισοδίων συνοδεύουν αστυνομικές δυνάμεις

Μια πληγή που άνοιξε περίπου πριν από 40 χρόνια στην περιοχή της Στροφυλιάς Ραχών σε εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, επιχειρεί να κλείσει το κράτος. Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η υλοποίηση πρωτοκόλλων κατεδάφισης για κτίρια που αφορούν κυρίως σταβλικές εγκαταστάσεις. Με τις ευλογίες της πολιτείας το 1972 εγκαταστάθηκαν κτηνοτρόφοι στην περιοχή, οι οποίοι σταδιακά ανέπτυξαν τις δραστηριότητές τους και μεγάλωσαν τις φαμίλιες τους, για να αποτελέσουν μετά από 40 και πλέον χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής.

raxes-gkremisma5

Το 1995 ξεκίνησε βάσει της νεότερης νομοθεσίας ένας κύκλος αντιπαράθεσης με την πολιτεία που χαρακτήριζε ως αυθαίρετα κτίσματα τις εγκαταστάσεις τους. Μετά από δικαστικές διαμάχες και αντεγκλήσεις οι υποθέσεις αυτές τελεσιδίκησαν και ξεκίνησε από τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, η κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τους παραχωρηθούν άλλες εκτάσεις εκτός Natura και άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων και προστατευόμενων ζωνών για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να μην «αποβληθούν» από την περιοχή που τους υποδείχθηκε να εγκατασταθούν…

raxes-vagiotas

Εκτελείται ήδη εργολαβία 9 τελεσίδικων αποφάσεων

Ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Παναγιώτης Βαγιώτας, τόνισε πως η υπηρεσία είναι αρμόδια για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης τελεσίδικων αμετάκλητα σε αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις. «Αυτή τη στιγμή εκτελούμε μία εργολαβία που αφορά την κατεδάφιση εννέα τελεσίδικα αμετάκλητων πρωτοκόλλων στις δασικές εκτάσεις της περιοχής αυτής της Στροφυλιάς. Το έργο έχει προϋπολογισμό 54000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότηση του έργου είναι από το Υπουργείο εσωτερικών.  Έχει χρονική προθεσμία ένα μήνα προκειμένου να εκτελεστεί». Απαντώντας σχετικά για την παρουσία των κατοίκων στην περιοχή που δεν έχουν απομακρυνθεί σχολίασε πως «το θέμα αυτή τη στιγμή που συζητάμε και έχουμε έλθει για να τα κατεδαφίσουμε είναι εκτός τόπου και χρόνου καθώς θα αφορά διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής με τους οποίους δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση καθώς εμείς είμαστε εκτελεστικό όργανο της πολιτείας και θα πρέπει να εκτελέσουμε τα τελεσίδικα πρωτόκολλά είχαν ενημερωθεί και η εργολαβία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το Μάιο, αλλά μας ζητήθηκε παράταση χρονική από το δασαρχείο να μην ξεκινήσουμε μέσα στο καλοκαίρι λόγω της θερινής περιόδου και λόγω του ότι υπήρχαν κίνδυνοι πυρκαγιών. Είναι ενήμεροι όλοι» εξήγησε λέγοντας πως τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν τελεσιδικήσει από το 1995.

raxes-kratimenos

«Έχουμε εγκατασταθεί εδώ 40 χρόνια τώρα»

Ο κάτοικος της περιοχής και κτηνοτρόφος Σπύρος Κρατημένος, μίλησε για την απόφαση της Πολιτείας να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων. «Έχουμε εγκατασταθεί εδώ, εις γνώση της πολιτείας εδώ και 40 χρόνια. Εδώ μεγάλωσα και δούλεψα και παράγω, όλα αυτά τα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες που το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τις καλυτερέψει. Το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν να μας πει ότι από το 1995 και μετά είναι αυθαίρετα. Τα προηγούμενα χρόνια, πως και δεν ήμασταν αυθαίρετοι και παρήγαμε. Και τα προηγούμενα αλλά και μέχρι και σήμερα. Έχουμε ζητήσει να γίνει μετεγκατάσταση. Κάποτε η νομαρχία προχώρησε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά τελικά το «πάγωσε» άδικα και δεν συνεχίστηκε. Τώρα με όλη αυτή την οικονομική κρίση είναι ακόμα ποιο δύσκολο να κάνουμε μία μετεγκατάσταση μόνοι μας γιατί τα έσοδα με τα έξοδα έρχονται ίσα- ίσα  δεν μένει κάνει κάτι. Ζητάμε από την πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να μας δώσει μία αναστολή για την κατεδάφιση που είναι να γίνει σήμερα τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Αυτή την περίοδο έχουμε την παραγωγή και του γάλακτος και των ζώων. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποιες επαφές με τους πολιτικούς που είναι αρμόδιοι να βρεθεί μια λύση για τη μετεγκατάστασή μας. Δεν είμαστε κατά τις ανάπτυξης απλά θα πρέπει και εμείς να επιβιώσουμε και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες. Εδώ για τους πρόσφυγες κάνουν τα πάντα. Για εμάς που προσφέρουμε καθημερινά δεν υπάρχει τίποτα» είπε μεταξύ άλλων.

raxes-georgoulopoulos

«Όταν έρθουν θα πάρω την… καραμπίνα και θα περιμένω!»

Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος επίσης κάτοικος και κτηνοτρόφος, 71 ετών, έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Στροφυλιά από το 1972. «Όταν με φέρανε εδώ, το μέρος ήταν γεμάτο φίδια. Ημερέψαμε τον τόπο και τώρα μας κυνηγάνε. Από το 1972 ήρθαν σήμερα εδώ για να κατεδαφίσουν. Εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά μας, εδώ μεγάλωσα, γέρασα και έβγαλα άσπρα μαλλιά. Τόσες άλλες παρανομίες δεν τις βλέπουν; Σε μας ήρθαν που προσφέρουμε κάθε μέρα στο ελληνικό δημόσιο μέρα νύχτα και δουλεύουμε. Ας έρθει ένας από αυτούς που έβγαλαν τις διαταγές να δει πώς βγαίνει το μεροκάματο. Το ίδιο το κράτος μας έφερε εδώ, αυτό φταίει για όλα. Σε αυτούς που παράγουν, ήρθε να τους χαλάσουν τα μαντριά και να τους πουν να φύγουν; Έφτασα 70 χρόνων εδώ, πού να πάω να κάνω νέα ζωή;» αναρωτήθηκε.

raxes-gkremisma3

Ωστόσο δήλωσε έτοιμος να πάρει το νόμο στα χέρια του, για να προστατέψει ότι έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια. «Όταν έρθουν θα πάρω την καραμπίνα και θα περιμένω. Ο ήλιος βασίλεψε για μένα, δυο τριχιές έμειναν. Ζητάμε να μας μεταφέρουν σε ένα άλλο σημείο και να μας δώσουν δάνεια για να κάνουμε νέα εγκατάσταση, να μείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Είχαν πάρει τέτοια απόφαση και την πάγωσαν. Βοηθάμε και προσφέρουμε, δεν πήραμε λεφτά και τα φάγαμε, όπως κάνει άλλοι με ψεύτικες επενδύσεις. Εκεί που μένουν τα παιδιά τα δικά μας, τα σκυλιά των πρωθυπουργών και αυτών που βγάζουν διαταγές δεν ζουν. Μόνοι τους έπρεπε να βλέπουν την άθλια κατάστασή μας και να μας στηρίξουν. Ο γιος μου στις ΗΠΑ μου είπε ότι αν είχα αυτά τα πρόβατα εκεί, το κράτος θα μου παρείχε ελικόπτερο να τα επιβλέπω. Εδώ θα μου πάρουν και τα ρούχα που φοράω» σχολίασε ο κ. Γεωργουλόπουλος.

raxes-gkremisma1

Τα κτίσματα που κατεδαφίστηκαν χθες ήταν παλιές εγκαταλελειμμένες στάνες. Όμως σήμερα τα συνεργεία θα βρεθούν στο κατώφλι των σπιτιών και των εγκαταστάσεων οικογενειών που παραμένουν στην περιοχή 42 χρόνια και αναμένονται εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση τα συνεργεία συνοδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων.

raxes-gkremisma

raxes-gkremisma4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος