FOLLOW US: facebook twitter

Ξεμπλοκάρουν 102.000 κύριες συντάξεις

Ημερομηνία: 18-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

anamoni-sintaxi

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 859 ΕΚΑΤ. € – Αφορούν εκείνες που ήταν σε εκκρεμότητα 18-20 μήνες

Στόχος να αρχίσει η πληρωμή τους από τις αρχές Φεβρουαρίου

Με τροπολογία της κυβέρνησης ενισχύεται με 859 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ, προκειμένου από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η καταβολή σε όσους έχουν καταθέσει χαρτιά και περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια…
Αγώνας δρόμου ξεκινά για να ξεμπλοκάρουν 102.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά μέσο όρο 18-20 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και υπογράφει η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, χορηγείται έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ύψους 859 εκατομμυρίων ευρώ για να ξεχρεώσει συνταξιούχους που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου και περιμένουν στην ουρά την έκδοση της σύνταξής τους. Το κονδύλι προέρχεται από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και στόχο έχει να… διώξει από τα πόδια του ΕΦΚΑ τα βαρίδια παρελθόντων χρεών.
Σύμφωνα με τεχνοκράτες του υπουργείου, στόχος είναι η αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων να αρχίσει από την πληρωμή του Φεβρουαρίου (τέλη Γενάρη) και να απλωθεί σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, ώστε μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2017 να έχει απορροφηθεί το σύνολο των 859 εκατομμυρίων και να έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν πλέον των 3 μηνών στα… ράφια των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ. Οπως αναφέρει η τροπολογία, «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης».
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας περιγράφεται από έγκυρες πηγές ως μεγάλο στοίχημα για τη δημόσια διοίκηση. Οι υπηρεσίες συντάξεων αναμένεται να ενισχυθούν και να οργανωθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να ρίξουν όλο το βάρος τους στην απορρόφηση του ποσού των 859 εκατομμυρίων. Στόχος είναι στο τέλος του 2017 να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πληρώνονται συντάξεις από τον ΕΦΚΑ σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης.
Η τροπολογία συμπληρώνει σχετική διάταξη νόμου του 2014, σχετικά με την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με την ίδια διάταξη ξεκαθαρίζεται, ότι σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης των Ταμείων για την αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η διαδικασία και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για τον ανωτέρω σκοπό και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Σε περίπτωση που οι προθεσμίες επιστροφής από τα Ταμεία παρέλθουν άπρακτες, ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής δύναται να παρακρατείται από τις μεταβιβάσεις προς αυτά.

Αγώνας και για τις επικουρικές

Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο «της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης, πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στον ίδιο μηχανισμό (κονδύλια για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις οι οποίες αγγίζουν -όπως αποκάλυψε το «Εθνος-Συντάξεις»- τις 129.531, με συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά στα 419,8 εκατομμύρια.
Οι δανειστές ωστόσο αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτό. Αντίθετα, όπως έχει γράψει το «Εθνος-Συντάξεις», θα δοθούν περί τα 85 εκατομμύρια ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για να πληρώσει τα 23.500 εκκρεμή μερίσματα και άλλα 140 εκατομμύρια στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για εκκρεμή εφάπαξ.
(Εφ. Εθνος)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος