FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά η εξέταση των αντιρρήσεων δασικών χαρτών

Ημερομηνία: 31-08-2018 | Συντάκτης:

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, από τις αρμόδιες επιτροπές στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον Δασάρχη Πύργου κ. Λάττα, εξασφαλίστηκαν χρήματα για την αμοιβή των δικηγόρων που συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές.

«Οι επιτροπές επίλυσης αντιρρήσεων δασικών χαρτών, ξεκινούν το έργο τους. Τα χρήματα για τους δικηγόρους ήρθαν και από το Σεπτέμβρη αρχίζει η εξέταση των αιτημάτων. Στην περιοχή μας έχουν συγκροτηθεί τέσσερις επιτροπές, δύο στο Δασαρχείο Πύργου και από μία στα Δασαρχεία Αμαλιάδας και Κρέστενας. Οι αιτήσεις αντιρρήσεων για όλο το νομό φτάνουν τις 15.000» ανέφερε ο κ. Λάττας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μετά την κύρωση των δασικών χαρτών στην Ηλεία κατά 85,6% εξήγησε πως υπάρχει πρόοδος. «Είναι σημαντικό που ο καθένας και κυρίως όσοι θέλουν να προβούν σε κάποια αγοραπωλησία, γνωρίζει που είναι δάσος και που αγροτική έκταση. Για το υπόλοιπο ποσοστό εκκρεμούν οι εξαγορές, με παράταση της διαδικασίας έως 8/8/2020, ενώ είναι πολύ σημαντικό τα προσωρινά παραχωρητήρια να γίνουν οριστικά, προκειμένου να περάσουν και αυτά στους δασικούς χάρτες. Λίγα είναι τα αιτήματα για τους δασωμένους αγρούς, ενώ στα αιτήματα των εκτάσεων αναδασμών, εποικισμού, παραχωρήσεων, φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και κάποια στιγμή η υπηρεσία κεντρικά οφείλει να τα περάσει στο σύστημα και να τα διαγράψει από τις δασικές εκτάσεις. Προς το παρόν ως λύση δίδεται έγγραφο από τη Διεύθυνση Δασών που αναφέρει σε ποιο καθεστώς εμπίπτουν αυτές οι εκτάσεις, ώστε να ξεπερνιέται πιθανό εμπόδιο που μπορεί να υπάρξει σε αγοραπωλησία» σχολίασε. Να σημειώσουμε πως στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόμενος που έχει καταθέσει αίτηση αντίρρησης και επείγεται λόγω επικείμενης διοικητικής πράξης μπορεί να αιτηθεί η αίτησή του να εξεταστεί κατά προτεραιότητα.

Ο κ. Λάττας σχολίασε ακόμα πως υπάρχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες για εκείνους που δεν πρόλαβαν το χρόνο υποβολής αντιρρήσεων ή ενστάσεων. Από την άλλη η  κύρωση των δασικών χαρτών βάζει φρένο στους εμπρησμούς που είχαν ως στόχο την εκχέρσωση κάποιας δασικής έκτασης, αφού πλέον έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με τον χαρακτηρισμό τους. «Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τις πυρκαγιές από αμέλεια θα λύσουμε και το πρόβλημα» σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος