FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε στην Ηλεία η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 31-01-2017 | Συντάκτης:

dasikoi-xartes-upovoli-antirisewn

Επιστολή Λάττα στη Γενική Διεύθυνση Δασών

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ξεκίνησε η υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες που οι ιδιοκτησίες τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές, αντί τις χρήσης που είχαν έως τώρα. Στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας και στα κατά τόπους Δασαρχεία άνοιξαν οι διαδικασίες και στο σύστημα και οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν σωστά για το τι ισχύει. Λύση δίνεται άμεσα στο χαρακτηρισμό των εκτάσεων που χάθηκαν μέσα στις φλόγες το 2007 και στη συνέχεια μέσα από τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν αναδασωτέες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι δασικές υπηρεσίες της Ηλείας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών, Άρης Μίχος, ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα η υποβολή αντιρρήσεων. Κάποια προβλήματα που υπήρξαν σχετικά με τον ΕΚΧΑ και το Κτηματολόγιο λύθηκαν το Σαββατοκύριακο και το σύστημα ανταποκρίνεται θετικά στις απαιτήσεις που υπάρχουν, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν την περιοχή που τους αφορά. «Εδώ και μία εβδομάδα, υπάρχει προσέλευση στα αρμόδια γραφεία δασικών χαρτών και ενημερώνεται ο κόσμος σχετικά με την περιοχή που τον αφορά. Μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα των δασικών χαρτών και να ενημερώνεται από το προσωπικό για το πώς μπορεί να υποβάλει αντίρρηση. Ήδη κάναμε τις πρώτες αντιρρήσεις ατελώς. Θα πρέπει να τονίσω με ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ότι θα πρέπει να κοιτούν πώς έχει χαρακτηριστεί το χωράφι τους και εάν υπάρχουν έγγραφα, όπως πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν περαστεί να έρθουν να υποβάλλουν αντιρρήσεις ατελώς. Ένα νέο το οποίο ήταν αγωνία όλου του κόσμου αλλά και δική μας αφορά στην αναδασωτέα έκταση του 2007. Όσες εκτάσεις βρήκε η φωτιά και έχουν καταγραφεί ως χωράφια με πρωτοβουλία και ενέργειες της υπηρεσίας αυτά θα αφαιρεθούν από τον χάρτη και ο κόσμος εκεί δεν οφείλει να υποβάλει αντιρρήσεις. Η έκταση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη και αυτή τη στιγμή κάνουμε επεξεργασία να απομονώσουμε τα χωράφια αυτά που είχαν κηρυχτεί αναδασωτέα και όταν θα έχουμε τα στοιχεία θα τα προωθήσουμε για να αρθεί ο χαρακτηρισμός» είπε ο κ. Μίχος. Ακόμα ατελώς ενστάσεις μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν πράξη χαρακτηρισμού και δεν έχει τελεσιδικήσει ή είναι σε εκκρεμότητα εκτάσεις που είναι εντός σχεδίου και θα χρειαστεί βεβαίωση από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο ή εκτάσεις που είναι εντός διανομών εποικιστικών εκτάσεων που θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση από το αρμόδιο γραφείο εποικισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Μίχος υπάρχουν αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί στο υπουργείο και είναι σε διεργασία εξέτασης.

Επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Δασών

Με επιστολή του ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης απευθύνεται προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών όπου μεταφέρει τις επισημάνσεις που όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αναφέρει, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Μεταξύ άλλων ζητούνται τα εξής:

Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως αναδασωτέες από την πυρκαγιά του 2007 και είναι ανέκαθεν αγροτικές να μην γίνουν αντιρρήσεις από τους πολίτες, αλλά η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ακυρώνοντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα. Οριστικά παραχωρητήρια που έχουν χορηγηθεί από οποιαδήποτε Κρατική Αρχή και εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις το 1945, να διευκρινιστεί η αντιμετώπιση του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων (αδαπάνως ή μη). Σχετικά με την υποβολή αντιρρήσεων να αυξηθεί ο χρόνος υποβολής τους, να μειωθεί το τέλος και να γίνει κλιμακωτή διαβάθμιση του για το επιπλέον της κάθε περίπτωσης, το κόστος να υπολογίζεται ανά αιτούντα και όχι ανά τεμάχιο και σε περιπτώσεις δικαίωσης των αντιρρήσεων να γίνεται επιστροφή του καταβληθέντος τέλους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

mixos-aris


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος