FOLLOW US: facebook twitter

Αμύθητος θησαυρός: Ξήλωσαν διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ημερομηνία: 06-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

arxaiokapiloi-kukloma3

Είχε πλοκάμια στην Ηλεία – Δεκάδες συλλήψεις – Χιλιάδες ευρήματα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος

-Με παράνομο όφελος από τα αρχαία που ξεπερνά τις 650.000 ευρώ!

Αποκαλυπτική ήταν η παρουσίαση της πολύκροτης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που αποκάλυψε με επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. Χθες η ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτ. Ελλάδας και την Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας έδωσαν στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα ευρήματα των ερευνών. Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε πλοκάμια και στην Ηλεία αφού έγιναν έρευνες στο νομό και συνελήφθησαν δύο άτομα στο Λάλα και τη Βάρδα.

arxaiokapiloi-kukloma1

Σε δηλώσεις τους ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Φ. Τσόλκας, ο Ηλείος Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Γ. Σεϊντής, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών Α. Μαρτζάκλης ευχαρίστησαν και έδωσαν συγχαρητήρια σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Οι αρχές κατάφεραν να διακριβώσουν όλο το φάσμα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει διεθνικό χαρακτήρα και να φτάσουν στην αποδόμηση της, με τη σύλληψη 26 μελών της, μεταξύ των οποίων και των αρχηγικών. Απετράπη η παράνομη εξαγωγή και πώληση σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και αλλοδαπούς αγοραστές, χιλιάδων αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων της πατρίδας μας. «Η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της παράδοσής μας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτό το καθήκον» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος.

arxaiokapiloi-kukloma8

Επισημάνθηκε πως κατά την έρευνα αναπτύχθηκαν, ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία  υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μ. Βρετανίας και της Βουλγαρίας. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε συντονισμένα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Δράμα, το Προμαχώνα και τη Ρόδο. Η  εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 μηνών και έως τώρα έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή σε τουλάχιστον 93, αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, με παράνομο όφελος που ξεπερνά τις 650.000 ευρώ.

Κατά τις έρευνες συνελήφθησαν το προηγούμενο διήμερο, σε διάφορες περιοχές της χώρας, 22 Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη Ελληνίδα, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και είκοσι επτά συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14 και πρόκειται για 12 Έλληνες ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος Έλληνας, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο Έλληνες (πατέρα και γιός), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο Έλληνες άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών. Στην έρευνα συμμετείχαν ανά περιοχή οι κατά τόπους υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως στην Ηλεία η Υ.Α. Πύργου και αρχαιολόγοι από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Κορινθίας για την εκτίμηση, περιγραφή και χρονολόγηση των ευρημάτων.

arxaiokapiloi-kukloma5

Ο τρόπος δράσης

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Σφέτσος ανέλυσε τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονταν οι λαθρανασκαφείς με ξεχωριστές υποομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, που επέλεγαν τους τόπους λαθρανασκαφής, κοντά  σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Η επιλογή των τοποθεσιών γινόταν μέσω πληροφοριών για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων. Με ανιχνευτές μετάλλων και σκαπτικά εργαλεία, προέβαιναν μέσα στη νύχτα σε παράνομες ανασκαφές. Στο επόμενο στάδιο άλλα άτομα εκτιμούσαν την αξία των ευρημάτων και αναλάμβαναν τη διάθεσή τους. Οι μεσάζοντες είτε αγόραζαν τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τους. Κάποιοι είχαν διπλό ρόλο μεσολάβησης και λαθρανασκαφής. Κάθε μεσάζων δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές και διακινούσε ή συγκέντρωνε κυρίως αρχαία αντικείμενα που είχαν ανακαλυφθεί σε αυτές.

arxaiokapiloi-kukloma9

Τα αρχηγικά στελέχη, συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν από την χώρα και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, με οικονομική επιφάνεια, άνεση και εμπειρία σε τέτοιου είδους αγορές. Οι μεταφορές των αρχαίων αντικειμένων, γινόταν ακόμα και με δέμα στο εξωτερικό είτε με προσωπική παράδοση στους αγοραστές στην Ελλάδα. Οι αρχηγοί της οργάνωσης είχαν επικοινωνία με οίκους του εξωτερικού για της αγοραπωλησίες για τον εντοπισμό των τελικών αποδεκτών των αρχαίων αντικειμένων. Για την εμπλοκή των οίκων δημοπρασιών υπάρχουν στοιχεία από την έρευνα, όπως η ακριβής πορεία πολλών αντικειμένων από την λαθρανασκαφή έως την πώληση με πλαστούς τίτλους κατοχής…Ο ρόλος των οίκων ήταν πολλαπλώς πέρα από την αποδοχή των προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ως προς την προκαταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών, ως μέσο ρευστότητας στα μέλη της οργάνωσης για να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης στις δημοπρασίες ή να νομιμοποιηθούν τα αρχαία ως προς τους τίτλους κατοχής.

arxaiokapiloi-kukloma4Τι βρέθηκε

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα οχήματα των δραστών, σε χώρους απόκρυψης των αρχαίων, αλλά και στους ίδιους οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν τα εξής: 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα όπως ειδώλια δακτυλίδια, σκουλαρίκια, πόρπες, ένα  γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα  κυονόκρανο.  Δύο  αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου  και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας. Στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου του 54χρονου αρχηγικού μέλους βρέθηκαν 946 αρχαία νομίσματα και 32 αρχαία αντικείμενα. Το αυτοκίνητο του 54χρονου, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο 27χρονος γιός του, είχε ακινητοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ, στον Προμαχώνα πριν περάσει τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

arxaiokapiloi-kukloma2

Ακόμα βρέθηκαν τέσσερα  κυνηγετικά όπλα, ένα πολεμικό τυφέκιο, ένα πιστόλι, δύο  παλαιά περίστροφα, ένα περίστροφο κρότου, δύο αεροβόλα όπλα, δύο μαχαίρια, δύο σπαθιά, ένα ξίφος, ένα γκλοπ, μία παλαιά πιστόλα, 111 φυσίγγια, 25  βολίδες, 87  κάλυκες, μία γεμιστήρα, ένας σιγαστήρας και έντεκα καψύλλια περιστρόφου κρότου.

Επίσης 21 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, εβδομήντα τρία κινητά τηλέφωνα, 17 ηλεκτρονικοί υπολογιστές – tablets, 10 φωτογραφικές μηχανές, 3 κιάλια, 5 ζυγαριές ακριβείας μέτρησης νομισμάτων, 6 μεγεθυντικοί φακοί και ένα φορητός ασύρματος.

arxaiokapiloi-kukloma6

Οι αστυνομικοί βρήκαν ακόμα τα ποσά των 23.742 ευρώ, 515 δολάρια Η.Π.Α. 3.560 δολάρια Κουβέιτ, ένα χρηματοκιβώτιο, τρία  ζεύγη κλειδιά θυρίδων, εκ των οποίων δύο Γερμανικής τράπεζας, δεκατέσσερα φύλλα χρυσού, τρεις πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 110 γραμμαρίων και επτά κατάλογοι δημοπρασιών, 7 ΙΧ επιβατηγά αυτοκίνητα και μικροποσότητα κάνναβης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται όλοι, προκειμένου να οδηγηθούν την Παρασκευή στον Ανακριτή Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος