FOLLOW US: facebook twitter

Νόμος Κατσέλη: Το Δημόσιο θα «πληρώνει» τις δόσεις για 3 χρόνια

Ημερομηνία: 15-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νέα ρύθμιση έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών  και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτή οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την χορήγηση της κρατικής επιδότησης των δόσεων «κόκκινων» δανείων οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη και που οι δικαιούχοι δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό που παρείχε ο νόμος «Σταθάκη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη  ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Συγκεκριμένα,  όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, επισημάνθηκε από την κυβέρνηση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση της διάταξης αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας  ρύθμισης, θα επιτρέπεται στους πιστωτές να εισπράττουν εκείνοι το ποσό της επιδότησης μέρους της συνολικής δόσης έναντι των δικαιούχων της.

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί σχέδιο διευθέτησης οφειλών, και εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το μηνιαίο εισόδημα αυτό είναι για έναν άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι μέχρι 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ, το μήνα.

2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (δηλαδή 160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά. Δηλαδή ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα πρέπει να έχει σπίτι με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά μέχρι 220.000 ευρώ.

3. Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.

4. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με το νόμο 4336/2015 και την κοινή απόφαση (ΦΕΚ 2723/16/12/2015) των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι το δημόσιο συμμετέχει στη δόση που ορίζει το δικαστήριο καταβάλλοντας το ποσό που προκύπτει, ύστερα από την αφαίρεση της μηνιαίας δόσης του οφειλέτη για την αποπληρωμής του χρέους από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

Το Δημόσιο βάζει κάθε μήνα το μερίδιο που του αναλογεί, αφού οόμως ο οφειλέτης εξοφλήσει  τη δόση που του έχει οριστεί. Η κρατική επιδότηση πραγματοποιείται απευθείας στις τράπεζες με πίστωση του σχετικού τραπεζικού λογαριασμού – κωδικού του δανείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος