FOLLOW US: facebook twitter

«Να γίνουμε συν-δημιουργοί του Πάρκου Ολυμπιονικών…»

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Layout1

Τη στήριξη όλων των τοπικών δυνάμεων και όλων των πολιτών της Ηλείας επιδιώκει η μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει αναλάβει τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Νίκος Καρυώτης, έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο που περιγράφει τον σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής, ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Σύμφωνα με αυτό, το πλάνο έχει ως εξής:

-Το Διεθνές Πάρκο Ολυμπιονικών θα γίνει σε προκαθορισμένη έκταση 1200 στρεμμάτων περίπου, σε μια περιοχή 700 μέτρα δυτικά της Αρχαίας Ολυμπίας. Το πάρκο απευθύνεται σε όλες τις χώρες που έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις χώρες αυτές θα παραχωρηθεί δωρεάν χώρος για να δημιουργήσουν μουσεία ή περίπτερα τα οποία θα κατασκευαστούν με δικές τους δαπάνες και θα αναλαμβάνουν τα ανάλογα κόστη και τις δαπάνες για τη διαμόρφωση των κοινών χώρων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως εργαλεία προβολής της ολυμπιακής ιστορίας τους και της εθνικής τους ταυτότητας, μέσα από τις προθήκες της σύγχρονης ολυμπιακής ιστορίας. Παράλληλα, με δική τους επιλογή, θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν αγάλματα Ολυμπιονικών και αθλητών τους, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αθλητική ιστορία της χώρας τους, στην Λεωφόρο της Δόξας των Ολυμπιονικών, που θα διασχίζει και θα σηματοδοτεί ολόκληρο το Πάρκο.

Layout1

-Τμήματα του Πάρκου θα κοσμούνται με θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα, επιλεγμένες αναπαραστάσεις από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέματα ιστορίας, μυθολογίας κλπ.

-Θα δημιουργηθεί επίσης μικρότερο πάρκο, ενσωματωμένο στο ευρύτερο πάρκο, που θα αναπαριστά τα κτίρια και τους ναούς της ιερής Άλτης υπό κλίμακα.

-Θα κατασκευαστεί στάδιο στα πρότυπα του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, με σκοπό την αναβίωση και διοργάνωση αγωνισμάτων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

-Θα δημιουργηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια εικαστικών  τεχνών,   ώστε καταξιωμένοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης από όλο τον κόσμο να μπορούν να εργάζονται και να φιλοτεχνούν τα αγάλματα των Ολυμπιονικών, καθώς και πρωτότυπα έργα τέχνης με ολυμπιακά θέματα, που θα παραμένουν μέσα στο ίδιο το πάρκο.

-Θα δημιουργηθεί ψηφιακή βιβλιοθήκη με θεματολογία σχετική με τους άξονες του Πάρκου.

-Θα δημιουργηθούν θεσμοίκαι γιορτές παγκόσμιου ενδιαφέροντος συναφείς με τα ολυμπιακά δρώμενα, με σημείο αναφοράς το Πάρκο Ολυμπιονικών.

nikos_kariotis

Άνοιγμα ενημέρωσης

Το Πάρκο των Ολυμπιονικών θα λειτουργεί ως σύγχρονο κάτοπτρο της ιστορίας της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με σύγχρονους όρους αμοιβαίας επικοινωνίας και κατανόησης.  Σε αυτό το πλαίσιο το Πάρκο «ΟΛΥΜΠΙΑ» μπορεί να λειτουργήσει ως ιερός χώρος – ΑΒΑΤΟΝ υπό το φως της Ολυμπίας, όπου θα οικοδομούνται διεθνείς γέφυρες επικοινωνίας,  μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Ο κ. Καρυώτης στο κάλεσμα προς τους Ηλείους αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πανηλειακό κάλεσμα. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους τοπικούς παράγοντες, τις δυνάμεις του τόπου αλλά και όλους τους πολίτες, ώστε να γίνουμε όλοι μαζί μια πυρηνική δύναμη που να εσωκλείει την Ολυμπία.Έτσιθα στηρίξουμε το μεγάλο μας εγχείρημα, το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών, που αφορά όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά και τους όμορους νομούς, ακόμη και την χώρα μας συνολικά. Θα είναι ένα έργο παγκόσμιο που στόχο έχει να δημιουργήσει την σύγχρονη παγκόσμια Ολυμπία κινητοποιώντας τις δυνάμεις της Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων, αλλά και τους ολυμπιονίκες και τους αθλητές σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτούς τους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας μας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών αλλά και των φορέων του νομού μας, μέσα από ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις. Καλούμε σε επικοινωνία όλους εκείνους που συγκινούνται και θέλγονται από την ιδέα ανάδειξης της Ολυμπίας μέσα από ένα τέτοιο έργο, να έρθουν κοντά μας, να επικοινωνήσουν με το γραφείο μας στο παλαιό δημαρχείο Ολυμπίας, ή μέσω της ιστοσελίδας μας και της σελίδας μας στο facebook. Το Πάρκο Ολυμπιονικών μας χρειάζεται όλους γιατί είναι ένα έργο που θα μας ωφελήσει όλους».

Ο κ. Καρυώτης,τέλος, δημοσιοποίησε και τα στοιχεία επικοινωνίας για την εταιρία που είναι τα ακόλουθα:

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών ΟΛΥΜΠΙΑ»
Πραξιτέλη Κονδύλη 1, Αρχαία Ολυμπία, ΤΚ 27065, Τηλ. 26240-29023 και 29021
e-mail: info@olympiapark.grweb: www.olympiapark.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος