FOLLOW US: facebook twitter

Να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία της εξόδου από τα μνημόνια

Ημερομηνία: 21-08-2018 | Συντάκτης:

Του Μάκη Μπαλαούρα

Σήμερα, 21 Αυγούστου, είναι μια ιστορική μέρα. Η Ελλάδα βγήκε καθαρά, οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Αυτό οφείλεται  πρωτίστως στη κοινωνία αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να υπερηφανεύονται για την υλοποίηση  της προεκλογικής υπόσχεσης που έδωσαν τον Σεπτέμβριο 2015, για τερματισμό των μνημονίων και της ξένης νεοφιλελεύθερης επιτροπείας.

Είναι η έξοδος από τα μνημόνια οριστική και αμετάκλητη; Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επιστροφής στο καθεστώς των μνημονίων, αν συνεχίσουμε με σωφροσύνη και όχι στον παλιό δρόμο της σπατάλης για εξυπηρέτηση του διεφθαρμένου-πελατειακού κράτους.

Στο 55% του ΑΕΠ η απομείωση χρέους

Η καλή συμφωνία για το χρέος, που όπως παρουσιάζεται επίσημα ο ESM, η συνολική ελάφρυνση του, με τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, ανήλθε στο 55% του ΑΕΠ(!) και τα συγκεκριμένα μέτρα που πετύχαμε στο Eurogroup του Ιουνίου, έχουμε μειώσει το πραγματικό επιτόκιο για το δημόσιο χρέος μας στο 1,8%, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης. Έχουμε μειώσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας ως το 2030 στο 9% του ΑΕΠ, αντί του 15% που ζητούσαν οι δανειστές μας. Και με το μαξιλάρι ασφαλείας από τα κεφάλαια του ESM και τις οικονομίες του ελληνικού λαού, έχουμε εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μας ως το 2022. Δηλαδή, έχουμε θέσει το χρέος υπό πλήρη έλεγχο τουλάχιστον για μια 15ετία. Η προχθεσινή αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch έδωσε επιπρόσθετα ηχηρό μήνυμα.

Εθνική ευκαιρία ανασυγκρότησης της χώρας

Το τέλος των μνημονίων σημαίνει πρωτίστως αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας. Δε σημαίνει όμως ότι βγαίνοντας από τη κόλαση των μνημονίων θα εισέλθουμε σε «τόπους χλοερούς». Και αυτό γιατί δεν έχουμε απαλλαγεί τελειωτικά από τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μας – αυτό δεν γίνεται όταν μια χώρα οφείλει τόσα πολλά– , από εδώ και στο εξής όμως, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για όλες τις πολιτικές παρεμβάσεις θα ανήκει στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις μας.

Η βαριά κληρονομιά της κρίσης δεν θα εξαφανιστεί από αύριο με κάποιο μαγικό τρόπο. Όμως οι πολλές θετικές εξελίξεις στην οικονομία που συσσωρεύονται αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη εθνική ευκαιρία που εφόσον την αξιοποιήσουμε σωστά μέσα στην επόμενη 15ετία, θα μπορέσουμε όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τις πληγές που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία η 8ετής κρίση αλλά και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο κράτος όπου να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να συζητήσουμε για χρέος και για ξένη βοήθεια.

Μετά από μια δεκαετία ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά σταθερής  ανάκαμψης:

  • ΑΕΠ (1.5% αύξηση το 2017, 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018).
  • Μεταξύ Ιανουάριου- Ιουλίου 2018, δημιουργήθηκαν 289.561 νέες θέσεις εργασίας, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2001.
  • Η ανεργία έπεσε κάτω από το κατώφλι του 20% – στο 19,5%- για πρώτη φορά εδώ και 6 χρόνια

Αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας, αυξημένη ευθύνη

Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα παραμείνει πρώτη μέριμνά μας και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεύτερη μέριμνά μας θα είναι η εμβάθυνση στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών για την ανακούφιση των στρωμάτων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη της συνοχής των οικογενειών:

  • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που επωφελούνται ήδη 650.000 συμπολίτες μας,
  • Την αύξηση των επιδομάτων παιδιών για όλες τις οικογένειες.
  • Την πύκνωση των παιδικών σταθμών.
  • Την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας με ζεστά σχολικά γεύματα,
  • Την επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου που θα εισαχθεί ως μέτρο το 2019 για να στηρίξει 600.000 οικογένειες.

Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.  Αυξημένη ελευθερία σημαίνει πρώτα από όλα αυξημένη ευθύνη για τη χώρα μας, αλλά και ως μοναδική αριστερή  κυβέρνηση και για την Ευρώπη.

Όπως θα τονίσει και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα συνεχίσουμε με γοργότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα, τη Δικαιοσύνη, την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και το επενδυτικό κλίμα, και να λύσουμε ελλείμματα πολιτικής πολλών  δεκαετιών που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης που θα συνδυάζει τη βελτίωση της οικονομίας (και) με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με το κοινωνικό κράτος, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προστασία των εργαζομένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος