FOLLOW US: facebook twitter

Νίκος Διαμαντόπουλος: «Δημαιρεσίες εν όψει»

Ημερομηνία: 02-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

diamantopoulos-nikos

Δημαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου 2017, κατά το ήμισυ της δημοτικής περιόδου 2014 – 2019

Αν και έχω επιλέξει από την αρχή της δημοτικής θητείας, ότι έχω να πω, να το κάνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε θεσμικό επίπεδο, ωστόσο έκρινα, πως θα ήταν καλό να δημοσιοποιήσω από σήμερα, ορισμένες θέσεις μου σχετικά με την πολιτική στάση που ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ σκοπεύουμε να κρατήσουμε στις προσεχείς δημαιρεσίες, αλλά και για το πώς αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα σχετικά, όσον αφορά την πολιτική τους υπόσταση. Και τούτο, διότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ο ρυθμιστικός ρόλος της 3ης δημοτικής παράταξης, πόσο μάλλον… σ’ ένα πολωτικό αυτοδιοικητικό περιβάλλον, επιβάλλει υπεύθυνες προσεγγίσεις, ώστε να αποφευχθούν τακτικισμοί στις δημαιρεσίες που θα μπορούσαν ν’ αποσκοπούν σε εκλογικά οφέλη, με ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εκλογές σημειωτέον, που όπως έχω ξεκαθαρίσει πριν καν ξεκινήσει η παρούσα θητεία, εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος.

 Η στάση μου και η ψήφος μου τόσο για τον Πρόεδρο και το Προεδρείο όσο και για τις διάφορες Επιτροπές, θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Από τα πρόσωπα δηλαδή. Από το πώς θα κρίνουμε, την κάθε υποψηφιότητα, από την εν γένει πολιτική παρουσία του καθενός και της καθεμιάς. Εμείς θα κρίνουμε βάσει των προσώπων. Ούτε θα υπερψηφίσουμε προκαταβολικά δίχως να κρίνουμε τι εστί πολιτικά ο καθείς, ούτε θα καταψηφίσουμε προτού καν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, ούτε όμως και θα απέχουμε από τις διαδικασίες που ορίζουν τον σεβασμό στην δημοκρατικότητα των θεσμικών οργάνων. Στις δημοκρατίες υπάρχει και Πρόεδρος και Προεδρείο και σεβασμός στις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες, η σύνθεση και ο σεβασμός στην άποψη ακόμη και του ενός. Δεν είναι Βόρεια Κορέα εδώ, αλλά Ελλάδα. Και θα προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε, όχι να την απαξιώσουμε. Και όπως κάναμε και στις προηγούμενες δημαιρεσίες, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των οργάνων που χρειάζονται για να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.

Η μία θέση του Προεδρείου, βάσει των προβλέψεων του καλλικρατικού νόμου, διατίθεται στις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, μετά από συνεννόηση μεταξύ τους. Θέση, την οποία ο υπο-γράφων το παρόν κείμενο, κατέλαβε κατά το πρώτο ήμισυ της παρούσας δημοτικής θητείας.

Στην θέση αυτή και συγκεκριμένα του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείχθηκε ο υποφαινόμενος, με ψήφους από μέλη και των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη διαδικασία, αφού προηγουμένως έθεσα υποψηφιότητα με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Αναστασίου Σμέρου, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αριστερά στην Ήλιδα».

Οφείλω όμως σήμερα να ξεκαθαρίσω, πως η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ που αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί ο Επικεφαλής της στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα διεκδικήσει θέση στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προσεχή διαδικασία των δημαιρεσιών. Και τούτο, γιατί:

1ον). Θεωρώ πως όλες οι πολιτικές θέσεις θα πρέπει να ανανεώνονται και να δίδεται η δυνατότητα και σε άλλους ανθρώπους να θητεύσουν σε αυτές.

2ον) Δεν είναι ωραίο ένας Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, να κάνει και δεύτερη θητεία σε μια θέση του Προεδρείου, αφού… ακόμη και ως εικόνα αλλά και σε επίπεδο συμβολισμών, είναι λίγο άκομψο, όταν επαναλαμβάνεται. Τόσο ως προς τον αντιπολιτευτικό ρόλο, όσο και -κυρίως- προς την σχέση ίσης αντιμετώπισης μεταξύ των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων. Πόσο μάλλον σε μια κοινωνία που έχει γαλουχηθεί να κρίνει κατ’ εξοχήν, από την εικόνα.

3ον) Έχω σκοπό, το επόμενο διάστημα και σε ορισμένη στιγμή, να προχωρήσω σε θεσμική ανανέωση της Ανεξαρτησίας, κάτι που σημαίνει πως σε ενδεχόμενο επανεκλογής μου στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έβαζα τους συναδέλφους του Σώματος, στη βάσανο του να ξαναψηφίσουν για τη θέση του Γραμματέα, μέσα σε λίγο καιρό. Κάτι φυσικά, που δεν επιθυμώ.

Μετά από αυτά, είναι προφανές πως θα απευθυνθώ στον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αριστερά στην Ήλιδα» κ. Αναστάσιο Σμέρο, προκειμένου να του προτείνω να σκεφτεί το ενδεχόμενο να είναι αυτός υποψήφιος για τη θέση που προβλέπει ο νόμος, για ένα άτομο που θα προκύψει μετά από σύσκεψη των παρατάξεων της ελάσσονος και ήσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Τον κ. Σμέρο, τον οποίο θεωρώ ως υπόδειγμα πολιτικού ήθους, ενώ αυτή η δημόσια αναφορά μου, επιθυμώ να λάβει και τον χαρακτήρα, τιμής και αναγνώρισης προς το πρόσωπό του. Και ας μου επιτραπεί να πω πως κατά την γνώμη μου, τον αδικεί η κομματική συσχέτιση που επέλεξε να έχει στην αυτοδιοικητική του συμμετοχή. Και είναι από τους ανθρώπους εκείνους που φεύγοντας από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα θεωρώ Τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους. Η συγκεκριμένη αναφορά μου φυσικά, δεν μπορεί να προκαταλάβει την οποιαδήποτε σκέψη ή επιλογή του αξιότιμου κ. Σμέρου. Φυσικά και στην εν λόγω διαδικασία, λόγο πρέπει να έχει, είτε με την άποψη είτε και με την υποψηφιότητά του, ο Επικεφαλής και της τελευταίας δημοτικής παράταξης, κ. Άγγελος Κολόσακας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες, για λόγους που όχι μόνο είναι απολύτως σεβαστοί, αλλά θεωρούμε πως έχουν και πολιτική βάση.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ φέρνει νέα ήθη και άλλα έθιμα στα δημόσια, πολιτικά και δημοτικά πράγματα…, γιατί είναι η πολιτική επιλογή και έκφραση μιας ολόκληρης γενιάς. Της γενιάς των ιδεών και της συνέπειας με τις πράξεις.

Με τιμή

Νικόλαος Διαμαντόπουλος

Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας & Γραμματέας

Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος