FOLLOW US: facebook twitter

Νίκη της Εκκλησίας η νίκη του 1821

Ημερομηνία: 25-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

ekdilosi-25-marti-ag-spiridon

Εξαιρετική εκδήλωση στον Πύργο

Εξαιρετική ομολογουμένως επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε για μία ακόμη φορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, για την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την 196η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η ξεχωριστή αυτή Θρησκευτική και Επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτη 22 Μαρτίου, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.

ekdilosi-25-marti-ag-spiridon-papa-nikos

Την εκδήλωση άνοιξε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για ένα αντίδωρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην προσφορά της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας της Θυσίας και της Αναστάσεως, του Πάθους και της Λυτρώσεως και των αγίων Κληρικών μας, κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, με τον αναρίθμητο κατάλογο Πατριαρχών και Επισκόπων αλλά και των απλών Κληρικών μας με τα ματωμένα ράσα, οι οποίοι μαζί με τους Ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της Πατρίδος είχαν καρδιά ευρύχωρη, με αξίες, ιδανικά, αγάπη για τον Τόπο και Πίστη στο Θεό και ήταν ελεύθεροι έως θανάτου, θυσιαζόμενοι για του «Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Οι Επετειακές αυτές εορτές αναπτερώνουν το Θρησκευτικό αλλά και το Εθνικό μας συναίσθημα, ενώ είναι χρέος και καθήκον να τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, διότι είναι ημέρα ανώτερων και ευγενών συμβολισμών, είναι ημέρα Ψυχικής και Εθνικής ελευθερίας, ημέρα που γιορτάζει η Παναγιά γιορτάζει και η Πατρίδα. Είναι ώρα πλέον να ορθώσουμε το ανάστημα και να αντιταχθούμε στη φθορά των αξιών που όλο και πιο απειλητικά απλώνεται γύρω μας και μάλιστα τώρα που ευρισκόμεθα σε καιρούς και τόπους αντιηρωϊκούς, τώρα που η Ελλάδα βιώνει μία κρίση, η οποία εκτός από οικονομική είναι πνευματική, ηθική, πολιτισμική αλλά και ιστορική».

ekdilosi-25-marti-ag-spiridon1

Κεντρικός ομιλητής στην λαμπρή αυτή εκδήλωση ήταν ο έγκριτος δικηγόρος Θεσσαλονίκης και εκ Πύργου καταγόμενος κ. Γεώργιος Κούβελας, οποίος ανέπτυξε με μεστότητα νοημάτων, γλαφυρότητα, ποιητική αφήγηση, άλλα και τον ένθερμο πατριωτισμό που τον διακρίνει το θέμα: «Η Νίκη στα 1821 ανήκει αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «… για να φθάσουμε σε αυτή την τρανή διπλή Γιορτή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν έδωσε μόνο την Έμπνευση, την Ηγεσία και την Ευλογία της, αλλά έγινε κυριολεκτικά ολοκαύτωμα! Κορυφαίοι στην Θυσία  αυτή ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ στην Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός στην Κύπρο, ενώ ο αγώνας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ενάντια στον Τύραννο άρχισε στα 1453 και κράτησε 400 ολόκληρα χρόνια! Πρώτος που έκανε συνεχή επαναστατικά κινήματα κατά της Τουρκιάς ήταν ο Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος. Ο Γάλλος Πρεσβευτής και Λόγιος Ιστορικός Πουκεβίλ μένει κατάπληκτος από τις Θυσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και γράφει: Η Ορθόδοξη Εκκλησία έδωσε στον Αγώνα 11 Πατριάρχες, 100 Αρχιερείς, και 6.000 Κληρικούς. Καταλήγοντας την θαυμάσια και από στήθους αυτή ομιλία του, η οποία αναπτέρωσε και αναζωογόνησε το Ελληνορθόδοξο φρόνημα των παρισταμένων κατά κοινή ομολογία,  σημείωσε ότι οι Έλληνες δημιούργησαν το 1821 και όχι το 1821 τους Έλληνες! Και η Νίκη στα 1821 οφείλεται αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία! Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι Αρνητές, Εκδημενιστές και Ανθέλληνες!».

Τον εκλεκτό ομιλητή παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Τσαμπούκας, ενώ εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος π. Νικόλαος Κατσηδήμας, του προσέφερε  αντίγραφο της Ιερής Εικόνας του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, καθώς επίσης το δίτομο έργο «Η Ιστορία της Γαστούνης», του μακαριστού Προέδρου της Ένωσης Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Τάσου Γριτσόπουλου και το βιβλίο του τέως Δημάρχου Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα «Μικρασιάτες της Γαστούνης».

ekdilosi-25-marti-ag-spiridon2

Η Παραδοσιακή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, υπό την διεύθυνση του π. Γεωργίου Αναγνωστοπούλου, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Χορωδία  του παραπάνω Σχολείου, υπό την διεύθυνση της κ. Ρωξάνης Δρακοπούλου, με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, παρουσίασαν επίκαιρα τραγούδια καταχειροκροτούμενοι.

ekdilosi-25-marti-ag-spiridon-mitropolitis

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ πολλών άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος έκλεισε με το χαιρετισμό του την εκδήλωση και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Ιερείς της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, ο περιφερειακός σύμβουλος  κ. Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο γραμματέας του ΔΣ Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας,  και κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος,  ο Διοικητής του Κ.Ε.Α.Τ.  Ταξίαρχος (Ι) κ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων του νομού και πλήθος κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος