FOLLOW US: facebook twitter

Νίκη κατά του διαλευρώδη: Αυτοψία κλιμακίου της ΔΑΟΚ Ηλείας σε Μακρίσια, Καλυβάκια και Ξυλοκέρα

Ημερομηνία: 23-03-2018 | Συντάκτης:

Σημαντική υποχώρηση του διαλευρώδη στις περιοχές που καλλιεργούνται εσπεριδοειδή και είχαν παρουσιάσει πρόβλημα, καταγράφουν οι γεωπόνοι στην Ηλεία. Χθες κλιμάκιο της ΔΑΟΚ Ηλείας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, πραγματοποίησαν αυτοψία σε Καλυβάκια, Μακρίσια και Ξυλοκέρα για να δουν την εικόνα των καλλιεργειών μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν με την συνδρομή των επιστημόνων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Έτσι παρουσιάζεται υποχώρηση της ασθένειας κατά 90%, μετά την εφαρμογή των οδηγιών που έδωσαν οι γεωπόνοι στους παραγωγούς. Η εξέλιξη είναι θετική και αν διατηρηθεί η ίδια αντιμετώπιση στις καλλιέργειες, πολύ σύντομα ο διαλευρώδης θα αποτελεί μια ανάμνηση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Σε ενημερωτική σύσκεψη που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Ιάρδανου στην Ξυλοκέρα, οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Ηλείας μίλησαν με τους παραγωγούς και τους ενημέρωσαν για τα επόμενα βήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, σχολίασε πως ο διαλευρώδης προκάλεσε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών στην περιοχή και η ζημιά ήταν σημαντική τόσο για το φυτικό κεφάλιαο, όσο και για το εισόδημα των παραγωγών. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με δειγματοληψίες, σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα αλλά και με την αγαστή συνεργασία των παραγωγών καταφέραμε βήμα – βήμα να καταπολεμήσουμε τον διαλευρώδη κατά 90%. Κατανοώ την αγωνία των παραγωγών και είμαι σε θέση να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια καταπολέμησης του συγκεκριμένου φαινομένου έτσι ώστε αυτό να εκλείψει. Οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα». Στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για την ακαρπία, ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε πως το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί από την ΠΔΕ στον υπουργο Αγρ. Ανάπτυξης και το έχει θέσει και ο ίδιος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Ιάρδανου Γιώργος Βέρροιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «… για πρώτη χρονιά, μετά από τέσσερα χρόνια οι παραγωγοί είδαν λεφτά στην τσέπη τους. Είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι φορείς και η Περιφέρεια και η διεύθυνση Γεωργίας και οι αγρότες. Στη σύσκεψη τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις δράσεις που θα γίνουν την νέα χρονιά. Αποφασίσαμε πάλι να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες και να κάνουμε ενημέρωση των αγροτών. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε την προηγούμενη χρονιά». Όπως σημείωσε ο κ. Βέρροιος οι παραγωγοί διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω της ακαρπίας από τον ΕΛΓΑ για τα παρελθόντα έτη και με παρέμβαση Μητρόπουλου. Ευχαρίστησε δε, τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Ηλείας, τον προϊστάμενο Φυτουγειονομικού Ελέγχου κ. Μικέογλου και τον κ. Μητρόπουλο για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Ξυλοκέρας Νίκος Μπάμπαλης τόνισε από την πλευρά του πως, η «καπνιά» που αφήνει ο διαλευρώδης, την τελευταία πενταετία προκάλεσε τεράστια οικονομική καταστροφή στους παραγωγούς, που συνεχίζουν να πασχίζουν για την ολοκληρωτική καταπολέμηση του διαλευρώδη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος