FOLLOW US: facebook twitter

Νέο μοντέλο στο πρώην ΚΕΠΕΠ στα Λεχαινά

Ημερομηνία: 04-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Θετικά αντιμετωπίζουν οι τοπικοί φορείς και οι εργαζόμενοι το νέο μοντέλο που αφορά στην αποιδρυματοποίηση του πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών που ανήκει ως δομή στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας  Δυτικής Ελλάδας. Η γενναία χρηματοδότηση με 8,4 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Χθες πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠΕΠ σύσκεψη παρουσία του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και του αντιδημάρχου Ανδρέα Μίγκου, του διοικητή του Κέντρου Απόστολου Λαζαρόπουλου, μελών της διοίκησης και των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος το νέο μοντέλο που θα βρει εφαρμογή όχι στους χώρους του ΚΕΠΕΠ αλλά σε μικρότερες δομές που θα δημιουργηθούν στην πόλη των Λεχαινών. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα διασφαλίσει το μέλλον του, αλλά και την επέκταση και σε άλλες δομές στη χώρα. Όπως έγινε σαφές το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην επαναστατική αλλαγή του σημερινού μοντέλου προς πλήρη αποασυλοποίηση  των ατόμων με προβλήματα, εντός του αστικού ιστού της πόλης. Τα Λεχαινά θα αποτελέσουν το πρότυπο εφαρμογής για όλη την χώρα. Οι νέες δομές που θα υπάρξουν στα Λεχαινά, θα αφορούν στη δημιουργική απασχόληση των ΑμεΑ, τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας, μικρές δομές φιλοξενίας, κινητές μονάδες φροντίδας, υπηρεσίες Κοινοτικής πρόληψης.

Για το σκοπό του όλου εγχειρήματος ήδη πιστώθηκαν 8,4 εκατομμύρια ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων θα διασφαλιστεί πλήρως και ως εργασιακός τόπος θα παραμείνουν τα Λεχαινά. Το νέο μοντέλο και τα παραπάνω δεδομένα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, έλαβαν τη γενική συναίνεση των παρισταμένων, οι οποίοι και θα παρακολουθούν την πλήρη εξέλιξη του σχεδίου.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας τόνισε πως η συζήτηση είναι επικοιδομητική και το θετικό είναι πως τα Λεχαινά θα αποτελέσουν το πρώτο τόπο αποασυλοποίησης και η επιτυχία του θα δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για τα άτομα με αναπηρίες. Η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι το δεύτερο θετικό σημείο, ενώ υπάρχει σημαντική οικονομική διασφάλιση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είμαστε σε θετική κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση και εγώ ως βουλευτής αλλά και η κυβέρνηση προχωρούμε σε μια νέα επαναστατική αλλαγή με διασφάλιση των εργαζομένων

Ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας για το θέμα τόνισε πως έγινε μια καλή ενημέρωση για το θέμα και δοθήκαν διευκρινήσεις. «Είναι θετικό πως εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τις δομές, ενώ δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας, είτε πρόκειται για το σημερινό οργανισμό, είτε με το νέο. Ο προγραμματισμός είναι πλέον για μικρές μονάδες, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο προσωπικό και οι θέσεις εργασίας είναι δεδομένες και στις νέες δομές»

Ο διοικητής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Λαζαρόπουλος τόνισε πως «… στο τέλος του Δεκεμβρίου έγινε η εκταμίευση της επιχορήγησης 8,4 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα που έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στις ενέργειες μετάβασης που αφορούν στην οργάνωση και το σχεδιασμό του προγράμματος. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας και το τρίτο είναι η δημιουργία κοινοτικών υπηρεσιών πρόληψης. Στη συζήτηση ακούστηκαν όλες οι απόψεις, δεσμευθήκαμε και εμείς για τις θέσεις των εργαζομένων που θα καλυφθούν στις νέες δομές που θα γίνουν στα Λεχαινά και είμαστε εν αναμονή των επόμενων βημάτων.

Θετικά βλέπουν το εγχείρημα βλέπουν και οι εργαζόμενοι, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και να έχει τακτική επιχορήγηση για να υπάρξει διάρκεια. «Θέλουμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στις νέες δομές και να υπάρξουν προδιαγραφές ασφαλείας τόσο για τα παιδιά που θα πάνε εκεί και για τους εργαζόμενους. Είναι θετικό αυτό το μοντέλο αρκεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας» είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Στάθης Μαστρογιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος