FOLLOW US: facebook twitter

Νέκρωσε η Ηλεία με το 2ο lockdown!: Άκρα του τάφου σιωπή σε Πύργο-Αμαλιάδα και γενικά σε όλο το νομό

Ημερομηνία: 09-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Σταμάτησε εντελώς η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα
-Μουδιασμένος ο κόσμος φοβάται ενδεχόμενη παράταση παραμονές Χριστουγέννων

Την εικόνα μιας “νεκρής” και παγωμένης πόλης, παρουσιάζει από το Σάββατο το πρωί, πρώτη μέρα του 2ου Lockdown  η πρωτεύουσα της Ηλείας, ο Πύργος που βαδίζει πλέον τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα – αν δεν υπάρξει παράταση κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν- σε μία νέα πραγματικότητα.  Κλειστά καταστήματα στην αγορά, κλειστά εστιατόρια και καφέ – με ελάχιστες εξαιρέσεις εκείνα που προσφέρουν take away και delivery και ο ελάχιστος κόσμος που κινείται περιορίζει τις αγορές του στα σούπερ μάρκετ και τις ανάγκες του στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Μοναδική εξαίρεση καταστημάτων που λειτουργούσαν το διήμερο ήταν τα κομμωτήρια με ραντεβού που και αυτά θα βάλουν λουκέτο σήμερα έως τις 30 Νοέμβρη.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, Μανωλοπούλου, Ερμού, πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου, Πατρών κλπ ήταν άδειοι, όπως και η  κεντρική πλατεία Πύργου και η πλατεία δικαστηρίων που σε τίποτα δεν θύμιζε παλιές καθημερινές στιγμές, Ακόμα και το Σάββατο που οι καταναλωτές έκαναν τις σχετικές προμήθειες από τα καταστήματα της διατροφικής αλυσίδας, η κίνηση ήταν άκρως περιορισμένη, ενώ η Κυριακή ήταν ακόμη χειρότερη, επικρατούσε η απόλυτη νέκρα!  Το γιατί, είναι εμφανές.  Είτε ο κόσμος  που έχει μια αρνητική ψυχολογία πειθάρχησε από την πρώτη στιγμή στα νέα μέτρα με το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού είτε  με το φόβο του προστίμου που πλέον έχει διπλασιαστεί και η κάθε παράβαση τιμάται… 300 ευρώ  καθώς υπαρχουν πλέον αυξημένοι αστυνομικοί έλεγχοι! Για το λόγο αυτό, δεν ήταν έντονο και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην διάρκεια της πρώτης καραντίνας, της μαζικής… άθλησης ή της μαζικής εξόδου για τις ανάγκες των κατοικιδίων.  Είναι  λες και συνέβη κάτι μαγικό και το ρολόι σταμάτησε  στην πόλη του Πύργου τα ξημερώματα του Σαββάτου!

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού στην Αμαλιάδα, όπου και εδώ ο κόσμος είναι μουδιασμενος και σταμάτησε να κυκλοφορεί, όπως και σε όλους τους άλλους δήμους της Ηλείας. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, στις αγροτικές περιοχές της Ηλείας, όπου έχει ξεκινήσει και το λιομάζωμα αλλά και εδώ τα πράγματα είναι συγκεχυμένα για το ποιος και πώς μπορεί να μαζέψει τις ελιές του ειδικά αν ο ίδιος δεν είναι δηλωμένος ελαιοπαραγωγός και απλά έχει ένα λιοστάσι που συλλέγει το λάδι της χρονιάς για την οικογένειά του.

Ενδεχόμενη παράταση του lockdown θα φέρει την απόλυτη οικονομική καταστροφή

Εννοείται ότι όλος ο εμπορικός κόσμος του νομού αλλά και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ενάμισι μήνα πριν  από τα Χριστούγεννα αφού ήλπιζαν ότι από δω και στο εξής η αγορά θα άνοιγε τα πανιά της για τις Γιορτές και σε φυσιολογικές συνθήκες θα άρχιζε να κινείται λίγο η Οικονομία.  Απ’ την άλλη τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αποτελούν πραγματική στήριξη της αγοράς και οι επιχειρήσεις που μέσα σε 10 μήνες έκλεισαν για δεύτερη φορά, πληγωμένες ήδη από το πρώτο μεγάλο lockdown, δύσκολα θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Αν δε, δοθεί και άλλη παράταση στο λουκέτο και τον εγκλεισμό, οδηγούμαστε στην απόλυτη οικονομική καταστροφή!

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του παρουσιάζει με αριθμούς την εικόνα αυτή. Όπως αναφέρει “το 1/3 από τις 206.000 επιχειρήσεις της εστίασης και λιανεμπορίου που κλείνουν στο δεύτερο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για “λουκέτο” και πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν. Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μία βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος