FOLLOW US: facebook twitter

Νέα σύσκεψη για τους δασικούς χάρτες χθες στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας

Ημερομηνία: 04-03-2017 | Συντάκτης:

dasikoi_syskepsi-dieuthunsi-dason

«Στόχος να δώσουμε εφικτές λύσεις»

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους δασικούς χάρτες εξέτασαν σε σύσκεψη χθες το μεσημέρι ο Διευθυντής Δασών Ηλείας μαζί με τους Δασάρχες του νομού. Ο κ. Κορισσιάνος, κάλεσε τους προϊσταμένους των αρμοδίων υπηρεσιών για να κάνουν μια ανακεφαλαιοποίηση των δεδομένων και να ανταλλάξουν απόψεις για το «καυτό» θέμα που απασχολεί το σύνολο των ιδιοκτητών γης στην Ηλεία. Όπως τόνισε ο κ. Κορισσιάνος «…οι δασικοί χάρτες άργησαν πάρα πολύ να έλθουν και εδώ είναι σίγουρα ένα εργαλείο σύγχρονο και προβλήματα παλαιοτέρων χρόνων αναδεικνύονται».

Όπως επισήμανε μιλώντας και στους δασάρχες Πύργου Παναγιώτη Λάττα, Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, τους εκπρόσωπους του Δασαρχείου Αμαλιάδας και τον υπεύθυνο του τομέα Δασικών Χαρτών Αριστείδη Μίχου, «στόχος μας είναι να κατορθώσουμε να δώσουμε τις εφικτές λύσεις. Βεβαίως όσο μας επιτρέπει το υπάρχουν νομοθετικό πλαίσιο. Έχουμε κάνει και προτάσεις και σήμερα θίξαμε κάποια θέματα όπως τις εκτάσεις εκείνες που είναι αγροτικές και έχουν συμπεριληφθεί σε αναδασωτέες να εξαιρεθούν με υποχρέωση δική μας χωρίς κόστος για τον πολίτη και βεβαίως να λύσουμε το πρόβλημα των γεωτεμαχίων που συμπεριλαμβάνονται μέσα στους αναδασμούς, τις περιπτώσεις εκείνες που ήταν δάση και σήμερα είναι αγροί, όπου είπαμε να κάνουμε ένα ερώτημα στο υπουργείο έτσι ώστε να μην χαθούν και οι επιδοτήσεις που παίρνουν μέχρι σήμερα οι αγρότες μας. Ελπίζουμε να λυθεί και αυτό ευνοϊκά για τους πολίτες. Έτσι όσες δασικές εκτάσεις είχαν συμπεριληφθεί τότε στην υπηρεσία του αναδασμού να δοθούν οριστικές λύσεις».

Ο κ. Κορισιάνος επέμεινε πως οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια ένα σύγχρονο εργαλείο μακριά από τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις οι οποίες είχαν συσσωρευτεί και βεβαίως με όποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις γίνουν και με κάποια τροποποίηση του συντάγματος αυτές οι εκτάσεις οι οποίες άλλαξαν χρήση να νομιμοποιηθούν έτσι ώστε να δοθεί λύση στα τεράστια αυτά κοινωνικά προβλήματα.

Μικρός ο αριθμός προσέλευσης για αντιρρήσεις

Στάθηκε στο θέμα των παραβόλων για την εξαγορά των εκχερσωμένων χωραφιών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα μαζί με τις εκτάσεις εκείνες που χρειάζεται μια συνταγματική τροποποίηση. Να λυθεί δηλαδή το θέμα με τις εκτάσεις που μετά το 1975 με την ισχύ του Συντάγματος άλλαξαν χρήση έτσι ώστε κι αυτές να νομιμοποιηθούν.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενοι απόψεις. Το θέμα των εκτάσεων εντός αναδασμού απασχόλησε και αυτό, για το θέμα των επιδοτήσεων που δεν πρέπει να χαθούν, καθώς επίσης και προτάσεις που έχουν γίνει προ το υπουργείο για την παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων και τη μείωση των παραβόλων. Ιδιαίτερα για το πρώτο ο κ. Κορισσιάνος εξέφρασε την ελπίδα πως θα δοθεί παράταση.

Τέλος σχολιάζοντας τη μειωμένη προσέλευση για τη διαδικασία των αντιρρήσεων στην Ηλεία, ο κ. Κορισσιάνος επισήμανε πως αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει την υπηρεσία καθώς ο αριθμός προσέλευσης είναι μικρός. «Είναι ένα πρόβλημα ανησυχητικό μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί ο κόσμος και άποψη θεωρώ ότι ίσως το κοστολόγιο είναι εκείνο που είναι απαγορευτικό. Και κάποια άλλα προβλήματα που τα έχουμε θίξει, και πρέπει η πολιτεία να σταθεί με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον να δώσει μια λύση κυρίως στα αγροτικά ζητήματα. Να δοθούν λύσεις εφικτές κοινωνικά όσον αφορά κυρίως το οικονομικό κομμάτι». Εκτίμησε δε, πως στην προθεσμία που λήγει στις 23 Μαρτίου θα δοθεί παράταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος