FOLLOW US: facebook twitter

Νέα εποχή για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά & νέους!

Ημερομηνία: 12-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Μέρα χαράς και κυρίως δικαίωσης ήταν η χθεσινή για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους που μετά από μια 20χρονη επιτυχημένη και δημιουργική πορεία, ήρθε η ώρα να κάνει ένα νέο βήμα και να γίει ακόμα πιο δυνατό με την συμβολή της Πολιτείας.

Στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, σε ένα ενθουσιώδες θα λέγαμε κλίμα, έπεσαν οι υπογραφές της 3τους Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, από την Λυδία Κονιόρδου, τον Απόστολο Κατσιφάρα και το Χρήστο Κωνσταντόπουλο.Παρευρέθηκαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της CameraZizanio Νίκος Θεοδοσίου και η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωγοπούλου-Σαλτάρη.

 Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι η πλήρης υλοποίηση της λειτουργίας και ανάπτυξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους  με τρόπο ώστε να αποτελεί άρρηκτη συνέχεια του υπάρχοντος θεσμού που ιδρύθηκε το 1997 και με ένα σταθερό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ για κάθε χρόνο. Καθήκον των τριών συμβαλλομένων που αναγνωρίζουν το έργο που έχει επιτελεστεί  είναι να επιδιώξουν αφενός την διασφάλιση της μελλοντικής του πορείας και αφετέρου την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξή του. Στόχος να αξιοποιηθεί δημιουργικά η εικοσάχρονη εμπειρία του και να ενταχθεί με επιτυχία στο νέο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις πολλαπλές προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι «Για μας αυτές οι δύο δεκαετίες οδηγούν τώρα το Φεστιβάλ σε μια πορεία κορύφωσης που θεωρούμε ότι ξεκινά το 2018 όπου μπαίνουμε στην 3η δεκαετία με δεδομένο ότι έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία και έχει κατοχυρώσει μια διεθνή αναγνώριση. Πλέον θα έχουμε την δυνατότητα να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο παιδαγωγικό κομμάτι που πέρα όμως από το πνευματικό μέρος έχει ανάγκη και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Ξεκινάμε αυτήν την νέα πορεία αισιόδοξα, με την διάθεση να πρωτοπορήσουμε με νέα προγράμματα και συνεργασίες τα οποία θα μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια γιατί θα γνωρίζουμε πλέον από την αρχή του χρόνου ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός μας για να σχεδιάσουμε».

Ο καλλιτεχνικός Δ/ντής της camera zizanio  Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι «μετά την υπογραφή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης ξεκινά μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Camera Zizanio. Αναμφίβολα ο εικοσάχρονος αγώνας δικαιώνεται αλλά δεν ανήκουμε στους ανθρώπους που εφησυχάζουν. Νέα εποχή σημαίνει για μας ότι περνάμε σε ανώτερο επίπεδο με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Αλλά συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή κι αισιοδοξία.»

Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ και πρόεδρος πλέον του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «με αυτήν την θετική συγκυρία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης, εγκαινιάζουμε στην ουσία μια νέα περίοδο λειτουργίας του θεσμού, με καινούργιες ευθύνες που όμως δεν μας φοβίζουν γιατί διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία των 20 χρόνων και κυρίως την αφοσίωση που απαιτείται.» Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συντέλεσαν σε αυτήν την θετική εξέλιξη, τον αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο του Φεστιβάλ Γ. Γεωργιόπουλο, τον περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα και βεβαίως την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον δ/ντή του γραφείου της Βαγγέλη Πολίτη που ενήργησαν όχι μόνο με καλλιτεχνική ευαισθησία αναγνωρίζοντας την προσφορά του θεσμού, αλλά και πολιτική διορατικότητα.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με θετική έκβαση ο πολυετής αγώνας για τη διασφάλιση σε σταθερή βάση της συνέχισης της λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Τόνισε ακόμα ότι αισθάνεται δικαίωση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε πράξη τη δέσμευση που είχε δώσει ως απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτησή της στη Βουλή, διά στόματος του τότε Υπουργού κ. Μπαλτά για το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης και της διασφάλισης της συνέχισης λειτουργίας του Φεστιβάλ με τη στήριξη της πολιτείας.

« Το 20ο Φεστιβάλ απεδείχθη σημαδιακό! Ευχόμαστε καλό 21ο Φεστιβάλ, που θα είναι το πρώτο με τη σταθερή στήριξη της Πολιτείας σε ισχύ!»

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος ως τώρα του Φεστιβάλ  κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η υπογραφή της συγκριμένης σύμβασης εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του θεσμού για τα επόμενα τρία χρόνια και κυρίως δίνει στην πράξη αυτή την διάσταση ότι  η Ηλεία είναι ένας παγκόσμιος τόπος Πολιτισμού, που όμως δεν διαθέτει μόνο κορυφαία μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά μπορεί να παράγει και σύγχρονο πολιτισμό. Υπογράμμισε ακόμα ότι για όλους αυτούς τους λόγους. Ήταν υποχρέωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει τον θεσμό του Φεστιβάλ, όπως άλλωστε έκανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα μάλιστα έχει έναν λόγο περισσότερο με την συμμετοχή και του Υπουργείο Πολιτισμού μέσα σε αυτήν την προγραμματική σύμβαση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος