FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας: “ΔΤ: Το χρέος και η απομείωσή του”

Ημερομηνία: 13-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

Στην πρώτη συνεδρίαση της η Υποεπιτροπή της Βουλής με θέμα «Το χρέος και η απομείωσή του». Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η μεθοδολογία, η διαδικασία και η λειτουργία της Υποεπιτροπής. Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης.

Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας επεσήμανε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένως από την ελληνική κυβέρνηση, έχει μπει στην ατζέντα των θεσμών και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Υποεπιτροπή καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα όπως: Πώς φθάσαμε ως εδώ, δηλαδή, πώς φθάσαμε στη χρεοκοπία; Ποια επιστημονικά κριτήρια υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή, πώς θα μειωθεί; Τί προτάσεις μπορούμε να παρουσιάσουμε για την απομείωσή του;

Τόνισε, επίσης, ότι θα αξιοποιηθεί κάθε υλικό που για τους σκοπούς της υποεπιτροπής, όπως τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους, μελέτες από διεθνούς κύρους ινστιτούτα και επιστήμονες καθώς από εθνικούς θεσμικούς φορείς (ΟΗΕ, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΚΕΠΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΟΒΕ κλπ). Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να ενημερωθεί το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ και να σχηματιστούν συμμαχίες με δυνάμεις της ΕΕ. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήραν την επιφύλαξη που είχαν εκφράσει για την συγκρότηση της Υποεπιτροπής.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η Υποεπιτροπή μπορεί να συμβάλει στη θεμελίωση και τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων και διεκδικήσεων και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους αφορά και τις επόμενες γενιές. Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως είναι αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες για κοινές ή ευρείας αποδοχής διαπιστώσεις για το παρελθόν και αντίστοιχα κοινές ή ευρείας αποδοχής προτάσεις για το παρόν και το μέλλον.

Αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση να γίνει εντός 15 ημερών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος