FOLLOW US: facebook twitter

«Μυστική» άσκηση ετοιμότητας σεισμού από το δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 29-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

askisi7

Δεν ανακοινώθηκε για να εξεταστεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων

Έκπληκτοι κοιτούσαν το πρωί της Τρίτης οι πολίτες γύρω τους να περνούν πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, μπροστά από το Πολύκεντρο. Στο κέντρο της πόλης γινόταν «πόλεμος» και σε πολλούς πήρε αρκετή ώρα για να καταλάβουν πως επρόκειτο για άσκηση. Και συγκεκριμένα για μια άσκηση ετοιμότητας σεισμού από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος της πόλης πριν αρκετές εβδομάδες πως θα συμβεί. Η άσκηση κρατήθηκε μυστική για ένα και μόνο λόγο. Να εξεταστεί το επίπεδο ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να προσομοιάζει σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες.

askisi8

Τα σενάρια

Για μία ώρα στη συμβολή των οδών Πατρών και Τ. Πετροπούλου εξελισσόταν η άσκηση αυτή. Στο δρόμο υπήρχαν όγκοι χώματος και κομμένα δέντρα σα να επρόκειτο για τμήματα κτιρίων που κατέρρευσαν και άλλα αντικείμενα… Το πρώτο από τα περιστατικά της άσκησης ήταν ένας τραυματισμός υπαλλήλου στο ΚΕΠ και παράλληλα το έμφραγμα που υπέστη ένας άλλος υπάλληλος που πήγε να βοηθήσει. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΚΑΒ. Το δεύτερο περιστατικό ήταν καθαρισμός του δρόμου από τα μπάζα και έπειτα αντιμετώπιση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κτίριο απέναντι από το πολύκεντρο (πρώην Αχαϊκή Τράπεζα). Η συνέχεια δόθηκε με διάσωση τραυματία στο υπόγειο του πολύκεντρου και μετά απεγκλωβισμός άλλου ατόμου από τον πρώτο όροφο του κτιρίου με κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής.

askisi3

Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο του 2ου γυμνασίου – λυκείου της πόλης. Το 2ο γυμνάσιο εκκενώθηκε – παρά τη βροχή – και έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών μαθητών από την ταράτσα του σχολείου πάλι με κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής.

askisi2

Ικανοποίηση από τους φορείς

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής σε δηλώσεις του τόνισε πως όση ώρα παρακολουθούσε την άσκηση οι πολίτες των ρωτούσαν γιατί έγινε αυτή και αν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος. «Απαντώ λοιπόν στους πολίτες ότι η σημερινή ταλαιπωρία υπό βροχή έγινε για το καλό τους. Έγινε για να ξυπνήσουμε την πόλη μας. Έγινε για να υπενθυμίσουμε σε όλους πως χωρίς να έχουμε κανένα στοιχείο και χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε καμία απολύτως ανησυχία, το ενδεχόμενο μια φυσικής καταστροφής που έχει σχέση με τους σεισμούς δεν είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αυτή την πόλη. Οι εμπειρίες του 1993 καταγεγραμμένες πολύ καλά στη μνήμη των μεγαλύτερων λειτουργούν ακόμα σαν εμπειρία και ασπίδα προστασία προστασίας» δήλωσε και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. «Καθησυχάζω τους συμπολίτες μας ότι απλά θέλω να είμαστε έτοιμοι αν ποτέ συμβεί να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Επειδή η άσκηση είχε και αρνητικά, το αρνητικό είναι πως κάποιοι εκ των συμπολιτών μας δεν πειθαρχούν σε εκείνα που οι στιγμές απαιτούν. Και αυτή η απειθαρχία στην περίπτωση των σεισμών σημαίνει θάνατος. Κυριολεκτώ» συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής.

askisi9

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Νίκος Σπαής τόνισε πως η υπηρεσία συμμετείχε με 5 οχήματα και 15 άντρες, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων.

askisi11

«Είμαι ικανοποιημένος από την άσκηση και εύχομαι να γίνεται τακτικά τέτοιες ασκήσεις για την ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και πολιτών για να μπορέσουν να πειθαρχήσουν σε ένα τέτοιο πραγματικό συμβάν. Η άσκηση έγινε χωρίς ενημέρωση για να δούμε την ετοιμότητα από όλες τις υπηρεσίες. Ελλείψεις και παραλείψεις πιθανόν να υπάρχουν θα τις εντοπίσουμε και θα τις εμπεδώσουμε όλες οι υπηρεσίες για να μην υπάρξουν σε πραγματικό συμβάν. Εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό μας, τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν και τις ελλείψεις που πιθανόν υπήρχαν για να τις μηδενίσουμε σε πιθανό συμβάν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπαής.

askisi10

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου Κική Διονυσοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου και κυρίως τον Πυραγό Νίκο Σμαρνάκη για την συνεργασία και εξήγησε πως «κρατήσαμε την άσκηση μυστική, όσο μπορούσαμε από όλο τον κόσμο. Θέλαμε να βαθμολογηθούμε μόνοι μας, να αξιολογήσουμε τους συνεργάτες μας  να δούμε την πορεία μας σαν δήμος, τι μπορούμε να προσφέρουμε σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά σε περίπτωση σεισμού. Την άσκηση μας αξιολόγησαν τρεις συνάδελφοι με την προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών η οποία είχε αναλάβει αυτό το κομμάτι. Να πάρουμε τα αποτελέσματα των αξιολογητών για να δούμε που πάσχει η υπηρεσία μας, τι προβλήματα υπάρχουν και τη συνεργασία με τους φορείς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

askisi4

Τέλος η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Πύργου, Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ευχαρίστησε το δήμαρχο γιατί υλοποίησε μια τέτοια άσκηση, εξήρε την άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική και ιδιαίτερα τον κ. Σμαρνάκη, την κα Διονυσοπούλου και σχολίασε πως το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό, πέρα από κάποια μικρά λάθη που υπήρχαν και θα βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα οι εμπλεκόμενοι φορείς.

askisi5

askisi1askisi6

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος