FOLLOW US: facebook twitter

Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Κάνει τη διαφορά στην εκπαίδευση

Ημερομηνία: 12-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο, μαζί με 1ο ΓΕΛ Πύργου

Γράφει ο Γεώργιος Σταματίου, υποδιευθυντής του Μουσικού σχολείου Ηλείας

Είναι γενικά παραδεκτό και έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες και μελέτες ότι η διδασκαλία της Μουσικής βοηθάει τους μαθητές να διατηρούν τις επιδόσεις τους στο σχολείο σε ένα υψηλό επίπεδο. Στην Αρχαία Ελλάδα άλλωστε, η Μουσική ήταν μια από τις 4 βασικές παραμέτρους της βασικής εκπαίδευσης των νέων, μαζί με τη διδασκαλία της γλώσσας, της γυμναστικής και του χορού.

Στην Ελλάδα του 2018 η ύπαρξη 47 Μουσικών Σχολείων σε όλη την επικράτεια καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάγκη της διδασκαλίας της Μουσικής παράλληλα με τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ένα από τα σχολεία αυτά λειτουργεί εδώ και περίπου 20 χρόνια, και στο νομό Ηλείας. Πρόκειται για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει βρει το βηματισμό του και επιμένει, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, να προσφέρει σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες στους μαθητές του, τόσο στη Γενική όσο και στη Μουσική Παιδεία.

Κατά την εγκατάσταση του Μετεωρολογικού Σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το Μουσικό Σχολείο στο Βαρθολομιό έχει μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) από όλο τον νομό, στους οποίους εξασφαλίζει δωρεάν μεταφορά και σίτιση. Στο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές διδάσκονται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας όπως οι μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, αλλά και Μουσικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, ταμπουρά, μπουζούκι, βιολί κλπ), Αρμονία, Ελληνική – Παραδοσιακή & Βυζαντινή Μουσική, Ευρωπαϊκή Μουσική. Επίσης, εντάσσονται σε Σύνολα (Χορωδίες, Μπάντες, Παραδοσιακά, Θεατρικές ομάδες κ.λπ.)

Ολυμπιακός ύμνος στη βράβευση των ιερειών

Ειδικά το σχολείο μας, τα τελευταία τρία χρόνια, δίνει ένα διαρκές και δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή του νομού:

  • Μουσικές εκδηλώσεις με αξιόλογα πολυμελή σχήματα παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής.
  • Συμμετοχή των Μουσικών συνόλων μας σε διάφορα Φεστιβάλ.
  • Γνωριμία των μαθητών των Δημοτικών σχολείων του νομού μας με τον κόσμο της Μουσικής και των Μουσικών οργάνων, μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα.
  • Θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, και συμμετοχή σε θεατρικούς διαγωνισμούς.
  • Διοργάνωση, για πρώτη φορά στον νομό μας, μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δήμο Πηνειού, του Φεστιβάλ «Μουσικό ταξίδι με τις Μπάντες» με τη συμμετοχή φιλαρμονικών από γειτονικά Μουσικά Σχολεία (Πάτρας, Λευκάδας, Αργολίδας), με συναυλίες στον προαύλιο χώρο του σχολείου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
  • Συνεργασίες σε πολιτιστικά προγράμματα με άλλα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, όπως με το 1ο ΓΕΛ Πύργου και το 2ο Γυμνάσιο Πύργου.
  • Έκδοση της σχολικής εφημερίδας «Δίαυλος».
  • Βραδιά Αστροπαρατήρησης με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων αστροφυσικών.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία Μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον προαύλιο χώρο του, επισκέψιμο από όποια σχολική μονάδα Α΄θμιας ή Β΄θμιας Εκπ/σης εκδηλώνει ενδιαφέρον.
  • Συμμετοχή της χορωδίας μας στην τελετή βράβευσης της πρωθιέρειας κ. Κατερίνας Λέχου, της χορογράφου της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας κ. Άρτεμης Ιγνατίου, ιερειών και λαμπαδηδρόμων, ενόψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.
  • Διοργάνωση πρωτότυπων εκπαιδευτικών-επιστημονικών δράσεων
  • Συμμετοχή στην ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Τα δύο επόμενα χρόνια μάλιστα, το σχολείο μας ανοίγει τα φτερά του και θα συνεργαστεί με Μουσικά σχολεία από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού  προγράμματος ERASMUS+, στο project με τίτλο «Sea and Music in Intercultural Lifelong Education – SMILE».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του σχολείου μας στη διεύθυνση http://gym-mous-varth.ilei.sch.gr/ ή να τηλεφωνήσετε στο 2623042749.

 

Συμμετοχή στην ταινιούλα του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Φεστιβάλ Αργολίδας
Η μπάντα μας
Ετοιμάζοντας εκτόξευση πυραύλων
Οι μπάντες 4 Μουσικών σχολείων

Κατατακτήριες Εξετάσεις για το Μουσικό Σχολείο

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού προκηρύσσει κατατακτήριες Εξετάσεις για την εισαγωγή νέων μαθητών στις τάξεις β΄, γ΄ Γυμνασίου, καθώς και στις Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Η εξεταστέα ύλη για κάθε τάξη έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου http://gym-mous-varth.ilei.sch.gr/index.php.

Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο μπορούν να «κατεβάσουν» την σχετική αίτηση, προκειμένου να την συμπληρώσουν, ή να την προμηθευτούν από το σχολείο, καθημερινά από 0830 έως 1230.

Το ακριβές πρόγραμμα εξετάσεων θα ανακοινωθεί και θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του σχολείου την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στη γραμματεία του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού από Δευτέρα 10 μέχρι και Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρες 0830 έως 1230.

Η Διευθύντρια

Μπίρμπα Μαρία

Φυσικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος