FOLLOW US: facebook twitter

Μουσικοχορευτικό ταξίδι στη Θράκη

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn2

Εντυπωσίασαν και τα φετινά «Χαραλάμπεια- Χορευτικό υπερθέαμα από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Ένα μουσικό και χορευτικό υπερθέαμα αφιερωμένο στη Θράκη, παρουσίασε  το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου το Σάββατο το απόγευμα, στην εθιμική εκδήλωση του για τα  «Χαραλάμπεια», που έχει γίνει θεσμός και που φέτος ήταν ακόμα πιο εξαιρετική η διοργάνωση καθώς το Λύκειο Ελληνίων Πύργου συμπληρώνει   20 χρόνια διαρκούς πολιτιστικής παρουσίας στον τόπο. Τα ‘Χαραλάμπεια’ πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΠΕ Ηλείας, όπου στην κυριολεξία δεν έπεφτε… καρφίτσα, καθώς πολύς κόσμος λόγω της μεγάλης προσέλευσης αναγκάστηκε να παραμείνει στο φουαγιέ και να ρίχνει κλεφτές ματιές στην αίθουσα, όσο βέβαια του επέτρεπε η κοσμοσυρροή, αλλά άκουγε τουλάχιστον τα υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια.

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn6

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn

Η γιορτή του Λυκείου προς τιμήν του Πολιούχου του Πύργου, Αγίου Χαράλαμπου, φέτος ήταν αφιερωμένη στη Θράκη και είχε τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά, τώρα του βράδυ, βράδυ…»  όπως τόνισε και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμπόκα που καλωσόρισε τον κόσμο στην εξαιρετική αυτή βραδιά. Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής, ήταν να γνωρίσουμε όλοι εμείς καλύτερα μια μία από τις ζωτικότερες περιοχές της ιστορικής Ελληνικής επικράτειας και τους τόπους της Ελληνικής διασποράς, την Θράκη, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανό τον οικουμενικό Ελληνισμό. Η κ. Καλαμπόκα έκανε μία ιστορική προσέγγιση της Θράκης ενώ διαβάστηκε και το κείμενο της Μαρία Αναγνωστοπούλου «Τη Μάνα μου τη λένε Θράκη».

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn4

Στην μουσικοχορευτική εκδήλωση συμμετείχαν με τις παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, τα τραγούδια, τις μουσικές τους και τους χορούς της περιοχής, η χορευτική ομάδα, οι έφηβοι, τα τμήματα ενηλίκων και η μικτή χορωδία του Λυκείου, ενώ συμμετείχε μια πραγματικά εξαίρετη ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής με κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά, γκάιντα και ακορντεόν από νέους κυρίως μουσικούς. Συμμετείχαν στην ορχήστρα οι Φώτης Τζανέτος: Κλαρίνο, Ελένη Παπαπροκοπίου: Λαούτο,  Γιάννης Οικονόμου: Βιολί, Γιάννης Τσεντούρος: Κρουστά, Πάνος Σκουτέρης: Γκάιντα, Κων/νος Στεφανόπουλος: Ακορντεόν, Τραγούδι: Βασιλική Τσαφογιάννη.

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn5

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn1

Τραγούδια και χοροί από όλη τη Θράκη

Η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων  με την καθοδήγηση του δασκάλου Κώστα Τζανέτου, η ομάδα των εφήβων και τα τμήματα ενηλίκων , χόρεψαν λοιπόν και τραγούδησαν όλες τις περιοχές τις Θράκης. Τη δυτική Θράκη, το τμήμα της που ανήκει στην Ελλάδα, με χορούς από τους Μεταξάδες, τους Μάρηδες και τους Ασβεστάδες. Την Ανατολική Θράκη περιοχή της Τουρκίας, με χορούς από τη Σηλυβρία, τη Μακρά Γέφυρα το Μικρό και Μεγάλο Ζαλούφι και τη Κεσάνη. Τη Βόρεια Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία τμήμα της που ανήκει στην Βουλγαρία με χορούς και δρώμενα όπως το έθιμο της καμήλας από Το Μοναστήρι, το Καβακλί, τη Μπάνα και το Μπογιαλίκι. Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου υπό την Διεύθυνση της καθηγήτριας Κωστούλας Σακκά τραγούδησε στη συνέχεια τραγούδια από αυτές  τις περιοχές.

xaralampia-mousikoxoreutiko-taxidi-thraki-lukeio-ellinidwn3

Την υπέροχη αυτή μουσικοχορευτική εκδήλωση για τα «Χαραλάμπεια» παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος,  ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Μπράμος, το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουκευτής Μιχάλης Κατρίνης, η αντιδήμαρχος Πύργου Αντριάνα Αγγελακοπούλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Βαγγέλης Παπαγεωργίου κ.α, όλα τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος