FOLLOW US: facebook twitter

Μουσικοχορευτικό ταξίδι στη Θράκη στα φετινά «Χαραλάμπεια»

Ημερομηνία: 09-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

xaralampeia-thraki-mousikoxoreutiki-parastasi1

Το Σάββατο η εκδήλωση θεσμός του Λυκείου των Ελληνίδων

Η κορυφαία εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, τα «Χαραλάμπεια», μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός, συμπληρώνουν φέτος, 20 χρόνια διαρκούς παρουσίας. Η γιορτή του Λυκείου προς τιμήν του Πολιούχου του Πύργου, Αγίου Χαράλαμπου, που φέτος είναι αφιερωμένη στη Θράκη και έχει τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά, τώρα του βράδυ, βράδυ…» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

Συνέντευξη- κάλεσμα για την υπέροχη αυτή εκδήλωση, έδωσαν χθες, η πρόεδρος και η Γ.Γ. του Λυκείου των Ελληνίδων κ.κ. Τούλα Καλαμπόκα και Κατερίνα Παρασκευοπούλου.

«Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα μία από τις ζωτικότερες περιοχές της ιστορικής Ελληνικής επικράτειας και τους τόπους της Ελληνικής διασποράς, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανό τον οικουμενικό Ελληνισμό» τόνισε η κ. Καλαμπόκα και πρόσθεσε «Με τις δικές της λοιπόν φορεσιές, τα δικά της τραγούδια, τους δικούς της χορούς, και τις δικές της μουσικές θα την γιορτάσουμε και θα της αποδώσουμε ένα μέρος αυτών που της οφείλουμε. Σε αυτό το μουσικοχορευτικό ταξίδι θα μας ξεναγήσουν η χορευτική ομάδα, οι έφηβοι, τα τμήματα ενηλίκων και η μικτή χορωδία του Λυκείου μας. Συμμετέχει ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής με κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά, γκάιντα και ακορντεόν».

xaralampeia-thraki-mousikoxoreutiki-parastasi

«20 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας»

Με τη σειρά της, η κ. Παρασκευοπούλου, αναφέρθηκε στα 20 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας των «Χαραλάμπειων» στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και αναφέρθηκε στο φετινό αφιέρωμα στη Θράκη. «Μία μακρινή ίσως για εμάς περιοχή του Ελληνισμού αλλά πάντα αγαπημένη. Η μεγάλη χορευτική ομάδα μας με την καθοδήγηση του δασκάλου μας Κώστα Τζανέτου, η ομάδα των εφήβων και τα τμήματα ενηλίκων θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν όλες τις περιοχές τις Θράκης. Τη δυτική Θράκη, το τμήμα της που ανήκει στην Ελλάδα, με χορούς από τους Μεταξάδες, τους Μάρηδες και τους Ασβεστάδες. Την Ανατολική Θράκη περιοχή της Τουρκίας, με χορούς από τη Σηλυβρία, τη Μακρά Γέφυρα το Μικρό και Μεγάλο Ζαλούφι και τη Κεσάνη. Τη Βόρεια Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία τμήμα της που ανήκει στην Βουλγαρία με χορούς και δρώμενα όπως το έθιμο της καμήλας από Το Μοναστήρι, το Καβακλί, τη Μπάνα και το Μπογιαλίκι. Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου υπό την Διεύθυνση της καθηγήτριας Κωστούλας Σακκά θα τραγουδήσει τραγούδια από αυτές  τις περιοχές. Θα παίξουν οι μουσικοί Φώτης Τζανέτος: Κλαρίνο, Ελένη Παπαπροκοπίου: Λαούτο,  Γιάννης Οικονόμου: Βιολί, Γιάννης Τσεντούρος: Κρουστά, Πάνος Σκουτέρης: Γκάιντα, Κων/νος Στεφανόπουλος: Ακορντεόν, Τραγούδι: Βασιλική Τσαφογιάννη. Στην έναρξη η πρόεδρος Τούλα Καλαμπόκα θα κάνει μία ιστορική προσέγγιση της Θράκης ενώ θα αναγνωσθεί και το κείμενο της Μαρία Αναγνωστοπούλου «Τη Μάνα μου τη λένε Θράκη». Ευχαριστούμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο για την παραχώρηση της αίθουσας της ΠΕ Ηλείας αλλά και τους χορηγούς μας που πάντα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις εκδηλώσεις. Σας περιμένουμε όλους και σας υποσχόμαστε ότι όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε και να χαρούμε την Ελληνική παράδοση, την Θρακιώτικη παράδοση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος