FOLLOW US: facebook twitter

Μοναδικό μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα για το Πολυτεχνείο από το 1ο Λύκειο Πύργου

Ημερομηνία: 18-11-2016 | Συντάκτης:

tragoudia

Τα πέτρινα χρόνια της Χούντας με μουσικές και τραγούδια

Με το σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» να παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Πύργου, πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή γιορτή, αφιέρωμα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.

mpoulala-poiima

Ένα μουσικό- ποιητικό αφιέρωμα που ξεκίνησε με το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Περικλή Βούλγαρη «Το χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974» για τα πέτρινα χρόνια της χούντας που μαρτυρά όλα όσα συνέβησαν τα επτά εκείνα χρόνια που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, το οποίο όλοι πρέπει να δουν. Ένα πολύτιμο και σπάνιο αρχειακό υλικό, που έδωσε την ευκαιρία σε όλους όσους παρακολούθησαν την μοναδική αυτή εκδήλωση, να δουν τι προηγήθηκε της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με υλικό από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.

to-xroniko

Ένα σπάνιο υλικό από τις διαδηλώσεις, τον εξόριστο στη Γυάρο και τη Λέρο έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο που συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, την κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές και ηχητικά ντοκουμέντα από τον ραδιοφωνικό σταθμό που στήθηκε ενημερώνοντας το ελληνικό λαό, με τον εκφωνητή, να απευθύνεται στους στρατιώτες λίγο πριν την εισβολή στο Πολυτεχνείο να μην βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των αδελφών τους. Παρουσιάστηκαν ακόμα πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτά του Πολυτεχνείου, όπως η πτώση της Χούντας, ο ερχομός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων αριστερών, η πρώτη δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία, η ορκωμοσία της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό διάγγελμα του έκπτωτου μονάρχη, η κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη με την πορεία που ακολούθησε και οι διαδηλώσεις για τα θέματα παιδείας με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νάσου Βαγενά.

kafenzi-poiima

Μνήμες ζωντάνεψαν και μέσα από ποιήματα που απήγγειλαν οι μαθητές, με πρώτη την Αγγελική Καφενζή και το ποίημα του Λουκά Θεοδωρακόπουλου «Ο Εκφωνητής-1978», την Αγγελική Μπουλαλά και το ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη «Ανώτατες Σπουδές», τη Μαρία Λώλη και το «Μας ξάφνιασε η νύχτα» του Σπύρου Κατσίμη, το Νίκο Ρηγόπουλο και το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «16&17 Νοέμβρη 1973» και την Χρυσάνθη Παπαδοπούλου που απήγγειλε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος». Ενδιάμεσα, οι μαθήτριες Ερη Θάνου, Μαρίσσια Νεοφωτίστου και Χρυσάνθη Παπαδοπούλου που έπαιζε και σάζι, αλλά και ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Νίκος Μάστορας με την κιθάρα του, τραγούδησαν τραγούδια ελλήνων ποιητών και συνθετών. Στην μπάντα, συμμετείχε και ο καθηγητής του εσπερινού γυμνασίου Νώντας Λύκος.

giorti

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος