FOLLOW US: facebook twitter

Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει…: Dig it-Πρότυπο μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 22-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ένα πρότυπο μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο, που ονόμαζεται  Dig it,  με θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στην Αρχαία Ολυμπία. Το Dig it – προφανώς από την λέξη σκάβω που έχει να κάνει με την ανασκαφική δραστηριότητα- απευθύνεται  κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε οικογένειες αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να ζήσει την εμπειρία της ανασκαφής.

Η αρχαιολόγος Έλενα Αλέξη είχε την ιδέα για τη δημιουργία αυτής της πρωτότυπης δραστηριότητας και επέλεξε για το λόγο αυτό, τον  τόπο που  συμπύκνωσε την  ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη θρησκευτική λατρεία , και γέννησε το ιδεώδες του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.

Το Dig It ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2017 και είναι ατομική επιχείρηση. Είναι μάλιστα μια εκ των 29 πρώτων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».

Όπως λέει η Έλενα Αλέξη:

«Η ιδέα για το Dig It προέρχεται από τα χρόνια των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Λονδίνο. Το μεταπτυχιακό μου αφορούσετη σχέση αρχαιολογίας-κοινού.

Έτσι, είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε προγράμματα community archaeology και να έρθω σε επαφή με το μη εξειδικευμένο κοινό, πράγμα που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για εμένα.

Επίσης, επισκεπτόμενη τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας και βλέποντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του κοινού σε σχέση με αυτή που ξέρουμε στην Ελλάδα, είχα στο νου μου επιστρέφοντας με νέες γνώσεις και εμπειρίες να προσπαθήσω να κάνω κάτι διαφορετικό!

Η αφορμή δόθηκε όταν έμεινα για αρκετούς μήνες άνεργη –όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, οι αρχαιολόγοι μαστίζονται από την ανεργία στην Ελλάδα- και έψαχνα τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικό, πώς θα μπορούσα να δραστηριοποιηθώ, πάντα όμως σε σχέση με την αγάπη μου για την αρχαιολογία και τις σπουδές μου. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Dig It με πολλές δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία…

Το σημαντικό και το ευχάριστο είναι ότι οι μικροί και μεγάλοι «αρχαιολόγοι» φαίνεται να ευχαριστιούνται την επίσκεψή τους στο Dig It! Είναι σημαντικό να φέρνεις το κοινό κοντά στην επιστήμη της αρχαιολογίας γιατί έτσι θέτεις τα θεμέλια για την κατανόηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων με απώτερο στόχο βέβαια την προστασία και το σεβασμό προς το πολιτιστικό περιβάλλον μας!»

Τα προγράμματα στο Dig it πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και προσαρμόζονται στην ηλικία των επισκεπτών , παιδιά από 4 ετών και άνω γίνονται δεκτά και ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα.

Μέχρι σήμερα αρκετοί  μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από ολόκληρο το νομό έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κάθε μήνα η θεματική του Dig it αλλάζει, καλύπτοντας έτσι πολλά  πεδία της αρχαιολογικής επιστήμης, ενώ συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν την παράδοση  και θρησκευτικές εορτές.

Στο Dig It,  επισκέπτες όλων των ηλικιών   έχουν  την ευκαιρία να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ανασκαφική εμπειρία με την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Έλενας Αλέξη και την πολύτικμη συμβολή της συντηρήτριας αρχαιοτήτων Όλγας Πετροπούλου. Και οι δυο τους, η κάθε μια στην ειδικότητά της, έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Που είναι το Dig it;

Το κέντρο στεγάζεται σε ανακαινισμένο ισόγειο κατάστημα 160τ.μ. με αυλή, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και δίπλα από το χώρο στάθμευσης ΙΧ και λεωφορείων του αρχαιολογικού χώρου. Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ με ράμπα εισόδου και ειδικό WC και ασφαλής για τα παιδιά.

Στο Dig It το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα, διάρκειας 1,30’ ώρας, περιλαμβάνει μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο της αρχαιολογίας και ανασκαφή σε τεχνητά σκάμματα σε εσωτερικό χώρο. Έπειτα, ανάλογα με την ηλικία  προσαρμόζεται η συνέχεια του προγράμματος.

Διοργανώνονται  τα Σαββατοκύριακα θεματικές δράσεις και πολλές φορές σε συνεργασία με ξεναγούς της Ολυμπίας συνεχίζουν  τη δράση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας ή στον Αρχαιολογικό Χώρο. Στις δράσεις  μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, ενήλικες, οικογένειες με παιδιά και σχολικές τάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας, ωράρια, τιμές εισιτηρίων καθώς και φωτογραφίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του Dig It στο Facebook https://www.facebook.com/digitolympia/. Επικοινωνία στο digitolympia@gmail.com και 26240 26232.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος