FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής

Ημερομηνία: 23-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ζήτω οι φράουλες!

Μπορεί ο καιρός να κάνει… τσιριμόνιες, μια να κλαίει και μια να γελάει, αλλά την άνοιξη δεν την… ξεγελάει! Είναι εδώ και μαζί της το πιο αγαπημένο φρούτο της εποχής, οι κατακόκκινες και μεθυστικές φράουλες με την παθιασμένη γεύση!

Οι φράουλες έχουν τη μυρωδιά της Άνοιξης και το χρώμα του καλοκαιριού. Έχουν τη φήμη αφροδισιακού και ο μύθος λέει πως αν βρεις μια διπλή φράουλα και τη μοιραστείς με ένα άτομο του άλλου φύλλου, θα το ερωτευτείς! Είναι περίεργο φρούτο: τα 200 περίπου σποράκια που έχει ο κάθε καρπός, βρίσκονται στο εξωτερικό και όχι μέσα στη σάρκα όπως στα περισσότερα φρούτα.

Και είναι θαυμάσιο που αυτό το ηδονικό δώρο της Άνοιξης, εκτός από τη θεσπέσια γεύση και το άρωμα, είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα, από την άποψη των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Η φρεσκάδα τους και η ποικιλία των συνταγών, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

Έτσι σήμερα, σας προτείνω μια υπέροχη ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες, τολμήστε το, μια υπέροχη και εύκολη συνταγή με ψητό κοτόπουλο και σος φράουλας και βεβαίως δύο εναλλακτικά γλυκάκια, Θεϊκή πάβλοβα και frozen yogurt δηλαδή παγωμένο γιαούρτι που έχει όμως την υφή παγωτού, με ελάχιστες θερμίδες, που δεν αποτελεί και άδικα τη μόδα του καλοκαιριού τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ζήτω οι φράουλες λοιπόν και καλοφάγωτες!

Ανοιξιάτικη  σαλάτα με φράουλες

Υλικά:

φρέσκο μαρούλι

μαρούλι κατσαρό

1/2 κιλό φράουλες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα

150- 200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη – εναλλακτικά ανθότυρο σε φέτες-

100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια

Για τη Σως:

μισή σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν

2 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο

3 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

1.Σε μία πιατέλα βάζετε τα κομμένα μαρούλια, τις φράουλες, το τυρί, τα καρύδια και τα κουκουνάρια.

2.Ανακατεύετε καλά τα υλικά της σως και την ρίχνετε πάνω στη σαλάτα.

 

Μικρά tips

Από τα μαρούλια κόβετε σε κομμάτια όση ποσότητα χρειάζεται για την πιατέλα σας. Τα εσωτερικά φύλλα του μαρουλιού είναι πάντα πιο φρέσκα και τραγανά. Επίσης από το κατσαρό μπορείτε να βάλετε μόνο το εξωτερικό μαλακό μέρος των φύλλων.

Αν σας αρέσουν οι σαλάτες με περισσότερη σως διπλασιάστε τη ποσότητα.

Αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε κομμάτια ανθότυρο- του πάει πολύ- η ακόμα και χαλούμι ψητό

 

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα φράουλας

Υλικά:

700 γρ. στήθος κοτόπουλο

300 γρ. φράουλες
2 σκελίδες σκόρδο
χυμό από 1 λεμόνι
1½ κ.σ. μέλι
1κ.γ. κύμινο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

  1. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι και το κύμινο.
  2. Βάζουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε ένα μπολ και περιχύνουμε με τη μαρινάτα ώστε να καλύπτονται τελείως. Αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα για 3-12 ώρες.
  3. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα και σκουπίζουμε προσεκτικά.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά.
  5. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα πιάτο, αλατοπιπερώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
  6. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τη μαρινάδα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ώστε να αποκτήσουμε μια πηκτή σάλτσα.
  7. Διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο

Για να σερβίρουμε κόβουμε το φιλέτο σε 4-5 κομμάτια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με κολοκυθάκια βραστά, σαλάτα ή πατάτες ψητές.

Πηγή: gourmet.gr

 

 

Frozen yogurt παγωμένο γιαουρτοπαγωτό φράουλας

 

Υλικά:

400 γρ. γιαούρτι Total
100 ml γάλα ελαφρύ
200 γρ. φράουλες
50 γρ. ζάχαρη

Εκτελεση:
Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι , τη ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε και όταν δούμε ότι το μείγμα έχει ομογενοποιηθεί σταματάμε. Αν θέλουμε στραγγίζουμε το μείγμα για να μην έχει τα μαυράκια από τις φράουλες. Το βάζουμε στην κατάψυξη και 2-3 φορές το βγάζουμε και ανακατεύουμε για να μην κάνει κρυστάλλους. Αν θέλεις περισσότερα tips δες την συνταγή.

Πηγή: bletsas.gr

 

 

Πάβλοβα με φράουλες

 

Υλικά:

  • 5 μεγάλα (150-160 γραμμ.) ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150-160 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150-160 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 1/2 κ.γλ. ξίδι λευκό
  • 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
  • Για τη σάλτσα φράουλας:
  • 300 γραμμ. φράουλες
  • 50 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1/2 μπαστούνι βανίλιας
  • φράουλες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζυγίζουµε τα ασπράδια και όσο γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Μπορούµε να αλέσουµε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια. Τοποθετούµε τ’ ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτουµε το αλάτι.

Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή. Τέλος κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 80-100οC στον αέρα. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάµε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο στον αέρα). Νοητά χαράζουµε κύκλο 25- 27 εκ. Με ένα κουτάλι στήνουµε τη µαρέγκα σε δίσκο.

Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη.

Την ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για τη σάλτσα: Διαλέγουµε φράουλες κατακόκκινες και γερές. Αφού τις πλύνουµε, τις κόβουµε στη µέση και τις βάζουµε σε τηγάνι. Προσθέτουµε το κονιάκ, αφαιρούµε τα σποράκια βανίλιας και τα ρίχνουµε στις φράουλες και τέλος πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Αφήνουµε να κρυώσει καλά.

Για το στήσιµο: Βάζουµε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζουµε µια στρώση κρέμα γαλακτος  χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή . Γαρνίρουµε όλη την επιφάνεια, µπήγοντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γαρνίρουµε µε τη σάλτσα.

Πηγή: Argiro.gr 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος