FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες Μαγειρικής

Ημερομηνία: 20-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

tiropsomakia

Καλοφάγωτα!

Αφράτα τυροψωμάκια φτιαγμένα από τα χεράκια σας, σας προτείνω στη σημερινή μας επικοινωνία, με βάση το τυρί, αφού είπαμε ότι στις απόκριες γαλακτοκομικά και κρέας έχουν την τιμητική τους. Πανεύκολα και γευστικότατα. Για κυρίως πιάτο, διάλεξα μια αποκριάτικη συνταγή από τα Κύθηρα, το λεγόμενο Βενετσιάνικο παστίτσιο, με αρκετές παραλλαγές από το κλασικό, αφού έχει ζύμη, αλλά και λίγο περισσότερη διαδικασία για να το φτιάξετε. Είναι πιο μπελαλίδικο, αλλά εξαιρετικό και πολύ χορταστικό και θα το λατρέψει όλη η οικογένεια. Για γλυκάκι, κλασική πάστα φλώρα κι αν έχετε και σπιτική μαρμελάδα, ακόμα καλύτερα. Γρήγορο και γλυκύτατο!

 

Αφράτα τυροψωμάκια

Υλικά

  1. 3 αυγά
  2. 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  5. 1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα βοτάνων
  6. 4  κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  7. 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
  8. 3/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα βότανα, το γάλα και το τυρί.  Αλείφετε με λίγο λάδι μια φόρμα για muffins και ρίχνετε το μείγμα μέσα στις θήκες, περίπου μέχρι τα 3/4. Ψήνετε τα ψωμάκια μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα, περίπου 20 με 25 λεπτά. Τα βγάζετε από τις θήκες, τα αφήνετε  να κρυώσουν για λίγο στη σχάρα και σερβίρετε.

Starvoice.wordpress.com

 

venetsaniko-pastitsio

Βενετσιάνικο παστίτσιο Κυθήρων

Yλικά

 

500 γρ. μακαρόνια χοντρά (για παστίτσιο)

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά

250 γρ. τρυφερό συκώτι μοσχαρίσιο ή συκωτάκια κότας

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι

1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2/3 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
μπαχαρικά: 2 ξύλα κανέλας, 1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο, 6 κόκκοι μπαχάρι
2 αβγά
500 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι (και λίγο περισσότερο)
1 φλ.τσ. βούτυρο (εκτός ψυγείου, μαλακό)
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
3 αβγά
2 πορτοκάλια, το χυμό
1 φλ.τσ. κονιάκ

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το συκώτι σε κομματάκια 1-2 εκ. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας 3′.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας με σπάτουλα μερικά λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.  Ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια αλντέντε και τα καίμε αφού τα σουρώσουμε με βούτυρο Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Οταν κρυώσουν αρκετά, προσθέτουμε τα 2 αβγά χτυπημένα και 4 κ.σ. από το τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Για να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και κατόπιν τα αβγά και το κονιάκ, στο μίξερ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το μισό αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη σχετικά σφιχτή.
Προσθέτουμε αλεύρι ή χυμό αν χρειαστεί.
Χρειαζόμαστε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με ίσια, ψηλά τοιχώματα (σαν αυτό του σουφλέ) και σκέπασμα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο. Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο από τη ζύμη, που να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας και να περισσεύει.
Το στρώνουμε στην κατσαρόλα γυρίζοντας το περίσσευμα επάνω στα τοιχώματα και το πατάμε καλά. Ανοίγουμε ένα ακόμα κομμάτι παραλληλόγραμμο ώστε να σκεπάσουμε τα υπόλοιπα τοιχώματα της κατσαρόλας μέχρι επάνω.
Το πατάμε να ενωθεί με το κάτω κομμάτι (πρέπει να περισσέψει και ένα μικρότερο κομμάτι ζύμης για την επιφάνεια).
Αφού ντύσαμε την κατσαρόλα, βάζουμε το 1/3 από τα μακαρόνια με τον κιμά, τα πατάμε καλά με κουτάλα να καθήσουν και τα πασπαλίζουμε με το 1/2 του τυριού.
Βάζουμε από πάνω το 1/2 των υπόλοιπων μακαρονιών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε, τέλος, τα υπόλοιπα μακαρόνια και πιέζουμε καλά να καθήσουν όσο γίνεται.
Διπλώνουμε επάνω τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Σκεπάζουμε με ένα στρογγυλό κομμάτι ζύμης, που το ενώνουμε καλά με το κάτω κομμάτι.
Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί περίπου 3 ώρες.
Μετά τις 2.30′ ελέγχουμε αν έχει ψηθεί η ζύμη. Το αφήνουμε να κρυώσει σχεδόν τελείως πριν το ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

athinorama..gr

pasta-flora

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

Υλικά

500 γρ αλεύρι,

1 κ.γ. μπέικιν,

250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

130 γρ. ζάχαρη άχνη,

2 αυγά

1 λεμόνι ξύσμα

1 πρέζα αλάτι,

1 βανίλια

1 βάζο μαρμελάδα φράουλα (450 γρ.)

1 αυγό για το άλειμμα.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη. Απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα τα 3/4 της ζύμης. Στη συνέχεια απλώνουμε στο κέντρο τη μαρμελάδα φράουλα ( ή ροδάκινο ή βερίκοκο). Χωρίζουμε τη ζύμη που έχουμε κρατήσει και κάνουμε κορδόνια. Δημιουργούμε ένα τοίχωμα γύρω γύρω ύψους 2 εκ. και μετά τοποθετούμε τα πρώτα κορδόνια, το ένα παράλληλο στο άλλο, Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κορδόνια, τοποθετώντας τα διαγώνια. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. Αφού ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει καλά γιατί όταν το βγάλουμε από το φούρνο η μαρμελάδα θα είναι λίγο ρευστή και μετά σερβίρουμε

Tithafamesimeramanoula/facebook.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος