FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες Μαγειρικής

Ημερομηνία: 29-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

patatew-ogkraten

Συνταγές με… κρυμμένα λαχανικά!

 Ψαγμένες συνταγές, εύκολες αλλά εντυπωσιακές και οπτικά ως αποτέλεσμα, γιατί πρώτα είπαμε χορταίνει το μάτι- αρκεί να… τρώγονται κιόλας μετά- και βεβαίως γευστικότατες,  με απλά υλικά, χορταστικά και γευστικά πιάτα. Σκέψη μου για τις σημερινές προτάσεις, ήταν να ετοιμάσουμε ένα πλήρες πιάτο που όμως θα συμπεριλαμβάνει λαχανικά που έχουν αρκετές βιταμίνες, με τέτοιο τρόπο όμως που να είναι ελκυστικές για την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά που όταν ακούνε λαχανικά συνήθως… στραβομουτσουνιάζουνε! Ωστόσο και στην συνταγή με τα μπιφτέκια και στο ογκρατέν, τα λαχανικά είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένα μαζί με άλλα υλικά, που σίγουρα θα αρέσουν ακόμα και σε όσους δεν τα προτιμούν. Και τα δύο πιάτα μας, είναι εντυπωσιακά και ως εικόνα, τα μπιφτέκια στο φούρνο με λαχανικά θέλουν ένα ιδιαίτερο στήσιμο, μπορείτε να το δείτε και στις φωτογραφίες, μπαίνουν στη σειρά εναλλάξ μπιφτέκι και λαχανικά σας σάντουιτς και είναι μια πολύ ωραία πρόταση σερβιρίσματος και για ένα ξεχωριστό γεύμα για τραπέζι με φίλους, ειδικά αν το σερβίρετε μέσα σε ένα ωραίο πυρέξ ή σε γάστρα, χωρίς να το βάλετε στο πιάτο απευθείας. Για γλυκάκι, σας προτείνω ένα πολύ ωραίο και εύκολο κωκ φτιαγμένο σε ταψί, με πολύ απλή προετοιμασία και υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Σίγουρα θα γλύφουν τα δάχτυλά τους όλοι!!!

 biftekia-me-laxanika

Μπιφτέκια στο φούρνο με λαχανικά

 Υλικά

Για τα μπιφτέκια

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα, 1 ποτήρι γάλα φρέσκο, 2 αυγά, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά, 1 κ.σ. ρίγανη, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για τα λαχανικά

4 ντομάτες, 3 πατάτες, 2 μεγάλες μελιτζάνες, 2 μεγάλα κολοκυθάκια, 2 πιπεριές κόκκινες, λίγο μα’ι’ντανό, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε πρώτα με τα μπιφτέκια.  Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά να σφίξει λίγο το μείγμα. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε σε μπιφτέκια.

Για τα λαχανικά, τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, ψιλοκόβουμε μέσα λίγο μα’ι’ντανό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες στρογγυλές (όπως το σχήμα του μπιφτεκιού) και τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, π.χ. μπιφτέκι, μελιτζάνα, κολοκυθάκι και ξανά από την αρχή, το ένα δίπλα στο άλλο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις βάζουμε και αυτές στο ταψί, κόβουμε τις πιπεριές σε φετούλες και τις βάζουμε ανάμεσα και όταν τελειώσουμε όλο το στήσιμο, ρίχνουμε από πάνω κουταλιά-κουταλιά όλο το μείγμα με τις ντομάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 – 1 1/2 ώρα περίπου

Από την Μυρσίνη Οικονόμου- πηγή ://www.facebook.com/TiThaFameSimeraMaNoula

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd

Πατάτες ογκρατέν

1 κιλό πατάτες νέας σοδειάς

300 γρμμ. μανιτάρια διάφορα φρέσκα

1 κρεμμύδι

300 γραμμ. πανσέτα (ή μπέικον) σε μια φέτα

200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γλ. τριμμένο δεντρολίβανο

λευκό πιπέρι τριμμένο

αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

500 ml φρέσκο γάλα πλήρες

50 γραμμ. βούτυρο

50 γραμμ. αλεύρι

λίγο αλατάκι

μισό κ.σ. πάπρικα γλυκιά

Eκτέλεση

Ετοιμάστε πρώτα την μπεσαμέλ, ζεστάνετε ελαφρά πρώτα το γάλα, σε άλλο κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε σιγά- σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μην σβολιάσει. Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξετε το γάλα σταδιακά και ανακαττέψτε να γίνει σαν κρέμα και προσθέστε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Για την συγκεκριμένη συνταγή την μπεσαμέλ δεν θα την δέσετε πάρα πολύ.

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτες τις σε φετούλες, πάχους μισού εκατοστού. Βάλτε τις σε ένα σκεύος και πασπαλίστε τις με αλάτι. Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και κόψτε τα σε φετούλες.

Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και μαράνετε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψετε. Κόψτε την πανσέτα (ή το μπέικον) σε κυβάκια και προσθέστε τα στο τηγάνι να ροδίσουν. Τέλος προσθέστε τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο, άσπρο-μαύρο πιπέρι και αλάτι.

Σοτάρετε για λίγα λεπτά, κατεβάστε το από τη φωτιά και προσθέστε το στις πατάτες. Ανακατέψτε να αναμειχθούν τα υλικά. Σε ένα πυρέξ στρώστε λίγες κουταλιές από την μπεσαμέλ. Ρίξτε από πάνω το μίγμα με τις πατάτες και ισιώστε την εποφάνειά του. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα.

Ψήστε στους 220 βαθμούς για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

 

Λαχταριστό κωκ στο ταψί

Υλικά

1 κούπα αλεύρι

1 κούπα ζάχαρη

 5 αβγά

1 baking powder

2 βανίλιες

2 κ.σ. νερό

 Για την κρέμα

2 1/2 λίτρα γάλα

1 1/4 κούπας κορν φλάουρ

3 κούπες ζάχαρη

 5 κροκάδια

2-3 βανίλιες

Για την επικάλυψη 

200 γρ. εβαπορέ αδιάλυτο

200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη βάση και τα χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά. – Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε καλά βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς C με  αντιστάσεις πάνω-κάτω για ακριβώς 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα.
ην αδειάζουμε πάνω στην κρύα βάση. Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει εντελώς.
Τέλος, λιώνουμε σε μπεν μαρί το εβαπορέ με τη σοκολάτα και στρώνουμε το μείγμα πάνω στην κρύα κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο

Πηγή: magyreuontas.blogspot.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος