FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Ημερομηνία: 22-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι πάντα… γλυκιά, πλημμυρισμένη από ζάχαρη άχνη, αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο, ποτισμένη με μέλι και σοκολάτα, γεύσεις που κάνουν μικρούς και μεγάλους να γλείφουν τα δάχτυλά τους! Μελομακάρονα, Κουραμπιέδες , δίπλες, κορμός σοκολάτας για το γιορτινό τραπέζι, όλα φτιαγμένα με κέφι, αγάπη και φαντασία. Επιστρατεύστε το καλύτερο χαμόγελό σας και την υπομονή σας, γιατί τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι λίγο μπελαλίδικα, θέλουν το χρόνο τους κυρίως, αλλά η μάνα μου έλεγε πως αν το σπίτι δεν μυρίσει, Χριστούγεννα δεν νοιώθεις! Για σας φίλες μου επέλεξα σήμερα τις κλασικές συνταγές για τα γιορτινά μας γλυκά, γιατί αυτές θεωρώ πως είναι σταθερή αξία, η ζαχαροπλαστική δεν είναι όπως η μαγειρική, θέλει ακρίβεια και όχι… φαντασία! Σας εύχομαι γλυκά, γλυκά Χριστούγεννα με όλη την οικογένειά σας μαζεμένη, με πολλές αγκαλιές και αγάπες!!!

Οι κουραμπιέδες της Βέφας

Υλικά

  • 1 κούπα βούτυρο γάλακτος
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ανθόνερο (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

 

Εκτέλεση

Χτυπήστε τα δυο Βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν’αφρατέψουν και ν’ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τ’αμύγδαλα.

Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ’ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

Η συνταγή είναι η κλασική της Βέφας Αλεξιάδου

Μελομακάρονα

Υλικά:

– 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
– 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
– 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 30 γρ. άχνη
– 1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
– 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
– 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για σιρόπι:

– 500 γρ. νερό
– 700 γρ. ζάχαρη
– 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
– 2 ξυλάκια κανέλας
– 100 γρ. μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
  2. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
  3. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Μετά φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
  5. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
  6. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
  7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  8. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  9. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν.
  10. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Απαιτούμενος χρόνος: 1 ½-2 ώρες

Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι!

Από τον Στέλιο Παρλιάρο

Δίπλες

Υλικά

– 500 γρ αλεύρι
– 5 αυγά
– 1 πρέζα αλάτι
– 2 κουταλιές ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά για την ζύμη και τυλίγουμε με μια μεμβράνη το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει από 1-12 ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).
  2. Ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη και αλευρώνουμε συνεχώς να μην κολλήσει.
  3. Τηγανίζουμε σε σπορέλαιο.
  4. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλλα, σουσάμι και καρύδια.

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Χριστουγεννιάτικα Santahat brownies

Υλικά για 12-16 Brownies

– 1 ταψί brownies, χρησιμοποιώντας φορμάκια ώστε να είναι κομμένα στο ίδιο μέγεθος και σχήμα
– 12-16 μικρές φράουλες καθαρισμένες
– Κρέμα βανίλια-μασκαρπόνε (συνταγή παρακάτω)

Για την κρέμα

– ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
– 220 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
– 2½ – 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
– 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Χρησιμοποιήστε το μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και το τυρί μασκαρπόνε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες για περίπου 2 λεπτά.
  2. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Προσθέστε 2-1/2 φλιτζάνια ζάχαρης, μισό φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει πιο γλυκό.
  3. Βάλτε την κρέμα γύρω – γύρω, σαν δαχτυλίδι, πάνω από κάθε brownie.
  4. Κόψτε τη βάση της κάθε φράουλας έτσι ώστε να είναι επίπεδη και τοποθετήστε τη ανάποδα σε κάθε brownie, πιέζοντας την ελαφρά για να σταθεροποιηθεί στην θέση της.
  5. Στο τέλος βάλτε λίγη κρέμα στη κορυφή της φράουλας για να ολοκληρώσετε το καπέλο του Άι Βασίλη.

Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 4 αβγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 140γρ. Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του χαρτιού ψησίματος

Για τη γέμιση και τη διακόσμηση

  • 1 φάκελο Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
  • 400ml γάλα
  • 125γρ. Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ
  • 100ml κρέμα γάλακτος καλά ζεσταμένη
  • 2 κουτ. σούπας Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ
  • λίγη Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο, χτυπάτε για λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Κοσκινίζετε τη Αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ και την ενσωματώνετε σταδιακά στο μίγμα των αβγών, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στρώνετε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείφετε το χαρτί με λίγο αραβοσιτέλαιο. Ρίχνετε το μίγμα για το παντεσπάνι, ισιώνετε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζετε το παντεσπάνι, ακουμπάτε πάνω του ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί και το αναποδογυρίζετε προσεκτικά. Τραβάτε και πετάτε το πάνω αντικολλητικό χαρτί. Πιάνετε το παντεσπάνι από τη μικρή πλευρά μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε σε ρολό. Το αφήνετε τυλιγμένο να κρυώσει εντελώς, για να πάρει το σχήμα του ρολού.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία. Ξετυλίγετε το ρολό του παντεσπανιού αφαιρώντας προσεκτικά το χαρτί. Αλείφετε όλη την επιφάνεια του με την έτοιμη κρέμα. Τυλίγετε προσεκτικά ξανά σε ρολό. Το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή προς τα κάτω.

Λιώνετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και προσθέτετε την ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν καλύψετε με αυτό όλη την επιφάνεια του κορμού. Πασπαλίζετε με Κουβερτούρα σε Νιφάδες και λίγη Άχνη Ζάχαρη και τελειώνετε με 1 τσαμπί μύρτιλα.

Η συνταγή είναι από το olivemagazine


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος