FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Συνεχίζουμε τις… ατασθαλίες!

Ημερομηνία: 17-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Μετά τα οικογενειακές συνάξεις  του Δεκαπενταύγουστου όπου ‘βασιλιάς’ στα τραπέζια μας ήταν το κρέας και βεβαίως η γουρουνοπούλα στα πανηγύρια που έγιναν ανά την Ηλεία, προβληματίστηκα αρκετά για τιε συνταγές που θα σας πρότεινα για το Σαββατοκύριακό μας. Συνεχίζω λοιπόν στο ίδιο «κλίμα», αποτοξίνωση από την επόμενη εβδομάδα που θα τελειώσουν για τους περισσότερους και οι διακοπές και θα πρέπει θαρρώ να κόψουμε τις πολλές…  ατασθαλίες και να μαζευτούμε λίγο. Μια και αρχίζει λοιπόν το κυνήγι από τις 20 του μήνα, σκέφτηκα… τιμής ένεκεν, να σας προτείνω μια συνταγή για αγριογούρουνο κοκκινιστό, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας, όσες βέβαια έχετε άνδρες κυνηγούς, διαφορετικά υπάρχουν και τα αγριογούρουνα εκτροφείου που βρίσκετε στα καλά κρεοπωλεία της πόλης. Όμως, εκτός από τον εκλεκτό μεζέ του κυνηγιού, σας προτείνω ωραίους ντοματοκεφτέδες νησιώτικους και μελιτζάνες γεμιστές, διαφορετικές από τις κλασικές συνταγές, με γέμιση από χωριάτικο λουκάνικο και γκούντα, σκέτη απόλαυση! Όσο για το γλυκάκι μας, ένα εύκολο σουφλέ σοκολάτας, είναι ότι πρέπει. Εις το επανιδείν λοιπόν και καλή σας όρεξη!

Αγριογούρουνο κοκκινιστό

Υλικά

– 1 κιλό αγριογούρουνο ψαχνό σε μικρές μερίδες

– ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

– 3 καρότα σε ροδέλες

– 1 λίτρο κόκκινο κρασί ξηρό ή ημίγλυκο

– 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα σε φέτες λεπτές

– 2 δαφνόφυλλα

– ½ φλ.τσ. ξύδι κόκκινο

– Μπαχάρια άτριβα

– 2 ξύλα κανέλας

– 500 γρ. χυμός ντομάτας

– 1 κ.γ. ζάχαρη

– Αλάτι

– Πιπέρι

– Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε βαθύ σκεύος να μαριναριστεί μέσα στο κρασί μαζί με το ξύδι, τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, τις κανέλες και τα καρότα. Αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για τουλάχιστον 6 ώρες. Βγάζουμε από το ψυγείο, σουρώνουμε τα στερεά και πετάμε τα υγρά. Αφαιρούμε τα μυρωδικά.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας αφότου το σκουπίσουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το γυρνάμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη και μετά από 4-5 λεπτά προσθέτουμε νερό ζεστό τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με κλειστή κατσαρόλα ελέγχοντας κατά διαστήματα τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. Προς το τέλος αλατίζουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε τις πατάτες και ξανά λίγο νερό για να βράσουν.

Όταν έχουν μαλακώσει οι πατάτες και το κρέας και το φαγητό έχει μείνει με τη σάλτσα του, αφαιρούμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με ρύζι ή το σερβίρουμε μόνο του σαν μεζέ.

Πηγή: lovecook.gr

Μελιτζάνες στο φούρνο με γκούντα και χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

1 Κιλο μελιτζανες
1 Μεγαλο χωριατικο λουκανικο
5 μεγαλα κρεμμυδια
3 ντοματες
2 σκ σκορδο μαιντανο,αλατι πιπερι,σαλτσα,λαδι!!
Μπόλικο τυρί γκούντα

Εκτέλεση

Kοβω την μελιτζανα στην μέση , αδειαζω την ψιχα με ενα κουταλακι,τις βαζω σε αλατονερο για μιση ωρα,Τελος τις ψηνω σε ενα ταψι πανω σε λαδοκολλα με αλατι χωρις ιχνος απο λαδι και στο γκριλ του φουρνου μεχρι να μαλακωσουν και να ροδισουν!!!! Σε τηγανι βαζω λιγο λαδι, κοβω το λουκανικο σε μικρα κομματια κοβω κυδωνατα τα κρεμμυδια τις ντοματες τσιγαριζω καλα ριχνω το ψιλοκομμενο σκορδο τον μαιντανο το αλατι ,το πιπερι μου, και δυο κουταλιες απο την σπιτικη μου σαλτσα!!Γεμιζω τις μελιτζανες, βαζω στο πυρεξ και ριχνω 5,6 κουταλιες της σουπας μαζι με λιγο νερακι απο την σπιτικη μου σαλτσα και τυρακι απο πανω και ψηνω μεχρι να ροδισουν κ να δεσει η σαλτσα μου στους 180!!

Από την Γωγώ Σαμίου

Νησιώτικοι ντοματοκεφτέδες

Υλικά

3 Ντομάτες μεγάλες
2 Μεγάλα κρεμμύδια
1 Πατάτα ωμή και τριμμένη στον τρίφτη
1/2 ματσάκι δυόσμο
Λίγο μαϊντανό
1 μικρο κομμάτι τυρί φέτα
2 Κουτ της σούπας ζάχαρη
Αλάτι κ πιπέρι κ λίγο λαδάκι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτάλια σούπας μπέικιν

Εκτέλεση

Στύβομαι καλά και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια την πατάτα το τυρί και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά..ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη …ρίχνουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός ..Εγώ έριξα πέντε κουταλιές καλά γεμάτες σούπας!!

Ρίχνουμε σε καυτό λάδι με το κουτάλι και βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν τα λάδια τους..!!

Από την Γωγώ Σαμίου

Εύκολο σουφλέ σοκολάτας

Υλικά 

250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

250 γραμμ. βούτυρο σε κομμάτια

5 αυγά

150 γραμμ. ζάχαρη

100 γραμμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ. Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Λίγη λίγη, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα -αφού κρυώσει- στα χτυπημένα αυγά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα σκεύη ατομικά για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τα μπολάκια (ισομοιράζουμε το μείγμα).

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 9΄-10΄. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος