FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής: Περί εδεσμάτων ο λόγος

Ημερομηνία: 06-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Περί εδεσμάτων ο λόγος και πάλι σήμερα, στο καθιερωμένο μας ραντεβού της Παρασκευής και σήμερα είπα να σας δώσω δύο ωραίες συνταγές για κυρίως πιάτο και δύο ορεκτικά. Το κοτόπουλο εξακολουθεί να είναι αγαπημένη επιλογή για πολλούς από εσάς, ευκολομαγείρευτο σε σύντομο χρόνο και οικονομικό συνάμα, κάτι που βολεύει από όλες τις απόψεις. Άμα δε το φτιάξουμε και νόστιμο, απογειώνει τη γεύση! Σας προτείνω λοιπόν ένα ωραίο ριζότο με κοτόπουλο, γίνεται γρήγορα, μπορείτε να το κάνετε ακόμα και μετά τη δουλειά η το μπάνιο- όχι όμως πολλές ώρες πριν το φαγητό γιατί σερβίρεται ζεστό. Επίσης μια άλλη ωραία πρόταση είναι τα μανιτάρια σουφλέ, πεντανόστιμο και εύκολο πιάτο που σίγουρα το τρώει όλη η οικογένεια, αλλά και ωραία πρόταση για μια βραδινή καλοκαιρινή μάζωξη στη βεράντα σας.  Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό όμως να έχετε στο ψυγείο σας ένα σπιτικό τζατζίκι για να συνοδέψετε ψητά, πιτούλες κλπ, όπως και μια μελιτζανοσαλάτα τώρα που υπάρχουν μελιτζάνες εν αφθονία , γιατί μπορείτε κάλλιστα με μια ντοματοσαλάτα και ψητό ψωμάκι να φάτε πρόχειρα για μεσημέρι ή για βράδυ.

Ριζότο με κοτόπουλο

Υλικά

1 κρεμμύδι

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο

1 σκ. σκόρδο

250 γρ. ρύζι

150 γρ. λευκό κρασί

1 κύβο κότας

1,5 λίτρο νερό

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.γ. κάρι

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

80 γρ. βούτυρο

δεντρολίβανο

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, 1 κ.σ. θυμάρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά για να θωρακιστεί το ρύζι και να μην λασπώσει.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε τον κύβο, 100 γρ. νερό και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση από το νερό προσθέτουμε άλλα 100 γρ. νερό.

Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε στο τηγάνι 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κομμάτια από το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, το κάρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Προσθέτουμε 100 γρ. νερό στο τηγάνι ανακατεύουμε και μεταφέρουμε όλα τα υλικά από τηγάνι στην κατσαρόλα με το ρύζι. Βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι

Προσθέτουμε σε δόσεις το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και γίνει al dente.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. θυμάρι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα  μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με επιπλέον θυμάρι, δεντρολίβανο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Σουφλέ με μανιτάρια

Υλικά

4 πατάτες

500 γρ. μανιτάρια σε φέτες

1 ξερό κρεμμύδι

100 γρ. μπέικον

1 μάτσο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

250 γρ γιαούρτι

αλάτι, πιπέρι

50 γρ. φρέσκο βούτυρο

ελαιόλαδο

μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε ελαφρά στο βούτυρο με το θυμάρι. Τις αφαιρούμε και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το μπέικον και τα μανιτάρια σε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τις πατάτες.  Μοιράζουμε το μίγμα με το μπέικον και το κρεμμύδι πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και τέλος ρίχνουμε τη γραβιέρα τριμμένη.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου και γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

4 μεγάλες μελιτζάνες

½  κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

125 ml ελαιόλαδο (½  κούπα)

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

Θαλασσινό αλάτι

Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C, είτε ολόκληρες, είτε κομμένες σε φέτες, ανάλογα με το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Εάν τις ψήσουμε ολόκληρες, τις τρυπάμε πρώτα με ένα πιρούνι, τις βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Εάν τις κόψουμε σε φέτες, τις στρώνουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και προσθέτουμε και μια σκελίδα σκόρδο. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα τους και κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα τους.

Βάζουμε τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα (αν θέλουμε μια πιο κρεμώδη υφή στη μελιτζανοσαλάτα, βάζουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ, προσθέτοντας ελαιόλαδο σταδιακά). Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για να δέσουν τα υλικά.

Παραδοσιακό τζατζίκι

Υλικά

400γρ γιαούρτι πλήρες στραγγιστό

1/2 αγγούρι (160γρ), ξεφλουδισμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με πρέσα σκόρδου ή κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες

90ml (περίπου 1/3 φλιτζ. ή 6 κ.σ.) παρθένο ελαιόλαδο

30ml (2 κ.σ.) ξύδι

1 1/3 κ.γλ. αλάτι

10gr (μια χούφτα) άνηθο, πολύ ψιλοκομμένο (μόνο τα φυλαράκια)

1 μικρή πρέζα αλάτι για το αγγούρι

 

Εκτέλεση

Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη στο χοντρό και το σουρώνουμε πιέζοντας να καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι, με μια πρέζα αλατιού και το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του για 15 λεπτά.

Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μεγαλο μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συγχρόνως ώστε να ενσωματωθεί με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε ομοίως για να ενσωματωθούν.

Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, στραγγίζουμε με τα χέρια μας το αγγούρι πολύ καλά, το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι μαζί με τον άνηθο, ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να μπορέσουν τα υλικά μας να βγάλουν τα αρώματά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος