FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Νηστεία και γεύση πάνε μαζί

Ημερομηνία: 07-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

rizoto-soupies-me-melani

Οι αποκριές πέρασαν, το φαγοπότι επίσης, τα γλέντια και τα πανηγύρια και βρισκόμαστε πλέον σε περίοδο νηστείας. Πολλοί είναι εκείνοι που ‘κρατάνε’ όλο το 40ήμερο ως το Πάσχα, ή νηστεύουν έστω μερικές μέρες όσες μπορούν ή Τετάρτη και Παρασκευή όπως κάνουν πολλές οικογένειες, γιατί πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι, η νηστεία βοηθά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όπως και να’ χει σήμερα, με αυτό το δεδομένο σας προτείνω μέσα από την στήλη νηστίσιμα φαγητά και γλυκό. Μαύρο ριζότο με σουπιές, πραγματικά εκπληκτικό εφόσον καταφέρετε να το κάνετε σωστά και να μην το λασπώσετε τελείως, προσοχή θέλει και το μελάνι, να μην σπάσει κατά το καθάρισμα κι όταν ανοίξετε το σακουλάκι να το σουρώσετε γιατί πολλές φορές κρατά άμμο μέσα και θα την βρείτε μετά στο… στόμα. Οι ταραμοκφετέδες, είναι εξαιρετικό έδεσμα, δεν θέλει καμιά ιδιαίτερη τεχνική και σε όλους περισσεύει ταραμάς από την Καθαρή Δευτέρα που συνήθως δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε αν βαρεθήκαμε την ταραμοσαλάτα. Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε κεφτέδες, θα με θυμηθείτε.

Για το γλυκάκι μας, θα επιλέξουμε και πάλι κάτι νηστίσιμο, γευστικό με πολύ απλά υλικά, την παραδοσιακή λαδοραβανί ή λαδόπιτα που εδώ στην Ηλεία, ειδικά στα χωριά μας, κατά τη διάρκεια της νηστείας έχει την τιμητική της. Οι παλιές νοικοκυρές λένε βεβαίως ότι μπορεί να φαίνεται απλή η συνταγή, ωστόσο θέλει μαεστρία στην κατσαρόλα, πολύ καλό και δυνατό δούλεμα, τόσο- όσο να πήξει και να αποκτήσει την υφή που χρειάζεται για να μπει μετά στο φούρνο για ψήσιμο.

 

Μαύρο ριζότο με σουπιές

 

Υλικά

500 γρ. σουπιές μέτριου μεγέθους
350 γρ. ρύζι αρμπόριο ή βιαλόνε νάνο
1 lt ζωμός ψαριού (από διάφορα ψάρια που έχετε βράσει)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.σ. μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
3/4 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές και αφαιρούμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους, με προσοχή, να μη σπάσουν. Τα φυλάμε σ’ ένα φλιτζάνι. Τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, τις στεγνώνουμε και τις αλατίζουμε.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις σουπιές και σοτάρουμε, ανακατεύοντας μερικά λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Διαλύουμε με 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό το μελάνι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε ένα φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό. Αφήνουμε να τον πιει, ανακατεύοντας συχνά, και τότε προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζ. ζωμό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Πρέπει ο κόκκος του να κρατάει λίγο και το ριζότο να είναι καλά χυλωμένο και σχετικά ρευστό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Athinorama.gr


taramokeftedes

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά

  • 100 γραμμ. ταραμάς άσπρος
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό
  • πιπέρι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

.

Εκτέλεση

1.Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
2. Προσθέτουμε το μείγμα στο ψωμί και ρίχνουμε μέσα και τον ταραμά (αφού τον ξεπλύνουμε πρώτα με νερό). Ζυμώνουμε τα υλικά, πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε.
3. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες. Μόλις ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Argiro.gr


ladoravani

 

Παραδοσιακή λαδοραβανί

Υλικά για μεγάλο ταψί

1 1/2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 kg σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 lt νερό
750 ml ελαιόλαδο
χυμός 1 1/2 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας και αν θέλω 1 φλούδα λεμονιού

σουσάμι για πασπάλισμα και  ασπρισμένα αμύγδαλα που μπήγω σε κάθε κομμάτι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε νερό + λάδι + ζάχαρη + κανέλα +  φλούδα λεμονιού  (όλα μαζί) και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.  Την φλούδα και το ξύλο κανέλας τα πετάω μόλις πάρει βράση.

Μόλις αρχίσει να αχνίζει, ρίχνω το χυμό λεμονιού και μετά το σιμιγδάλι με το αλεύρι και συνεχίζω το ανακάτεμα. Το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι ότι θέλει πολύ καλό και δυνατό δούλεμα. Οταν αρχίσει να ξεκολλάει το μίγμα από την κουτάλα, το γυρίζω σε ταψί λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σουσάμι και  το στρώνω λίγο με ένα κουτάλι και με βρεγμένα χέρια για να λειάνει η επιφάνειά του.νακάτεμα και κάποιον να σου κρατάει την κατσαρόλα όσο εσύ το δουλεύεις.

Χαράζω σε κομμάτια και μπήγω στη μέση κάθε κομματιού από ένα αμύγδαλο. Πασπαλίζω με σουσάμι, κρυσταλλική ζάχαρη και αν θέλω με λίγη κανελίτσα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

ladoravani1

Epipantosepistitou-efiv.blogspot.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος