FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Μπακαλιάρος στο τραπέζι του ΟΧΙ!

Ημερομηνία: 27-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα γαστρονομικό θα λέγαμε έθιμο, που έχει καθιερωθεί ως το πιάτο της ημέρας για την 25η Μαρτίου αρχικά και τα τελευταία χρόνια και για την 28η Οκτωβρίου και αν και ξενόφερτος, τείνει να γίνει το φαγητό των… εθνικών μας επετείων. Έτσι, με το που τελειώνει η παρέλαση είτε στο σπίτι, είτε σε ταβερνάκια, στο τραπέζι μας περιμένει συνήθως ο ζεστός τηγανητός βακαλάος με σκορδαλιά, ενώ πολλές νοικοκυρές τον προτιμούν μαγειρεμένο και σε άλλες εκδοχές του.

Οι πιο διαδεδομένες είναι πλακί στο φούρνο με πατάτες, σαβόρ, κροκέτες, μπακαλεόπιτες, βακαλάος με χυλό στο φούρνο- τον κάνουν σε πολλά χωριά στην Ηλεία – και γενικά ο βακαλάος προσαρμόζεται στις γευστικές απαιτήσεις όλης της οικογένειας αν και δεν μπορώ να πω ότι τα πιτσιρίκια τον… λατρεύουν όπως εμείς οι μεγάλοι. Βεβαίως μπορούμε να κάνουμε σκορδαλιά με οποιοδήποτε άλλο βραστόψαρο και όχι μόνο με μπακαλιάρο.

Σήμερα επέλεξα προτάσεις από το εξαιρετικό βιβλίο «Παραδοσιακές συνταγές- Ταξίδι από την γεύση στην Παράδοση» που έχει εκδώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας «Σάρενα» Ζαχάρως, γραμμένο με πολύ αγάπη και μεράκι από τις νοικοκυρές του χωριού και υπέροχες συνταγές- θησαυρούς της τοπικής κουζίνας! Σας προτείνω να το προμηθευτείτε από τον Σύλλογο – μπορείτε να απευθυνθείτε στην σελίδα τους στο facebook ή στην πρόεδρο την κ. Τριανταφυλλιά Νιάρχου και θα έχω και επόμενο αφιέρωμα με συνταγές από την Καλίδονα στην στήλη. Χρόνια μας πολλά για το ΟΧΙ και καλή μας όρεξη!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος

4-5 πατάρες βρασμένες καλά

7-8 σεκλίδες σκόρδο λιωμένο στο μπλέντερ

2 φέτες ψωμί ξερό καλά μουλιασμένο και στραγγισμένο – να έχουν αφαιρεθεί οι κόρες-

Ξύδι ή λεμόνι ανάλογα τι αρέσει στον καθένα

Λάδι για τηγάνισμα

Λίγο ελαιόλαδο για τη σκορδαλιά

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα κομμάτι βακαλάο να βράδι καλά και με το ζουμί αραιώνουμε όσο χρειαστεί τη σκορδαλιά. Δουλεύουμε όλα τα υλικά της σκορδαλιάς στο μπλέντερ και σιγά- σιγά ρίχνουμε το λεμόνι ή το ξύδι, λάδι και ζωμό από το βρασμένο μπακαλιάρο. Όταν είναι όπως ακριβώς επιθυμούμε η σκορδαλιά- πηχτή η αραιή ανάλογα με την προτίμησή μας- τη σερβίρουμε με τηγανισμένο μπακαλιάρο.

Η συνταγή είναι από την Ιωάννα Νεοφωτίστου

Μπακαλιάρος σαβόρ

Υλικά:

1 κιλό ξαλμυρισμένο βακαλάο

Ι φλιτζάνι τσαγιού καρύδια

4 σκελίδες σκόρδο

½ ποτήρι κρασιού ξύδι

Ι φλτυζάνι τσαγιού ψίχα ψωμιού

2 φρέσκες ντομάτες

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

½ κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε τον βακαλάο. Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ χρησιμοπιούμε άλλο λάδι στη συνέχεια και όχι αυτό που έχουμε τηγανίσει το βακαλάο. Προσθέτουμε το ψωμί στο λάδι, τις ντομάτες λιωμένες και τον πελτέ διαλυμένο. Βράζει λίγο το μίγμα και στη συνέχει προσθέτουμε τα καρύδια χοντροκομμένα, το σκόρδο, το ξίδι και τη ζάχαρη και το αφήνουμε μέχρι να γίνει μια σάλτσα παχύρευστη. Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα τον βακαλάο να πάρει μερικές βράσεις για λίγα λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Η συνταγή είναι από την Γλυκερία Σιάγκα

Κροκέτες μπακαλιάρου

Υλικά:

Μπακαλιάρος ξαρλμυρισμένος

Αλεύρι και μπύρα για το χυλό

Διάφορα μυρωδικά- κρεμμυδάκια, άνιθο, μαϊντανό, μάραθο, δυόσμος κλπ-

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Χρησιμοποιούμε όσο μπακαλιάρο θέλουμε. Τον ξεκοκαλίζουμε και τον κόβουμε μικρά κομματάκια. Φτιάχνουμε ένα χυλό κατά προτίμηση με μπύρα. Χρησιμοποιούμε μισό κιλό αλεύρι φαρινάπ και ετοιμάζουμε έναν πηχτό χυλό. Προσθέτουμε ότι μυρωδικά θέλουμε, όπως φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, δύο ξερά μέτρια κρεμμύδι πολύ ψιλοκομένα, άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Σε καυτό λάδι ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά το μίγμα και όταν ροδίσει και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμες οι κροκέτες μας. Τις τοποθετούμε σε ένα χαρτί κουζίνα σαν απορροφηθούν τα περιττά λάδια.

Η συνταγή είναι από την Αντωνία Μπηλιώνη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος