FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Καλοκαιρινές γεύσεις…

Ημερομηνία: 03-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Νόστιμα, καλοκαιρινά φαγάκια σας προτείνω σήμερα, γιατί ο καύσωνας θέλει καλό φαγητό και νόστιμο, τσιμπίστε λίγο παραπάνω το αλάτι και σας έχω όπως πάντα δύο επιλογές. Μια για τους… τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας και μια  για τους μερακλήδες! Μοσχαράκι λοιπόν φουρνιστό με μελιτζάνες που είναι και η εποχή τους, σερβίρεται ζεστό – ζεστό και ταιριάζει πολύ με καλό, παγωμένο γιαούρτι σακούλας.Η οικογένεια σίγουρα θα σας λατρέψει. Δεύτερη επιλογή, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, γρήγορο για τους ανυπόμονους και χορταστικό, που είναι τι άλλο, αυγά με ντομάτα!

Γυρίζεις στο σπίτι σε κατάσταση απελπισίας από την πείνα, από το μπάνιο ή τη δουλειά και στο ψυγείο δεν υπάρχουν παρά μόνο δυο αυγά και δυο ντομάτες. Τέλεια. Έχεις ό,τι χρειάζεται για να κάνεις ένα πεντανόστιμο και πανεύκολο φαγητό της θαλπωρής, αυγά με ντομάτες, σακσιούκα, καγιανά ή στραπατσάδα, όπως θέλεις πες τα, με δύο εναλλακτικές ανάλογα τα γούστα. Το δε γλυκό που σας προτείνω σήμερα είναι… υπερπαραγωγή, κλασική μπλακ φόρεστ με φρέσκα κεράσια που θα κάνει την οικογένεια και τους φίλους σας να γλύφουν τα δάχτυλά τους! Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά όχι όμως δύσκολο, αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα ξετρελαίνει και δεν θα μείνει κομμάτι!

Mοσχαράκι φουρνιστό με μελιτζάνες

Υλικά

-1½ kg μελιτζάνες

-1 kg νουά από σπάλα μοσχαριού

-1 μεγάλο κρεμμύδι

-3 σκελίδες σκόρδο

-1 φλιτζανάκι του καφέ παρθένο ελαιόλαδο

-1 ½ φλυτζάνι σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τριφτή)

-1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

-1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

-1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαντζουράνα ξερή

-μερικούς κόκκους μπαχάρι

-αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε ροδέλες πάχους 1½ εκ. Βάλτε τες σε ένα τρυπητό, πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι και αφήστε τες για μια ώρα τουλάχιστον να αποβάλλουν τα υγρά τους. Ξεπλύντε τες και στραγγίστε τες.

Κόψτε το κρέας σε μερίδες. Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Βάλτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ροδίστε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέστε το κρέας, την πάπρικα, λίγο μαύρο πιπεράκι και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε την πασσάτα, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος, τη μαντζουράνα, το μπαχάρι και τέλος το ανάλογο αλάτι. Σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά.

Αραδιάστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και περιχύστε τες με το υπόλοιπο λάδι. Ψήστε τες στους 200°C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βάλτε το κρέας με τη σάλτσα του σε μια κατσαρόλα, που μπορεί να μπει στον φούρνο, και προσθέστε τις μελιτζάνες. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βάλτε την στο φούρνο. Ψήστε στους 200°C για 1 ½ – 2 ώρες.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Μπορείτε να το συνοδέψετε με γιαούρτι σακούλα

Bostanistas.gr

Αυγά με ντομάτες

Υλικά

-Δύο ντομάτες

-Δύο αυγά

-Ελαιόλαδο

-1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Βάζεις τις ντομάτες σε καυτό νερό για 1 λεπτό, οπότε θα καταφέρεις να τις ξεφλουδίσεις πιο εύκολα. Τις ξεφλουδίζεις λοιπόν και τις κόβεις σε κύβους.

Σε ένα τηγάνι ρίχνεις λίγο λάδι και και μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα. Μόλις ροδίσει την πετάς και ρίχνεις τη ντομάτα, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να βράσει μέχρι να πιει τα πολλά υγρά της.

Σε ένα μπολ χτυπάς ελαφρά με το πιρούνι το ένα αυγό. Το ρίχνεις στη σάλτσα ντομάτα και ανακατεύεις απαλά. Με ένα κουτάλι ανοίγεις μια τρύπα στη μέση και σπας μέσα το δεύτερο αυγό.

Σκεπάζεις το τηγάνι με το καπάκι του, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να πήξει το αυγό και από πάνω.

Σερβίρεις αμέσως. Τρίβεις λίγο φρέσκο μαύρο πιπέρι, κόβεις δυο φέτες ψωμί κι αυτό ήταν. Πάει η απελπισία, πέρασε.

Τιπς

*Αν δεν σ’αρέσει το μελάτο αυγό, χτυπάς ελαφρά και τα δύο αυγά στο μπολ, τα ρίχνεις στη σάλτσα ντομάτα και ανακατέβεις μέχρι να πήξουν καλά.

*Λίγη καυτερή κόκκινη (ή γλυκιά) πιπεριά ταιριάζει υπέροχα, το ίδιο και ο κουρκουμάς, τα βάζω πάντα στη σάλτσα ντομάτα.

*Αν η ντομάτα δεν είναι πολύ ώριμη, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, το μεγάλο μυστικό της νοστιμιάς όμως είναι η μαρμελάδα φράουλα. Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού για να της χαρίσει υπέροχη γεύση

Bostanistas.gr

Μπλακ φόρεστ με κεράσια!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

130 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
20 γρ. κορν φλάουρ
6 αυγά
170 γρ. ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
200 γρ κουβερτούρα με 55% κακάο, 120 γρ. γάλα εβαπορέ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

130 γρ. ζάχαρη 130 ml νερό, 60 ml Κirs ή λικέρ κεράσι ή εάν δεν θέτετε να αρωματίσετε το σιρόπι με ποτό μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σιρόπι από γλυκό κεράσι (περίπου 4-5 κ. σ )
Εγώ χρησιμοποίησα 50 ml λικέρ κεράσι και 4-5 κ. σ σιρόπι από γλυκό κεράσι…

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

70 γρ. βούτυρο αγελάδας
140 γρ. ζάχαρη
600 γρ. κεράσια (χωρίς το κουκούτσι)
1 κ. γ κορν φλάουρ .
1 σφηνάκι κιρς ή λικερ κεράσι

ΣΑΝΤΙΓΙ

600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. σ. κιρς ή σιρόπι από γλυκό κεράσι

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

κομμάτια σοκολάτας, κεράσια φρέσκα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ δύο φορές. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά έως ότου ασπρίσουν και έχουμε ένα αφράτο μείγμα
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά από ψηλά σαν βροχή το κοσκινισμένο μείγμα αλεύρι- κακάο- κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα διαμέτρου 24 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε βουτυρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30- 35 λεπτά Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά… Το καλύτερο είναι να το αφήσουμε ένα βράδυ στο ψυγείο , ώστε την επομένη να το κόψουμε χωρις δυσκολία Το κόβουμε οριζόντια σε 3 δίσκους…

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το κιρς.ή το λικέρ κεράσι ή 4-5 κ. σ σιρόπι από γλυκό κεράσι αν δεν θέλετε καθόλου αλκοόλ
Εγώ πρόσθεσα 50 ml λικέρ κεράσι και 4 -5 κ. σ σιρόπι από γλυκο κεράσι…
Κρατάω ένα σφηνάκι από το σιρόπι στην άκρη για να το χρησιμοποιήσω για τα κεράσια

ΚΕΡΑΣΙΑ

Πλένουμε πολύ καλά τα φρέσκα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια , Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τη. ζάχαρη και τα κεράσια.
Τα ανακατεύουμε συνεχώς .. Τα κεράσια θα αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους Σε ένα μπολ ανακατεύουμε .1 κ. γ κορν φλάουρ με το 1 σφηνάκι από το σιρόπι που κρατήσαμε και το ρίχνουμε στα κεράσια που βράζουν. Βράζουμε για άλλα 3 λεπτά, προσθέτουμε το λικέρ κεράσι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

ΣΑΝΤΙΓΙ

Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φυτική κρέμα…
Θα ρίξουμε μέσα λίγο κιρς ή 1- 2 κ. σ σιρόπι από γλυκό κεράσι για άρωμα και χρώμα ή λικέρ κεράσι
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το κιρς ή με 1- 2 κ. σ σιρόπι από γλυκό κεράσι μέχρι να γίνουν μια αφράτη σαντιγί

ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Σε ένα μπολ σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
Ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ μέχρι να κάψει (όχι να βράσει) και το ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα …Αφήνουμε 1-2 λεπτά και με μια μαρίζ ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Παίρνουμε το τσέρκι της αποσπώμενης φόρμας, το τοποθετούμε πάνω σε μια βάση και αρχίζουμε να συναρμοογούμε την τούρτα
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι ..
Τον βρέχουμε με σιρόπι και απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από την γκανάζ
Συνεχίζουμε απλώνοντας από πάνω μια στρώση κεράσια και μια στρώση από τη σαντιγή Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο
Με τον ίδιο τρόπο … βρέχουμε και αυτόν τον δίσκο με σιρόπι και απλώνουμε πάνω του μια λεπτή στρώση από γκανάζ
Πάνω από την γκανάζ συνεχίζουμε με μια στρώση απο σαντιγή Τελειώνουμε με τον τελευταίο δίσκο ,τον οποίο βρέχουμε με το σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη γκανάζ.
Βάζουμε την τούρτα με το τσέρκι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Καλό είναι να την αφήσουμε ένα βράδυ…. Μετά στολίζουμε την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί και την γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολάτας και φρέσκα κεράσια

Μαγειρεύοντας με την Marianna


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος