FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής: Εξ… Ανατολών και όχι μόνο!

Ημερομηνία: 29-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Ποικιλία συνταγών και για όλα τα γούστα σήμερα, με δύο ωστόσο κυρίαρχες, μια αλμυρή εξ… Ανατολών και μια γλυκιά που νομίζω πολύ θα σας αρέσουν.  Λαχματζούν λοιπόν, η πίτσα της Ανατολής! Ένα στρογγυλό λεπτό κομμάτι ζυμαριού με κιμά (συνήθως από μοσχάρι ή αρνί), κιματοποιημένα λαχανικά και βότανα και μπαχαρικά που στη συνέχεια ψήνεται.  Οι χειροποίητες πιτούλες είναι πεντανόστιμες, αλλά αν… βαριέστε πολύ, χρησιμοποιήστε για την βάση αράβικες έτοιμες, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο νόστιμο. Επίσης να σας πω, ότι μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ως εύκολη λύση τον κιμά που σας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα ενισχυμένο με λίγα μπαχαρικά για να μην μπείτε σε δεύτερο κόπο. Το επόμενο φαγάκι μας είναι πιο παραδοσιακό, χοιρινό στο φούρνο με κόκκινο καλό κρασί και το γλυκάκι τέλειο, κερασόπιτα από κεράσια εποχής που είναι στο φόρτε τους και σίγουρα όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους! Τώρα να σας ευχηθώ καλά… μπάνια, θα νομίσετε ότι σας κοροϊδεύω κομματάκι, αλλά ο καιρός επιτέλους λένε θα φτιάξει και θα΄ρθει ξανά το καλοκαίρι!!!

Χοιρινό κρασάτο στο φούρνο

Υλικά

2 κιλά περίπου χοιρινό χωρίς κόκαλο (µπούτι ή σπάλα) κοµµένο σε µεγάλους κύβους,

1 καρότο ξεφλουδισµένο σε µικρά µπαστουνάκια,

1 κρεµµύδι σε κυβάκια,

1 µεγάλο κλωνάρι σέλινο (χωρίς τα φύλλα) σε φετάκια,

1 µπουκάλι (3 φλ.) κόκκινο ξηρό κρασί,

½ φλ. ελαιόλαδο,

αλάτι, πιπέρι.

 

Εκτέλεση

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 220°C. Βάζετε το κρέας µαζί µε το καρότο, το κρεµµύδι και το σέλινο σε ένα µεγάλο σκεύος µε καπάκι που να µπαίνει στο φούρνο.Το αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το κρασί και το λάδι (αν έχετε πήλινο σκεύος µε καπάκι, ακόµα καλύτερα, όµως µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα βαθύ ταψί και να το σκεπάσετε µε λαδόκολλα και αλουµινόχαρτο για να στεγανοποιηθεί). Ψήνετε το κρέας στο φούρνο για 2 ώρες, γυρίζοντάς το µια φορά στο µέσο του ψησίµατος. Χαµηλώνετε το θερµοστάτη στους 180°C, το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλη µισή ώρα για να ροδίσει το κρέας.

Πηγή: Xrysessyntages.gr

Ανατολίτικο Λαχματζούν

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό (χωριάτικο),

3 κουταλάκια ξηρή μαγιά (11γρ.),

1 κουταλιά αλάτι,

4 κουταλιές ελαιόλαδο,

3 φλ. νερό.

Για τον κιμά

200γρ. κιμά αρνίσιο,

300γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή 500γρ. μοσχαρίσιο μόνο),

5 ντομάτες ώριμες, αλεσμένες στο μπλέντερ

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,

1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη,

1 πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη,

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες,

2 μεγάλα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα,

1 κουταλιά πάστα ντομάτας,

1 κουταλιά πάστα κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς, (αν δεν

έχετε βάζετε 2 κουταλιές πάστα ντομάτας αντί μια),

πάπρικα, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κύμινο και τον κιμά και τον «ανοίγουμε» με μια ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ ποτήρι κρασιού με νερό ή τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Βάζετε το αλεύρι με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ σας. Ανακατεύετε να πάει η μαγιά παντού. Προσθέτετε το αλάτι και ανακατεύετε πάλι. Αυτό το κάνετε για να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι γιατί μετά δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι. Κάνετε ένα βαθούλωμα στη μέση του αλευριού και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τη βάζετε σε ένα μπολ που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Την αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250°C και την χωρίζετε σε μικρές μπαλίτσες με τον πλάστη. Βάζετε 4 πιτούλες σε ένα ταψί φούρνου. Με ένα κουτάλι, απλώνετε καλά και παντού πάνω στις πιτούλες, μια γεμάτη κουταλιά από το μίγμα του κιμά που έχετε ετοιμάσει. (60-70γρ. περίπου).

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λεπτά. Σερβίρετε με γιαούρτι.

Η κερασόπιτα της Ιωάννας

Υλικά

Για τη ζύμη

2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό   παγωμένο

10 κουτ. της σούπας παγωμένο νερό

για τη γέμιση

1 κιλό κεράσια ώριμα και σφικτά χωρίς κουκούτσια

2 κουτ. της σούπας βούτυρο αγελαδινό

1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουτ. της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο

1 κουτ. της σούπας κορν φλαουρ

1/2 φλ. του καφέ νερό

για το άλειμμα και το πασπάλισμα

1 κρόκο αυγού

1 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος

1 κουτ. της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια . Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη , το αλάτι και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας ζυμώνουμε και θρυμματίζουμε τη ζύμη . Προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη . Την χωρίζουμε σε δύο μέρη , ένα μεγαλύτερο και ένα μικρότερο , τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα .  Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει . Προσθέτουμε τα κεράσια , τη ζάχαρη , το λικέρ και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε το κορν φλάουρ στο νερό, το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα .Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και αποσύρουμε   Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης μας σε φύλλο . Το βάζουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκατοστών πιέζοντας τα πλαινά τοιχώματα .Εάν περισσεύει φύλλο στα πλαϊνά το κόβουμε . Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ισόπαχα . Ανοίγουμε το δεύτερο μας φύλλο , σκεπάζουμε και ενώνουμε με τα δάκτυλα μας τα πλαϊνά . Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε το φύλλο σε όλη την επιφάνειά του . Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και χαράζουμε.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά και στους 200 C για άλλα 10 λεπτά μέχρι η πίτα μας να χρυσίσει

Πηγή: kokkinopipero.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος