FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Εξόρμηση στα όρη και τα λαγκάδια!

Ημερομηνία: 18-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

kalamaria-stin-sxara

Καλημερίζω τα φιλαράκια μου και να’ μαστε πάλι εδώ με την μαγειρική μας κι ένα υπέροχο και ηλιόλουστο ελπίζω, Σαββατοκύριακο μπροστά μας που προσφέρεται για εξορμήσεις στη φύση. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί σήμερα σας έχω… αποστολή, για να φτιάξουμε την πρώτη μας συνταγή, κάτι σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Στόχος μας να μαζέψουμε άγρια σπαράγγια και στη συνέχεια να τα γευτούμε με αυγά. Κλασική παραδοσιακή συνταγή που αυτόν τον καιρό έχει την τιμητική της, αφού τα σπαράγγια βρίσκονται σε αφθονία, φύονται συνήθως δίπλα από ελιές – γι αυτό και σε κάποιες περιοχές λέγονται αγρέλια- η κοντά στις κοίτες ποταμών, αρκεί να πάρετε τα όρη και τα λαγκάδια και ως καλοί ντεντέκτιβ της κουζίνας να τα ανακαλύψετε! Για τους… τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, υπάρχει και η λαϊκή ή τα ματσάκια που πουλάνε ακόμα και στους δρόμους. Χθες στον Πύργο στο κέντρο, υπήρχαν σε πολλούς πάγκους. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, θα τα λατρέψετε, γεύση λεπτή, μοναδική, εξαιρετική, μαζί με αυγά είναι ένα πλήρες φαγητό.

Η δεύτερη συνταγή μας, πιο απλή, ψητό καλαμάρι, γευστικότατο με φέτα, ένας μεζές από την Αλόννησο που ανακάλυψα δυστυχώς όχι ταξιδεύοντας αλλά… ψάχνοντας, από το όμορφο εστιατόριο της Μάγδας Αναγνώστου “Ελαιώνας” στην υπέροχη παραλία του Λεφτού Γιαλού. Και το γλυκάκι μας, μια απλή αλλά εξαιρετική γιαουρτόπια, πανεύκολη, η συνταγή είναι από την Ιθάκη του Τηλέμαχου Καραβία, λάτρη της μαγειρικής. Εγώ τι άλλο να σας ευχηθώ, καλά μαγειρέματα και καλή σας όρεξη!

agria-sparagkia-me-auga

Άγρια σπαράγγια με αυγά

Υλικά:

1/2 κιλά φρέσκα καθαρισμένα σπαράγγια
6 αβγά
1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
4 κ.σ.λάδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα σπαράγγια, κόβουμε το σκληρό κοτσάνι και κρατάμε το στέλεχος λίγο κάτω από το βλαστάρι. Τα Βράζουμε σε αλατισμένο νερό και τα ζεματίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαζέψουν και να γίνουν τρυφερά.
  2. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό μέσα από το σουρωτήρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.

3. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.

  1. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Λαδώνουμε ένα σκεύος 30 εκ. για ομελέτα και το βάζουμε για 45 δευτερόλεπτα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα αβγά και απλώνουμε γρήγορα και ομοιόμορφα τα σπαράγγια από πάνω τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την ομελέτα για 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αυγά, πριν όμως ξεροψηθούν.
  3. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το τοποθετούμε σε απόσταση 15 εκ. από το γκριλ και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
  4. Ξεκολλάμε μετά γύρω-γύρω με μια σπάτουλα, το βάζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστό.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία με το γκριλ, γυρίζουμε απλώς την ομελέτα σε ένα πιάτο, την βάζουμε ξανά στο τηγάνι και ψήνουμε και από την άλλη μεριά και… τελειώσαμε!

Πηγή gourmed.gr

kalamaria-stin-sxara

Καλαμαράκια στη σχάρα με φέτα

Συστατικά:

4 καλαμαράκια, συνολικού βάρους 900 γρ περίπου
4-8 μακρόστενα κομμάτια τυρί φέτα, ένα δάχτυλο περίπου μακριά
90 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3-4 φύλλα φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Οδηγίες:

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, χωρίς όμως να τ’ ανοίξουμε στη μέση.
  • Τα πλένουμε προσεκτικά, μέσα κι έξω, κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  1. Βάζουμε τα καλαμαράκια μαζί με τα πλοκάμια τους σ’ ένα ρηχό πιάτο, σε μία μόνο στρώση, και τοποθετούμε ανάμεσα τα κομμάτια του τυριού.
  2. Για να φτιάξουμε τη μαρινάρα, ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το λάδι, το σκόρδο και τη μαντζουράνα, τα χτυπάμε όλα μαζί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  3. Περιχύνουμε τα καλαμάρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, γυρίζοντας μία φορά.
  4. Βάζουμε σε κάθε καλαμάρι 1-2 κομμάτια τυρί και μερικά κομματάκια από τα φύλλα της μαντζουράνας και τοποθετούμε τα καλαμάρια σε μια σχάρα που την έχουμε αλείψει με λάδι, ή σ’ ένα δίσκο. Περνάμε τα πλοκάμια σε σουβλάκια.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα.

  1. Ψήνουμε τα γεμιστά καλαμάρια για 6 περίπου λεπτά και μετά γυρίζουμε προσεκτικά.
  2. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμα και μετά ψήνουμε και τα σουβλάκια με τα πλοκάμια για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να καψαλιστούν ελαφρά.

Σερβίρουμε γαρνίροντας γύρω γύρω με τις φέτες λεμονιού, για όποιον θέλει να προσθέσει λεμόνι.

Πηγή gourmed.gr

giaourtopita

Γιαουρτόπιτα

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γραμ. βούτυρο μαλακό

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

4 αυγά

3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 βανίλιες

ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 ½ φλιτζάνια νερό

1 ξυλάκι κανέλα

χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα κτυπάμε για 5-10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το κτύπημα και στη συνέχεια το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι για να μας δώσουν μια σφικτή μαρέγκα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν.  Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και τέλος ρίχνουμε και την μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, αδειάζουμε και στρώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.

Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, το αφήνουμε να λίγο κρυώσει, το χαράζουμε σε κομμάτια, το περιχύνουμε με το σιρόπι και όταν το απορροφήσει το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Η συνταγή είναι από την Τηλέμαχο Καραβία chefttelemachusblogspot.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος