FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ας γλυκαθούμε….

Ημερομηνία: 10-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σαββατοκύριακο πλησιάζει ξανά κι όλες μας θα έχουμε όλο και λίγο περισσότερο χρόνο να  ασχοληθούμε με την κουζίνα και να φτιάξουμε ωραία πραγματάκια για την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Σήμερα είπα να κάνω τη διαφορά και να σας δώσω ένα φαγάκι και… τρία γλυκάκια!

Και μάλιστα τα γλυκά είναι από το τρίτο στη σειρά αφιέρωμα που σας έχω παρουσιάσει από το βιβλίο Παραδοσιακών συνταγών της Καλίδονας Ζαχάρως όπου και επέλεξα…. Μπακλαβά να σου τρέχουν τα σάλια- δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις-   και μια σπιτική καθαρά καρυδόπιτα, ένα γλυκάκι που λατρεύουμε θαρρώ όλοι, μελένιο, με τα σιρόπια του και τη νοστιμιά του και βεβαίως πολύ εύκολο.

Το τρίτο είναι μια γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε και να επιχειρήσετε να την φτιάξετε, γιατί σας διαβεβαιώνω ότι είναι απλά υπέροχη! Κάποτε την έφαγα σε ένα φιλικό σπίτι κι ακόμα θυμάμαι εκείνη τη γεύση, αλλά δεν ήξερα πώς ακριβώς γίνεται. Γι αυτό μόλις την ανακάλυψα στο βιβλίο των συνταγών των γυναικών της Καλίδονας, αποφάσισα να σας την δώσω. Αλλά επειδή δεν γίνεται Σαββατοκύριακο μόνο να γλυκαθούμε και να μην φάμε κι ένα λουκούλλειο γεύμα, πηγαίνετε ως το κρεοπωλείο, ζητήστε ένα κότσι χοιρινό, μαγειρέψτε το και απολαύστε το!

Καρυδόπιτα

Υλικά:

12 αυγά

12 κ.σ σιμιγδάλι

12 κ.σ καρύδι

1 μπέκιν πάουντερ

Λίγη κανέλλα και γαλρύφαλο

Για το σιρόπι:

3,5 ποτήρια νερού ζάχαρη

2,5 ποτήρια νερό

Λίγο λεμόνι  μόλις βράσει το σιρόπι

1 σφηνάκι κονιάκ – προαιρετικό-

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει -σε άλλο σκεύος- . Τα ενώνουμε στη συνέχεια και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφού έχουμε ανακατέψει καλά το μπέκιν με το σιμιγδάλι. Τα χτυπάμε ελαφρά και ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί βουτυρωμένο. Ψήνουμε στους 180ο πάνω- κάτω  – αντίσταση ή αέρα-  για 40-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει το γλυκό και να ξεκολλάει από το πλάι. Αφού κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό.

*Η συνταγή είναι της Ελένης Νικολοπούλου- Περράκη

Μπακλαβάς

Υλικά:

1 κιλό φύλλο

8 χούφτες ψιλοκομμένο καρύδι

1 φλιτζάνι τσαγιού ψύχα καρυδιού

1,5 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά

Λίγη κανέλλα

8 βανίλιες

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στρώνουμε 3 φύλλα στο κάτω μέρος  του ταψιού και σιγά- σιγά αρχίζουμε εναλλάξ υλικά, φύλλα κλπ μέχρι να τελειώσουν. Κρατάμε τέσσερα φύλλα για να σκεπάσουμε το μπακλαβά. Τα φύλλα τα αλείψουμε με λάδι ή βούτυρο καλό. Τα χαράζουμε οριζόνται, τοποθετούμε γαρύφαλλα από πάνω και ψήνουμε για 1,5 ώρα.

Για το σιρόπι:

2 κιλά ζάχαρη

12 ποτήρια νερό.

Το σιρόπι πρέπει να βράσει αρκετά για να μην ζαχαρώσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές μέλι. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο για να σιροπιάσουμε τον μακλαβά μόλις βγει από το φούρνο.

*Η συνταγή είναι της Παναγιώτας Αλεξοπούλου

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με καρύδια και ρύζι

Υλικά:

1 κιλό φύλλο

3 φλυτζάνια του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

2 φλιτζάνια του τσαγιού φρυγανιά

Λίγη κανέλλα

1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μισοβρασμένο και στραγγισμένο

3 φλιτζάνια του τσαγιού κολοκύθα κίτρινη στραγγισμένη

Ταψί Νο 38

Για το σιρόπι:

2,5 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

Το σιρόπι πρέπει να μην είναι πηχτό, αλλά ελαφρύ.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καρύδια, φρυγανιά, ζάχαρη και κανέλλα όλα μαζί. Στρώνουμε 3 φύλλα λαδωμένα κάτω και ρίχνουμε εναλλάξ τα υλικά δηλαδή κολοκύθι, ρύζι, καρύδια κλπ μέχρι να τελειώσουν. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180- 200ο. Μόλις κρυώσει το γλυκό ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό.

Σ.Σ. Στα σιροπιαστά γλυκά πρέπει ή το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο, ή το σιρόπι κρύο και το γλυκό ζεστό. Όχι και τα δυο στην ίδια θερμοκρασία    

*Η συνταγή είναι της Κυριακούλας Μαυροειδή

Χοιρινά κότσια στη γάστρα

Υλικά:

4 κότσια χοιρινά ( μέτριου μεγέθους, 1 -1,5 κιλά το ένα )

4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

1 κουταλιά της σούπας μέλι

το χυμό από 1 1/2 πορτοκάλι

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

λαδόκολλα ( προαιρετικά )

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κότσια μας και τα βάζουμε στη γάστρα με αλάτι και πιπέρι ( αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα ένα τα κότσια τυλιγμένα σε λαδόκολλα μέσα στο ταψί). Χτυπάμε σε ένα σέϊκερ τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό από το πορτοκάλι και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν λείος χυλός. Απλώνουμε τον χυλό στα κότσια με ένα πινέλο έτσι ώστε να πάει παντού. Ψήνουμε τα κότσια στους 200 βαθμούς για περίπου τρεις ώρες.

Υ.Γ. Αν δείτε ότι το κρέας συνεχίζει να “κρατάει”, ξανασκεπάστε το και αφήστε το μέχρι κυριολεκτικά να ξεκοκαλίζεται.

*Tasty-day.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος