FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής: Απολαυστικά και ευκολάκια!

Ημερομηνία: 10-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Πλησιάζοντας προς τον Δεκαπενταύγουστο, αν και μέρα Τετάρτη καταμεσής της εβδομάδας δεν ευνοεί και πολύ τους εργαζόμενους για τριήμερα και διήμερα, όλο και κάποια αγαπημένα πρόσωπα θα περιμένουμε να γιορτάσουμε παρέα, οπότε κρατήστε τις… μαγειρικές σας δυνάμεις για το διήμερο της Παναγίας. Γι αυτό είπα σήμερα να κάνουμε εύκολα σχετικά πραγματάκια, να μην μείνουμε και… νηστικοί, τα πολύπλοκα αφήστε τα για άλλη περίπτωση. Η μία είναι πολύ αγαπημένη συνταγή, κανελόνια με κοτόπουλο- η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο κι αν προτιμάτε κάτι πιο απλό, έχουμε για σας και… σουφλέ με ψωμί του τοστ και τυριά που θα ενθουσιάσει κυρίως τα παιδιά. Για να γλυκαθείτε, κάντε μερικά τρουφάκια με μερέντα, θα σας πάρουν δέκα λεπτά όλα κι όλα! Τα φιλιά μου!!!

Κανελόνια με κοτόπουλο

Υλικά

1/2 κιλό κιμά κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γραμ. ζεματισμένο σπανάκι
250 γραμ. ασπρομανίταρα
1/2 φλ. καρύδια
1½ φλ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο
1½ φλ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 ντομάτα
20 κανελόνια
Για τη σάλτσα
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
3 φλ. γάλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τα κανελόνια με κοτόπουλο, ζεσταίνοντας 2 κ.σ. λάδι και ροδίζοντας τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κι αφήνουμε να μαραθούν. Σε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο. Τα προσθέτουμε στον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθετουμε τα καρύδια και το ψιλοκομμένο σπανάκι. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο την γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και 1 φλ. παρμεζάνα.

Για την σάλτσα

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ψήνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2′-3′. Προσθετουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας. Όταν γίνει λεία η κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και αφού πήξει ελαφρά προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.

Βουτυρώνουμε πυρίμαχο σκεύος. Κάνουμε μια στρώση την ντομάτα σε φέτες. Ρίχνουμε μια κουτάλια μπεσαμέλ. Κάνουμε στρώση τα κανελόνια το ένα πλάι στο άλλο και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 ºC για 20′, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ επιπλέον.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί

Υλικά

400 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα (τουλάχιστον 2 διαφορετικά, π.χ ένταμ, γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι)

4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)

1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει), για άλειμμα

1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες), καλύτερα μπαγιάτικο και χωρίς κόρα

250 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένο

4 αυγά

2 φλιτζ. γάλα

1 τσιμπιά αλάτι

ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές από τα τυριά και 2 κουταλιές από τη γαλέτα. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ περίπου 38×28 εκ. και το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα. Απλώνουμε στον πάτο τις φέτες του τοστ, τη μία δίπλα στην άλλη στριμωχτά, ώστε να μην μένει καθόλου κενό στο πυρέξ.

Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα τυριού και όλο το ζαμπόν. Στρώνουμε δεύτερη σειρά με φέτες του τοστ. Και ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και, αν θέλουμε, το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το σουφλέ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Πασπαλίζουμε το σουφλέ με το μείγμα τυρί-γαλέτα, που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Τρουφάκια με μερέντα

Υλικά

1/2 πακέτο ‏μπισκότα πτι μπερ

400 γρ. ‏πραλίνα φουντουκιού

250 ml ‏κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι ‏κονιάκ

200 γρ. ‏τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση

Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί. Στη συνέχεια προσθέτετε στη σαντιγί, την πραλίνα φουντουκιού, το κονιάκ και ανακατεύετε καλά. Στο τέλος προσθέτετε τα μπισκότα και ανακατεύετε καλά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα τοποθετείτε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα, έτσι ώστε η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα.

Μετά από μία ώρα, πλάθετε τα τρουφάκια στο μέγεθος που θέλετε και τα βουτάτε στην τρούφα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος