FOLLOW US: facebook twitter

Μια σταγόνα για την υπερχείλιση

Ημερομηνία: 20-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG

Έφτασε στο απόλυτο όριο το φράγμα Πηνειού – Στη μέγιστη δυνατή ποσότητα η εκτόνωση

Θέμα ωρών είναι η υπερχείλιση του φράγματος Πηνειού, που πλέον έφτασε από χθες το πρωί στα όριά του. Είτε βρέχει είτε όχι, οι απορροές των όμβριων υδάτων είναι μεγάλες από τις περιοχές γύρω από τη λίμνη με αποτέλεσμα η στάθμη να ανεβαίνει διαρκώς. Οι ποσότητες των νερών που δέχεται το φράγμα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που απελευθερώνονται από τους αγωγούς εκτόνωσης και έτσι εκτιμάται πως απομένει λίγο ακόμα για την υπερχείλιση.

Πλέον η αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση του φράγματος Πηνειού, έχει φτάσει το ρυθμό διαφυγής νερού από το φράγμα στο μέγιστο επίπεδο στα 25 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, όριο το οποίο όπως έγινε γνωστό δεν είχε χρειαστεί να φτάσει ξανά τα τελευταία χρόνια.

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή μετέβησαν ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας μαζί με συνεργάτες του από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, όπου εξέτασαν τις επικρατούσες συνθήκες στο φράγμα αλλά και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, έως τις εκβολές του. Όπως δήλωσε στην Πρωινή, «η στάθμη του νερού ανεβαίνει καθώς οι ποσότητες του νερού που δέχεται το φράγμα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που διαφεύγουν. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες φάνηκε να μην υπάρχει αύξηση της στάθμης. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την υπερχείλιση. Υπάρχουν ανοχές στον ποταμό Πηνειό ώστε να καλύψει και τα νερά της υπερχειλισης» σχολίασε ο κ. Λύτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν υπάρξει ανάγκη θα γίνει παροχέτευση του νερού από το φράγμα στο δίκτυο άρδευσης του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού. Επίσης ένα μηχάνημα track line έχει ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή της Μπούκας Παλαιοχωρίου, με καθαρισμούς και διανοίξεις που θα εκτονώσουν την κατάσταση.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος