FOLLOW US: facebook twitter

Μια ευρωπαϊκή αναγνώριση για το Mythos Project

Ημερομηνία: 07-04-2017 | Συντάκτης:

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο ξεχωρίζει το πολυεθνικό κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ Ολυμπίας ανάμεσα σε εκατοντάδες πρωτοβουλίες οπτικοακουστικής παιδείας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

​Το «Mythos Project»​​​, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της  Camera Zizanio, είναι το μακροβιότερο πολυεθνικό κινηματογραφικό εργαστήριο στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου.

​Αυτή η επισήμανση περιέχεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου ​,​που αποτελεί τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην έκθεση ​,​που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο «Χαρτογράφηση των πρακτικών γραμματισμού στα

Μέσα και δράσεις στην ΕΕ-28»,  το Mythos Project περιλαμβάνεται στις πέντε «ειδικές περιπτώσεις» (case studies) που ξεχωρίζουν από την Ελλάδα.

​ ​Πιο συγκεκριμέν​α​,​ η έκθεση αναφέρει:

«Το Mythos Project είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου στην πόλη του Πύργου (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Το Mythos Project είναι το μακροβιότερο πολυεθνικό κινηματογραφικό εργαστήριο νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας στην Ευρώπη. Ξεκίνησε το 2011 και από τότε, έχουν συμμετάσχει 400 νέοι από 16 χώρες, και έχουν παραχθεί 55 ταινίες μικρού μήκους. Οι περισσότερες από τις ταινίες έχουν προβληθεί σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (ειδικές προβολές) παίρνοντας θετικές κριτικές.»

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι το Mythos Project υλοποιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών της Ολλανδίας NFFS (Nationaal Film Festival voor Scholieren) και συντονίζεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το τμήμα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα έχει συνταχθεί  από την  ε​πικοινωνιολόγο, ​​ε​ρευνήτρια Οπτικοακουστικής Παιδείας, Ειρήνη Ανδριοπούλου, ​ενώ το σύνολο της έκθεσης είναι διαθέσιμο σε αυτόν τον σύνδεσμο http://bit.ly/2oc9zgC

Η ξεχωριστή απήχηση του Mythos Project αποδεικνύεται από την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή νέων από την Ευρώπη σε αυτό, ενώ πολλά παιδιά κάνουν το ταξίδι στον Πύργο κάθε χρόνο ειδικά για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

​Αλλά δεν είναι μόνο οι αριθμοί που κάνουν το Mythos Project να ξεχωρίζει. Οι ταινίες που παράγονται είναι εξαιρετικής ποιότητας κ​α​ι η θεματολογία τους ​βρίσκεται ​στην καρδιά των κοινωνικών εξελίξεων​,​δίνοντας το πιο αυθεντικό στίγμα των σκέψεων και των προβληματισμών της νέας γενιά στην Ευρώπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος