FOLLOW US: facebook twitter

Μην ταΐζετε και μην ενοχλείτε τις θαλάσσιες χελώνες: Οδηγίες από το Λιμενάρχη Κατακόλου με αφορμή περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιων χελωνών

Ημερομηνία: 23-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους σε περιοχές εκτός Νομού, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Πλωτάρχης Δ.Ν. Παπαηλιού απέστειλε τις παρακάτω οδηγίες συστήνοντας την προσοχή των πολιτών.

«Πιθανές αιτίες του φαινομένου αποτελούν αφενός η συστηματική χορήγηση τροφής, αφετέρου η φυσική επαφή μαζί τους.

Τονίζεται ότι η παροχή τροφής στις θαλάσσιες χελώνες, επηρεάζει την υγεία τους και την συμπεριφορά τους και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για αυτές, όσο και για τους λουόμενους που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι θαλάσσιες χελώνες να συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, γεγονός που τις οδηγεί να εξοικειώνονται και να πλησιάζουν τους ανθρώπους, για αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας αντίστοιχα την συμπεριφορά που έχουν κατά την διάρκεια της φυσιολογικής τους τροφοληψίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι θαλάσσιες χελώνες, τελούν σε καθεστώς αυστηρής προστασίας στο πλαίσιο εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, λόγοι για τους οποίους πρέπει να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα που απειλούν την επιβίωσή τους.

Υπό το φως των ανωτέρω, παραγγέλλεται όπως αποφεύγονται περιστατικά παροχής τροφής και όχλησης των θαλασσίων χελωνών, τόσο στη θάλασσα, όσο και στους χώρους ωοτοκίας, καθώς και την προσοχή σας κατά την διάρκεια τυχαίας σύλληψης με τα αλιευτικά εργαλεία για την αποφυγή περιστατικών τραυματισμού ή θανάτωσης».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος