FOLLOW US: facebook twitter

Με το βλέμμα στις στάχτες…

Ημερομηνία: 18-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Σύσκεψη για την αποτίμηση των ζημιών σήμερα στην Π.Ε. Ηλείας με Απ. Κατσιφάρα

– Βλάβες, απαρχαιωμένος στόλος, ελλείψεις προσωπικού, δυνατός άνεμος «οδήγησαν» στην πύρινη καταστροφή

Η φωτιά δεν λυπήθηκε τίποτα, σάρωσε τα πάντα, πεύκα και ελαιόδεντρα, στάχτη και αποκαΐδια. Το σκηνικό στην βόρεια ζώνη του Δήμου Ήλιδας, πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς είναι… περισσότερο μαύρο.  

Πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία βρίσκονται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις. Δεν υπάρχει πλέον κανένα ενεργό μέτωπο. Όλες οι δυνάμεις όμως, όπως επισημαίνει και ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Γιάννης Πετρούτσος, παραμένουν «εκεί». «Κανείς δεν έχει φύγει. Έχουμε μια μεγάλη περίμετρο σε έλεγχο και παρεμβαίνουμε διαρκώς χωρίς ευτυχώς να έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις…».

Στις πληγείσες περιοχές όμως, παραμένουν και δεκάδες εθελοντές αλλά και κάτοικοι των χωριών, πανέτοιμοι να βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί.

Όσον αφορά την «καμένη γη», οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 1.500 με 2.000 στρέμματα, που στο πρώτο άκουσμα, μοιάζουν πολύ λίγα για το μέγεθος της πύρινης καταστροφής. Όπως μας εξηγεί όμως ο κ. Πετρούτσος, ο τρόπος μέτρησης των καμένων εκτάσεων είναι διαφορετικός, μετρούν κάθετα…

Η επόμενη μέρα στα καμένα για πολλοστή φορά της Ηλείας, δύσκολη. Ανάμεσα στο «μαύρο» κομμάτια δάσους ανέγγιχτα, θυμίζουν τι είχαμε, αλλά κυρίως τι χάσαμε…

Κρυονέρι, Ανάληψη, Γεράκι, Περιστέρι και Δαφνιώτισσα μετρούν τις πληγές τους.

Οι απώλειες του φυτικού κεφαλαίου κυρίως σε ελαιόδεντρα, μεγάλες. Η αποτίμηση των ζημιών μάλιστα που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, θα συζητηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και τη συμμετοχή του Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, των Αντιπεριφερειαρχών Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο και Οικονομικών & Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτη Μπράμου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σοβαρές ελλείψεις στις δυνάμεις πυρόσβεσης

Βλάβες, απαρχαιωμένος στόλος, αν και συντηρημένος, ελλείψεις προσωπικού και δυνατός άνεμος μετά τον καύσωνα. Επιγραμματικά, έτσι αναλύεται η νέα πύρινη καταστροφή. Οι εικόνες από την Ηλεία, δεν είναι πρωτόγνωρες δυστυχώς.

Έχουν υπάρξει ξανά και ξανά στις προηγούμενες φωτιές όλες τις περασμένες δεκαετίες και πάντα έρχεται το ίδιο ερώτημα: Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή; Έγιναν λάθη στο συντονισμό κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης;

Στις μεγάλες φωτιές σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο επιχειρούσαν μόλις έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τύπου Καναντέρ, όταν η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 11, δύο διαφορετικών τύπων. Έξι, για να αντιμετωπίσουν τεράστια μέτωπα φωτιάς μήκους χιλιομέτρων. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που μαίνονταν η φωτιά στην Ηλεία ήταν καθηλωμένα στη βάση της Ανδραβίδας και τα τρία Καναντέρ. Στην πραγματικότητα, επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο Έρικσον καθώς τα καναντέρ είχαν βλάβες… Έτσι, οι δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχείρησαν στο Κρυονέρι Αμαλιάδας ήταν ενα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο, 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερις υδροφόρες και επτά άλλα μηχανήματα.

Η κατάσταση των εναερίων μέσων

Στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους, η κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, περιγράφονταν ως εξής:

– 4 από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ετοιμοπόλεμα . Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.
– 4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια.
– 9 από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη περίπτωση φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
– 40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
– 19 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
– 3 Σινούκ του Στρατού είναι ετοιμοπόλεμα
– 2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου. Τον Ιούλιο θα μπουν στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις.
– 3 ελικόπτερα Ericson
– 7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα θα διατεθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου
– 3 ελικόπτερα B/K 117 (πρόκειται για ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και συντονισμού)

Δεν παρελήφθησαν στην ώρα τους εναέρια μέσα πυρόσβεσης;

Πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφεραν ότι τα επτά μισθωμένα ελικόπτερα Καμόφ δεν παρελήφθησαν στην ώρα τους, ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τα συγκεκριμένα έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα μισθωμένα άλλων ετών. Επίσης, υποστήριξαν αξιωματούχοι του Σώματος ότι δεν ανανεώθηκε ο στόλος.

Αδυναμίες όμως φαίνεται να έχουν παρατηρηθεί και στα χερσαία μέσα και μάλιστα μεγάλες. Πάνω από το 20% των υδροφόρων οχημάτων και το 30% των βοηθητικών βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με το κύριο πρόβλημα να είναι τα ανταλλακτικά. Έτσι

Και κάποιοι αριθμοί προς προβληματισμό:

– 292 οχήματα (9 % του στόλου) έχουν ηλικία πάνω από τριάντα έτη
– 667 οχήματα (20,7 % του στόλου) έχουν ηλικία μεταξύ είκοσι και τριάντα ετών
– 1193 οχήματα (37 % του στόλου) έχουν ηλικία μεταξύ δέκα και είκοσι ετών

– Μόλις 949 οχήματα (29,4 % του στόλου) έχουν ηλικία μικρότερη των δέκα ετών

Η “κενή” επένδυση στην πρόληψη

Η πρόληψη, ως γνωστόν, είναι το Α και το Ω. Έγινε επένδυση στην πρόληψη και τινί τρόπω; Έγινε κάποια επιχείρηση καθαρισμού των δασών; Ελήφθησαν μέτρα πυροπροστασίας; Αυτά και με ευθύνη των τοπικών παραγόντων και κοινωνιών.

Τι έγινε με την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών; 

Ήταν το 2016 όταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προχωρούσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή την πτώση ενός Καναντέρ. Ο κ. Τόσκας είχε υπενθυμίσει ότι ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων και είχε επισημάνει ότι από τη στιγμή που η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είμαι εφικτή, λόγω οικονομικής συγκυρίας, θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Τώρα, καλοκαίρι του 2017, πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως δεν παρελήφθησαν εγκαίρως τα μισθωμένα μέσα…

Η προειδοποίηση των πυροσβεστών από τον Ιούλιο

Την πρώτη Ιουλίου, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωνε ότι “πάνω από 400 πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου”. Οι συγκεκριμένοι μετακινήθηκαν εκτός Αττικής για να επανδρώσουν τις νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στους εθνικούς δρόμους και στα αεροδρόμια δίχως όμως να αντικατασταθούν. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ένωση ήταν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο η Πυροσβεστική να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, σε περίπτωση που υπάρξουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Αττική και κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας.

“Δυστυχώς μετά από τόσες μεγάλες καταστροφές που ζήσαμε από το 2007 και μετά, φαίνεται ότι η Πολιτεία δεν έχει πάρει ακόμα το μάθημά της, προκειμένου να ενισχύσει την Πυροσβεστική και το σύστημα πολιτικής προστασίας. Η πολιτική ηγεσία αντί να ενεργεί, επιλέγει την τακτική των ψυχολογικών επιχειρήσεων. Ενδιαφέρον μεν το αφήγημα αλλά το προπέτασμα καπνού δεν φτάνει για να σβήσει πυρκαγιές”, έλεγε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Σταμούλης.

Γιατί δεν εισακούστηκαν οι απόλυτα αρμόδιοι, δηλαδή οι πυροσβέστες;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος