FOLLOW US: facebook twitter

Με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση έγινε η παρουσίαση του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών

Ημερομηνία: 19-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

anaviosii-parko-olympionikwn1

Δέσμευση από τους φορείς για στήριξη

Ως  μια ώριμη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση αντιμετώπισαν το σχέδιο δημιουργίας του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών όσοι εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες παρακολούθησαν την σημαντική εκδήλωση που έγινε χθες το πρωί στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, δεσμευόμενοι να στηρίξουν όσο μπορούν την ιδέα. Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου παρουσιάστηκε η προκαταρκτική πρόταση από τους αρχιτέκτονες που την εκπόνησαν, καθώς και στοιχεία της στρατηγικής ανάπτυξης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Στην κεντρική εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και εμπνευστή της ιδέας Νίκο Καρυώτη, έγινε παρουσίαση των βασικών αξόνων της ιδέας και κάλεσμα προς τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας για στήριξη του σκοπού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρυώτης στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που θα χαρακτηρίζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Πάρκου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα αντιστοιχεί στην τελετή έναρξης του θεσμού κατά τα έτη διοργάνωσης των ολυμπιακών Αγώνων.

anaviosi-parko-olympionikwn4

Η εκδήλωση αυτή που θα αποτελεί το μεγάλο γεγονός στο Πάρκο, θα ονομάζεται «Αποθέωση των Ολυμπιονικών». Κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα προσκαλούνται όλοι οι Ολυμπιονίκες στο Πάρκο και ακολούθως, μέσω της Λεωφόρου της Δόξας, θα μπαίνουν θριαμβευτικά στο κατάμεστο από θεατές στάδιο όπου θα τους απονέμεται ο Κότινος της Ολυμπίας. Έτσι, όπως άνοιξε η αυλαία με την Αφή της Φλόγας στο ιερό της Ολυμπίας, θα κλείνει με την αποθέωση των Ολυμπιονικών στο Πάρκο. Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Καρυώτης, θα προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές αλλά και σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και κάλεσε τους φορείς και πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της ιδέας, αφού όπως ανέφερε, θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή και στη χώρα ευρύτερα.

anaviosi-parko-olympionikwn5

Την σύνδεση της ιστορικής διάστασης της Ολυμπίας με το παρόν και το μέλλον έκανε η δρ. Βασιλική Τζαχρίστα, αρχαιολόγος, στέλεχος της Δ.Ο.Α. και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας του Πάρκου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχαίων αγώνων της Ολυμπίας αλλά και στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα για αναβίωση των αγώνων αυτών. Μίλησε για τους μεγάλους σταθμούς αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι και τότε αρκετοί είχαν προσεγγίσει με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα παρόμοιες ιδέες, όμως οι αγώνες αναβίωσαν με τον Πιερ ντε Κουμπερντέν. Τόνισε ότι επιδίωξη φορέων και πολιτών είναι να αποτελέσει η Ολυμπία παράγοντα διαμόρφωσης του σύγχρονου Ολυμπιακού ιδεώδους με αναβαθμισμένο ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι το Πάρκο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις διεκδικήσεις.

anaviosi-parko-olympionikwn6

 Τα στάδια του σχεδιασμού

Ακολούθως η αρχιτέκτονας κα Χρύσα Διονυσοπούλου μίλησε για την προκαταρκτική πρόταση και τη δουλειά που έχει γίνει σ’ αυτό το επίπεδο. Χαρακτήρισε δύσκολη αλλά εφικτή την προσπάθεια εφόσον στηριχθεί και δεν εμπλακεί σε σκοπιμότητες θα βοηθήσει μέσα από το γνωστικό αντικείμενο του γραφείου. Τόνισε ότι για την υλοποίηση του οράματος απαιτούνται στόχοι και δράσεις που με σωστή διαχείριση θα οδηγήσουν στο τελικό επιχειρησιακό σχέδιο. «Έχουμε φτάσει στην επιλογή του χώρου και στην κατ’ αρχήν πρόταση και αφού αποκτηθεί ο χώρος και θεσμοθετηθεί η χρήση θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς ενδείξεις ότι προχωράει το όραμα προς υλοποίηση. Ο συνεργάτης της, πολεοδόμος κ. Ανδρέας Γουβέτας, ανέλαβε εν συνεχεία να εξηγήσει στο ακροατήριο, τις εξειδικευμένες προτάσεις που περιλαμβάνει το όλο σχέδιο, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικά σχέδια – μακέτες.  Τις εισηγήσεις έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, project manager Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της εταιρίας αλλά κυρίως στην τεχνοκρατική προσέγγιση λειτουργίας του φορέα. Μίλησε ακόμη για τα «εργαλεία» χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αγορά των εκτάσεων, η εταιρία σκοπεύει να αντλήσει μέσα από χορηγίες και δωρεές κάθε ενδιαφερόμενου, ιδίως των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας, την ομογένεια, το παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα κ.α. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, με την υποστήριξη του αν. δνοντα συμβούλου κ. Δημητρίου Δημόπουλου, μέσα από ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το «crowdfunding» αλλά και στη δύναμη του διαδικτύου που μπορεί να γνωστοποιήσει το εγχείρημα παγκοσμίως.

anaviosi-parko-olympionikwn3

 Υποσχέσεις για υποστήριξη

Την αποδοχή της ιδέας και την στήριξής της εξέφρασαν στο χαιρετισμό τους, ο επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο υφυπουργός Παιδείας  Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας, ο βουλευτής και πρ. υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Δεββές κ.α

anaviosi-pagosmio-parko-olympionikwn2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος