FOLLOW US: facebook twitter

Με σοβαρές ελλείψεις η λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ Πύργου

Ημερομηνία: 18-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία
Με δυο γιατρούς, δυο νοσηλεύτριες, μια επισκέπτρια υγείας και δυο διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκίνησε τη λειτουργία της η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Πύργου.

Έναρξη με δυο γιατρούς και πέντε άτομα λοιπό προσωπικό

 

Με το σύνθημα «Υγεία, ανοιχτή σε όλους» ξεκίνησε επίσημα χθες τη λειτουργία της- αν και υποστελεχωμένη-, η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ) Πύργου στον α’ όροφο των πρώην πολυιατρείων του ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ, στη συμβολή των οδών Κοκκίνου και Τ. Πετροπούλου 8.

Σκοπός της 1ης ΤΟΜΥ Πύργου, είναι η σταδιακή καταγραφή του πληθυσμού της πόλης και η επιλογή οικογενειακού ιατρού από τους ασφαλισμένους για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για να μπορέσει όμως η νέα αυτή δομή να λειτουργήσει θα πρέπει να επανδρωθεί με το απαιτούμενο ιατρικό και λοιπό προσωπικό δεδομένου ότι η έναρξη γίνεται με έναν Γενικό Ιατρό που μετακινήθηκε από το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, τον Επιμελητή Α΄ Χρήστο Χαϊκάλη που είναι και ο Συντονιστής της Τοπικής Ομάδας Υγείας Πύργου και τον εκτελών χρέη υπεύθυνου στο Κ.Υ. Πύργου Γιάννη Παρασκευόπουλο, Λαρυγγολόγο.

Επίσης, έχουν ήδη προσληφθεί δυο Διοικητικοί Υπάλληλοι, δυο Νοσηλεύτριες και μια Επισκέπτρια Υγείας.

Αρχή με προβλήματα

«Η βασική ιδέα είναι ο οικογενειακός γιατρός και η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Η ΤΟΜΥ είναι νεοσύστατες ομάδες υγείας που θα εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό μιας πόλης, ενός δήμου. Αυτές οι ομάδες απαρτίζονται από διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας και γιατρούς, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους. Αυτές οι τρεις ειδικότητες είναι επιφορτισμένες να παίξουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού» εξηγεί ο κ. Χαϊκάλης και προσθέτει πως για αρχή θα έπρεπε να είχε η 1η ΤΟΜΥ Πύργου περισσότερους ιατρούς αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει να καλύψει πληθυσμό 10-12.000 ατόμων, σύμφωνα τα έγγραφα που έχουν στη διάθεση τους. «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε γιατρούς, γιατί σύμφωνα με τον νόμο ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει εγγεγραμμένους στη λίστα του μέχρι 2.250 ασθενείς. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που ακόμα καθιστούν ανεφάρμοστη τη λειτουργία του».

«Η ιδέα είναι καλή αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό» σημείωσε ο Συντονιστής της 1ης ΤΟΜΥ Πύργου κ. Χρήστος Χαϊκάλης, Γενικός Ιατρός.

 

Για την στελέχωση του, προκηρύχθηκαν δυο διαγωνισμοί ωστόσο δεν εκδηλώθηκε το ανάλογο ενδιαφέρον από γιατρούς και όπως τόνισε ο κ. Χαϊκάλης «ξεκινάμε χωλαίνοντας και με προβλήματα». «Η ιδέα είναι καλή αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό. Οι προκηρύξεις τρέχουν από τα τέλη του 2017 γιατί η ΤΟΜΥ είναι μνημονιακή δέσμευση. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του έτους. Είναι ένα μέτρο με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ και χρονικό ορίζοντα δύο ετών με προοπτική παράτασης για άλλα δύο, στην καλύτερη δηλαδή 4 έτη. Είναι ένα μέτρο για να μπει ο κόσμος σε μια σειρά στην Πρωτοβάθμια Υγεία…».

«Η έναρξη της 1η ΤΟΜΥ Πύργου είναι ένα θετικό βήμα, θέλει όμως ακόμα πολύ δουλειά για να λειτουργήσει…» τόνισε ο υπεύθυνος του Κ.Υ. Πύργου κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Λαρυγγολόγος.

 

Ο κ. Παρασκευόπουλος, χαρακτήρισε  το θεσμό του οικογενειακό γιατρού πολύ  καλό και στη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε όμως πως για να λειτουργήσει σωστά η δομή θα πρέπει να προσληφθεί επαρκής αριθμός ιατρών. «Για να γίνει καταγραφή του πληθυσμού και να έχει ο κάθε ασφαλισμένος τον οικογενειακό του γιατρό χρειάζεται να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς. Προκηρύχθηκαν θέσεις αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον οπότε ξεκινήσαμε με εσωτερική μετακίνηση γιατρού από Κέντρο Υγείας. Στη δική μας ΤΟΜΥ το προσωπικό δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε έναν παιδίατρο για την καταγραφή των παιδιών και γενικότερα τουλάχιστον πέντε γιατρούς.  Επίσης, πρέπει να λειτουργήσουν ΤΟΜΥ και σε άλλες περιοχές της Ηλείας (Αμαλιάδα, Βάρδα κτλ). Η έναρξη είναι ένα καλό βήμα, θέλει όμως ακόμα πολύ δουλειά…».

Η Γραμμή επικοινωνίας με τη Γραμματεία της 1ης Τ.ΟΜ.Υ Πύργου είναι 2621031171

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας: tomypyrgos@1545.syzefxis.gov.gr

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι πρωινό 07:00-15:00 και απογευματινό 14:00-22:00 μέχρι να εκδοθεί νέα οδηγία από την Διοίκηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος