FOLLOW US: facebook twitter

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη» στο Πολεμικό Μουσείο

Ημερομηνία: 10-04-2017 | Συντάκτης:

Διαρκές ζητούμενο η Εκεχειρία

Με τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την προώθηση της ολυμπιακής αξίας της Εκεχειρίας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου την περασμένη Πέμπτη  εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός, Εκεχειρία και Ειρήνη», προκειμένου να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη της 6ης Απριλίου, εκδήλωση προπομπός για τον «Δρόμο της Εκεχειρίας 2017» όπου οι δρομείς θα τρέξουν την Κυριακή 14 Μαίου από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, μια διαδρομή 49,8 χλμ. Παράλληλα στις 13 Μαίου στον αύλειο χώρο του νέου Μουσείου Ήλιδας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Εκεχειρία.

Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ, τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Περιφέρεια Αττικής και τελούσε υπό την αιγίδα και άλλων φορέων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη  αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για αναβίωση του μονοπατιού που συνέδεε την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσης των Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Το μονοπάτι έχει κατοχυρωθεί με την ονομασία «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader. Επισήμανε δε, ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου, με στόχο να είναι βατό από αθλητές και επισκέψιμο γενικότερα.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος , τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη ημερίδα «θα αποκτήσει αξία μόνον και εφόσον μπορέσει να οδηγήσει σε μία σειρά από διαπιστώσεις που θα ζητήσουμε να μετατραπούν σε αποφάσεις και πράξεις, ώστε να συμβάλλει ο θεσμός της Εκεχειρίας και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι ως αναγκαία κακό αλλά ως υποχρεωτικό δεδομένο που ακολουθείται συνειδητά.»

Εκ μέρους του δημάρχου Ολυμπίας ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Πανάγος Παντελάκος  αναφέρθηκε στην αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στην ανάγκη να επικρατήσει και στον σύγχρονο κόσμο. Υπενθύμισε δε ότι και πέρσι οι δήμαρχοι Σπάρτης, Ήλιδας και Ολυμπίας, πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπέγραψαν σύμφωνο Εκεχειρίας, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Α΄ αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μέλος της ΕΟΕ κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η κα Σοφία Βούλτεψη  εκ μέρους της Ν.Δ , η κ. Φωτεινή Βρύνα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκης και γιος του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης κ. Γρηγόρης Λαμπράκης, ο  ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης και ο διεθνολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Ειδικότερα ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Εκεχειρία τονίζοντας ότι στην σημερινή εποχή η Εκεχειρία μοιάζει ουτοπική ωστόσο όπως επισήμανε «δεν είναι άπιαστο όνειρο αν απευθυνθούμε στη νέα γενιά, όπως κάνει το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να δημιουργηθεί η κουλτούρα της Εκεχειρίας στους νέους και στις νέες.»

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας η προσπάθεια είναι να καλλιεργήσουμε σταδιακά, ιδίως στην νέα γενιά μια κουλτούρα Εκεχειρίας. Αυτό είναι απαραίτητο στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με τις μετακινήσεις πληθυσμών να αποτελούν τη νέα κανονικότητα. Έτσι, καλούμαστε να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους, με άλλες κουλτούρες, θρησκείες και πολιτισμούς, περισσότερο από ότι σήμερα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν καταρχήν δεν μάθουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό και τη διαφορετικότητα του άλλου, να δίνουμε χρόνο και χώρο στον διάλογο, να συμβιβαζόμαστε όπου χρειάζεται για να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια της Εκεχειρίας», συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα ο Γ Γ H.A.T.T.A. κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, ο Ολυμπιονίκης Στέλιος Μυγιάκης, ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος και ο Βαλκανιονίκης του Δεκάθλου Παναγιώτης Μάντης. Ο συντονισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τη δημοσιογράφο κα Χρύσα Ρουμελιώτη.

Τέλος, στο  φουαγιέ του Μουσείου εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με έργα γνωστών εικαστικών με θέμα: «Στα Βήματα του Ολυμπισμού» υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κας Αννίτας Πατσουράκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος