FOLLOW US: facebook twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο διαγωνισμός για την 15η Ευρωπαϊκή Oλυμπιάδα Επιστημών από το ΕΚΦΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 12-12-2016 | Συντάκτης:

giagwnismos-mathites-ekfe

Τον διαγωνισμό πειραμάτων στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία για την επιλογή ομάδας μαθητών που θα συμμετάσχει στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών 2017, διοργάνωσε το Σάββατο στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΈΚΦΕ ) της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης  Ηλείας.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ που γεννήθηκαν μετά την 1-1-2000, από τριμελείς ομάδες μαθητών τριών σχολείων: Των Γενικών Λυκείων Λεχαινών, του 1ου Αμαλιάδας και του 4ου Πύργου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της ένταξης του πειράματος στη μελέτη των φυσικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ο φυσικός και υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας, Ηλίας Καλογήρου, τόνισε ότι σήμερα έτσι όπως διδάσκονται τα μαθήματα της Φυσικής , Χημείας και Βιολογίας στα σχολεία και ιδίως στα Λύκεια ευνοείται η αποστήθιση, δεν καλλιεργείται η κριτική ικανότητα των μαθητών και χάνεται η ομορφιά των μαθημάτων αυτών που είναι κατ’ εξοχήν πειραματικά.

giagwnismos-mathites-ekfe

Ενθουσιάστηκαν οι μαθητές

«Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τη συμμετοχή τους, χαρακτήρισαν μοναδική την εμπειρία τους και θα έλεγα ότι πλησίασαν ακόμη περισσότερο τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Έναν τρόπο που αφυπνίζει νοητικά, που διαπλάθει μαθητές εύστροφους και με απαιτήσεις και φυσικά συνεπείς αυριανούς πολίτες με διάθεση ερευνητική.

Στο   διαγωνισμό συμμετείχαν τα Γενικά Λύκεια  Λεχαινών , το 1ο  Αμαλιάδας  και το 4ο Πύργου. Η τριμελής ομάδα του Λυκείου που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία θα διαγωνιστεί στο Πανελλήνιο διαγωνισμό στην Αθήνα  στις 28 Ιανουαρίου 2017. Στην τελική φάση θα επιλεγούν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών στην Κοπεγχάγη τον Μάιο 2017. Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε  πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων και τη χρήση πειραματικής διάταξης.

Από τη θέση αυτή σαν υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας  θέλω να ευχαριστήσω τον Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ4 Ηλείας κο Νιώτη Αντρέα για την υποστήριξή του, , τους καθηγητές-συνεργάτες μου κο Τζίβα Θόδωρα Φυσικό του 4ου Γυμνασίου Πύργου, τον κο Νίκο Δημόπουλο, Βιολόγο  του 1ου Γυμν. Πύργου , τους αποσπασμένους στο ΕΚΦΕ κο Γιαννακέα Στέλιο και κα Κατσιάπη Νίκη, τη σχολική επιτροπή του Δήμου Πύργου και φυσικά τα συμμετέχοντα σχολεία με τους υπεύθυνους καθηγητές, γιατί χωρίς τη πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα γινόταν ο διαγωνισμός αυτός που η εμπειρία του θα είναι επένδυση ζωής για τους συμμετέχοντες μαθητές.»

Ο κ. Καλογήρου αναφερόμενος στα θέματα που δόθηκαν στους μαθητές για τα πειράματά τους, τόνισε ότι για την Χημεία ήταν η οξυμέτρηση λαδιού, για την

Φυσική η υδροστατική πίεση και για την Βιολογία από τα χρωμοσώματα μέχρι τα κύτταρα του κρεμμυδιού.

Ε.Π

giagwnismos-mathites-ekfe


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος