FOLLOW US: facebook twitter

Με επίκεντρο την «Ολυμπία» η τουριστική προβολή της Περιφέρειας

Ημερομηνία: 26-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

suskepsi-brandname

Μετά τις εντάσεις, κατέληξαν σε συμφωνία στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στον Πύργο…

Αποφάσισαν τον σχηματισμό ισχυρού Brand Name και σύνταξη αυτοτελούς μελέτης προβολής για την Π.Ε. Ηλείας

Με την προθεσμία διαβούλευσης, της Μελέτης Τουριστικού προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), να λήγει στις 11 Σεπτέμβρη, οι μετέχοντες στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, αν και σε πολλά σημεία, αναλώθηκαν σε άσκοπες εντάσεις και κενού περιεχομένου χαρακτηρισμούς, είχαν έναν κοινό παρανομαστή. Το όνομα- σλόγκαν της πρότασης για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, που δεν μπορεί να είναι κανένα άλλο, πλην αυτού της «Ολυμπίας». Και αυτό, μπορεί να μην κατονομάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αγγελόπουλο, φαίνεται όμως πως, υπάρχει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς όπως είπε λίγο πριν την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, «το όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η Ολυμπία και μάλιστα το σχέδιο αυτό είναι ψηφισμένο και παρουσιασμένο από τον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα στη Βουλή».

Το … Go West για το οποίο τόσος ντόρος έγινε, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ’ όλους, που συμφώνησαν πως το επίκεντρο των προτάσεων, δεν μπορεί παρά να εστιάζει στην παγκόσμια πόλη, την Αρχαία Ολυμπία. Σε αυτό άλλωστε κατέληξαν. Ότι η Ολυμπία θα περιλαμβάνεται στην ταυτότητα της ΠΔΕ ενώ για την Ηλεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα γίνει αυτοτελής μελέτη για την τουριστική προβολή της.

mpalaouras-tzavaras-mpaxevanakis

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας ευρείας σύσκεψης, ύστερα από πρόταση του Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα αλλά και η σύσταση Τουριστικής Επιτροπής σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τη συμμετοχή φορέων του Τουρισμού, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος.

Παρουσία όλων των Ηλείων Βουλευτών, των Δημάρχων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Πηνειού, Περιφερειακών Συμβούλων, του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΒΕ Ηλείας, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων απ’ όλους τους Δήμους της Ηλείας, εκπροσώπων του τουρισμού (πρόεδροι Συλλόγων Ξενοδόχων), κ.α.  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε αρχικά για όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα (δημοσιεύματα για το Go West, δηλώσεις χωρίς ευγένεια, πολιτικές αντιδικίες κτλ) τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν στο κάλεσμα της ΠΔΕ που συζητήθηκε η τουριστική προβολή, είχαν παραβρεθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς της Ηλείας και όχι μόνον εκπρόσωποι του ΕΒΕ, του Λιμενικού Ταμείου και των Ξενοδόχων…  Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά, στις τοποθετήσεις Ηλείων αιρετών αναφορικά με την ενσωμάτωση της Ηλείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας πως το ότι γεωγραφικά είμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν ευθύνεται ούτε ο ίδιος, ούτε οι Αντιπεριφερειάρχες, ούτε ο Περιφερειάρχης.  «Είμαι χαρούμενος, που έστω κάτω από αυτές τις συνθήκες κουβεντιάζουμε γιατί τα «μέτωπα» δεν προσέφεραν τίποτα στην Ηλεία».

georgiop-brand-name

«Το Go West είναι ένα από τα 30 σλόγκαν!»

Με μια μικρή ιστορική αναδρομή για τη λειτουργία της ΠΔΕ που έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011 ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως ήδη από τα μέσα του 2013 αναζητούσαν τους τρόπους για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα είπε πως έψαξαν τουριστικό υλικό του παρελθόντος και από την Ηλεία αλλά δεν κατάφεραν να βρουν ούτε μια φωτογραφία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ηλείων που αντέκρουσαν τα λεγόμενα του, επισημαίνοντας ότι τουριστικοί οδηγοί υπήρχαν και υπάρχουν σωρηδόν από την εποχή της Νομαρχίας. «Στην πρώτη παρουσίαση της Μελέτης Τουριστικού Προϊόντος, παραβρέθηκαν όσοι παραβρέθηκαν» είπε, αφήνοντας αιχμές για την απουσία των Ηλείων, και πρόσθεσε ότι «τώρα όμως είμαστε εδώ για να καταγράψουμε όλες τις απόψεις και να τις δώσουμε στο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) προκειμένου να ενταχθούν στη διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος». Ο κ. Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στο Go West για το οποίο «χύθηκε πολύ μελάνι τελευταία», ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα μόνο από τα σλόγκαν που προτάθηκε από το ΣΕΤΕ. «Όποιος διάβασε το κείμενο της διαβούλευσης, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει το συγκεκριμένο ή κάποιο άλλο όνομα- σλόγκαν. Το Go West είναι ένα από τα 10,20,30 σλόγκαν που έχουμε και σε καμία περίπτωση δεν είναι το σλόγκαν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας!».

suskepsi-brandname2

Βροχή ερωτημάτων και εντάσεις

Ακολούθησε βροχή ερωτημάτων από τους συμμετέχοντες, με τον Βουλευτή Κώστα Τζαβάρα να ζητά ενημέρωση για το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΕΤΕ, αναγνωρίζοντας όπως είπε ότι «το Go West είναι μόνο μια παρανυχίδα…», την Βουλευτή Έφη Σαλτάρη να ρωτά σε τι συνίσταται η τουριστική προβολή και ποιο θα είναι το όφελος στο τέλος, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδα Βαρουξή να μιλά για το «ατυχές Go West» και πως τα πρωτεία πρέπει να τα έχει Ηλεία, καταθέτοντας μάλιστα σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου και πρόταση με την ονομασία «Olympic Land», τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο να εκφράζει τον προβληματισμό, κατά πόσο η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να καλύψει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των Περιφερειών τη στιγμή που το ΣΕΤΕ έχει αναλάβει τη σύνταξη αντίστοιχων μελετών για ακόμα 7 περιφέρειες…

Το κλίμα δυναμιτίστηκε από την τοποθέτηση του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος τόνισε ότι το υπάρχον τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας δε προσέφερε τίποτα στην τοπική μας κοινωνία και διερωτήθηκε για το ποια τελικά είναι η συμβολή της ΠΔΕ στην περιοχή, επιρρίπτοντας ευθύνες στο «πρόβλημα επικοινωνίας» που όπως είπε έχουν μεταξύ τους όπως είπε οι Αντιπεριφερειάρχες. Η φράση αυτή, προκάλεσε την οργή του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Λάμπη Αριστειδόπουλου ο οποίος και αντέκρουσε τα λεγόμενα του Δημάρχου ενώ απευθυνόμενος στον κ. Λιατσή είπε: «Βάλαμε πλάτη για τα σκουπίδια του Πύργου χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα και εσύ τώρα μας κατηγορείς;». Ξεπερνώντας το σημείο της διαμάχης, ο κ. Λιατσής ξεκαθάρισε πως δε μπορεί να υπάρχει καμία άλλη πρόταση πλην της Ολυμπίας.

suskepsi-brandname3

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο και ισχυρότερο από το Ολυμπία ενώ ο βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε συνεργασία για την αύξηση και τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε ότι θα καταθέσει προτάσεις που θα περιλαμβάνουν την Ήλιδα και την Ολυμπία ενώ ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς ζήτησε να συνεργαστούν τουριστικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί έχουν κοινούς δρόμους ενώ επισήμανε ότι η ΠΔΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει το προνόμιο της Ολυμπίας.

Στη δευτερολογία του ο κ. Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε περιληπτικά στις δράσεις που περιλαμβάνει η μελέτη μεταξύ αυτών, η δημιουργία τουριστικού πόρταλ πολύγλωσσου, η παρακολούθηση των social media, η δημιουργία μελέτης για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου που έχει μείνει εκτός ιδιωτικοποίησης, η δημιουργία διαμορφωτών γνώμης- δημοσιογράφων, η προβολή ανά περίπτωση στα τουριστικά μέσα (ΕΟΤ, ΣΕΤΕ κτλ)…

tzavaras-varouxis

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο που λέγεται Ολυμπία και δεν είναι μόνο όνομα αλλά προϊόν, προκαλώντας τον κ. Αγγελόπουλο να πει ότι το σήμα της Περιφέρειας είναι η Ολυμπία.

Ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος,  δεσμεύτηκε αρχικά ότι θα καταθέσει στο κόμμα του, πρόταση για ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Ολυμπία και ζήτησε να ενσωματωθούν οι προτάσεις που ακούστηκαν για την τουριστική προβολή της ΠΔΕ από τους μελετητές στο σχέδιο.

Ενστάσεις, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων, Α. Μαυρόπουλος και Γ. Ζαχαρόπουλος ως προς τη διαδικασία της διαβούλευσης και ζήτησαν σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει την Ολυμπία αλλά και την… θάλασσα, καθώς το τουριστικό κύμα ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις παραλίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος