FOLLOW US: facebook twitter

Με «δώρα» σε Ελλάδα-Ιταλία ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε.;

Ημερομηνία: 25-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Γερμανική στήριξη φαίνεται πως βρίσκει το σχέδιο των Βρυξελλών για ενίσχυση των χωρών του Νότου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Το πλάνο της Κομισιόν είναι να «τιμωρηθούν» οι χώρες που δεν στάθηκαν αλληλέγγυες στην προσφυγική κρίση και να βοηθηθούν εκείνες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times, όπου γινόταν λόγος για μεταφορά δεκάδων δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση -όπως η Ισπανία και η Ελλάδα- έρχεται νέο δημοσίευμα από τη Γερμανία για να επιβεβαιώσει τα ευρωπαϊκά πλάνα.

Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία έχει εκφράσει τη στήριξή της στο σχέδιο των Βρυξελλών , ενώ στη βάση της πρότασης της Κομισιόν υπάρχει και το σκεπτικό της «τιμωρίας» για όσους αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στην προσφυγική κρίση.

Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς – το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένη κατανομή των κονδυλίων, η ίδια η Επιτροπή θέλει να αποφασίσει γι’ αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη ότι όλες οι χώρες που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη τους στην κρίση των προσφύγων θα αισθανθούν τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η στήριξη των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να εξαρτάται από το κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό θα ωφελήσει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου φθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Τα κριτήρια όπως η προστασία του κλίματος ή η ανεργία των νέων, πρέπει, επίσης, να επηρεάζουν την κατανομή των χρηματικών κονδυλίων, αναφέρει η SZ. Λαμβάνοντας αυτό ως σημείο αναφοράς, αναδύεται μια μετατόπιση των επιδοτήσεων προς τον Νότο. Οι μεγάλοι ηττημένοι των επερχόμενων διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να είναι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικά, καθώς η Γαλλία πιέζει για «σύγκλιση των φόρων» και δεν θέλει πλέον να δει πώς η Ουγγαρία θα αντισταθμίζει τις φορολογικές περικοπές με τη βοήθεια κονδυλίων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη SZ, η Γερμανία επιθυμεί να συνδέσει τη μελλοντική ταμειακή ροή με σαφείς όρους. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να βασιστεί σε έναν άνδρα στις Βρυξέλλες, στον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ. Ο Γερμανός Επίτροπος θεωρεί ότι η τήρηση του κράτους δικαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των πόρων της Ε.Ε. Το ζήτημα της επιτυχίας μιας χώρας κατά της διαφθοράς, θα πρέπει, επίσης, να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στη μελλοντική διαρθρωτική χρηματοδότηση. Στην Ανατολική Ευρώπη, αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως πρόκληση από τις Βρυξέλλες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος